Η εμπειρία του τοκετού διαφέρει από χώρα σε χώρα!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα βασικά στοιχεία του τοκετού είναι κοινά σε όλες τις γυναίκες: συσπάσεις – διαστολή –πόνοι-εξωθήσεις. Ωστόσο η «εμπειρία» του τοκετού, αν και κοινή διαφέρει από χώρα σε χώρα καθώς καθορίζεται ανάλογα και με την πολιτιστική ταυτότητα κάθε τόπου. Εμείς σας παρουσιάζουμε οχτώ διαφορετικές πρακτικές τοκετού, που επιλέγουν οι γυναίκες στον πλανήτη, καθώς και μερικές άλλες πληροφορίες για τη γέννηση!

Η. Π. Α: Οι πόνοι της γέννας βρίσκουν τις γυναίκες στη δουλειά!


Πρακτικές σε όλα οι αμερικανίδες μέλλουσες μαμάδες δεν παίρνουν ποτέ από πριν την άδεια τοκετού τους μια που είναι της άποψης: «τι να περιμένουμε;» Πάντως το ότι παραμένουν δραστήριες μέχρι να γεννήσουν μάλλον καλό τους κάνει, μια που όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το κάθισμα, το γονάτισμα καθώς και άλλες σωματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα μπορεί και να βοηθήσουν στο να αποφευχθεί η επισκληρίδιος αναισθησία.

Βρετανία: Αέριο του γέλιου αντί για επισκληρίδιος

Το Entonox, είναι ένα μείγμα οξυγόνου και αζωτούχου οξειδίου, το οποίο οι γυναίκες το εισπνέουν μέσω μιας μάσκας, την οποία χειρίζονται οι ίδιες. Το «αέριο» δεν εξαλείφει τον πόνο, αλλά βοηθάει στην μείωση του. Στη Βρετανία το προτιμούν το 60% των γυναικών (αλλά και σε Αυστραλία, Φινλανδία και Καναδά έχει υψηλά ποσοστά προτίμησης.

Γαλλία: Μεταγεννητική φροντίδα του κόλπου

Στη Γαλλία, τα ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης δικαιολογούν ένα ποσό για επανεκπαίδευση αιδοίου. Το ποσό δικαιολογεί έως και 20 συνεδρίες φυσικοθεραπείας του κόλπου. Η επανεκπαίδευση μειώνει σημαντικά την ακράτεια και τον πυελικό πόνο σε εννέα μήνες μετά τον τοκετό και μάλιστα από το 1985 οι γυναίκες παίρνουν ένα σημαντικό επίδομα γι’ αυτό!

Νορβηγία: Βελονισμός αντί για επισκληρίδιος

Ναι, στην πολύ προηγμένη αυτή χώρα, οι γυναίκες που μπαίνουν για να γεννήσουν συνήθως δεν ζητούν επισκληρίδιο, αλλά βελονισμό. Αυτό βοηθάει τα κέντρα πόνου να χαλαρώσουν με αποτέλεσμα οι ωδίνες να περνούν και ανώδυνα, αλλά και να μην χάνει της αίσθηση της η γυναίκα, όπως γίνεται με την επισκληρίδιο.

Ολλανδία: Ναι, στον τοκετό στο νερό!

Στην Ολλανδία σχεδόν 35 στους 100 τοκετούς γίνονται μέσα στο νερό. Το ζεστό νερό χαλαρώνει το νευρικό σύστημα της γυναίκας με αποτέλεσμα οι ωδίνες να γίνονται όσο το δυνατόν… ανώδυνες

Κίνα: Η νέα μαμά είναι η απόλυτη κυρίαρχος!

Στην Κίνα, οι νέες μαμάδες δέχονται πολλή φροντίδα και προσοχή από όλη την οικογένεια. Η παράδοση λέει πως οι νέες μαμάδες δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι για ένα μήνα. Πολλές μαμάδες επισκέπτονται ειδικά κέντρα για να προλάβουν την επιλόχειο κατάθλιψη, τα οποία λειτουργούν ως spa για νέες μαμάδες. Την ίδια στιγμή, οι παππούδες και οι άλλοι συγγενείς αναλαμβάνουν τις δουλειές του σπιτιού ώστε η μαμά να έχει χρόνο να αναρρώσει και να φροντίσει το μωρό της. Την περίοδο αυτή, της δίνουν να φάει σούπες πλούσιες σε πρωτεΐνες και άλλα ειδικά πιάτα.

Καναδάς: Ένας χρόνος άδεια(!!!)

Στον Καναδά, οι εργαζόμενες μαμάδες δικαιούνται ένα χρόνο άδεια αφού γεννήσουν το παιδί τους και παίρνουν το 55% του μισθού τους τη χρονιά εκείνη. Είναι μία κρατική παροχή και οι γυναίκες δικαιούνται να αναλάβουν την ίδια θέση εργασίας ή μία άλλη συγκρίσιμη όταν η άδειά τους τελειώσει. Πολλές εταιρείες συμπληρώνουν αυτή την παροχή με επιπλέον χρήματα κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας.

Φινλανδία: Η κυβέρνηση «αναλαμβάνει» την προίκα του μωρού!

Από το 1935 οι μέλλουσες μαμάδες στη Φινλανδία παίρνουν από το κράτος ένα κουτί, το οποίο περιέχει βρεφικά ρούχα, σεντόνια και παιχνίδια που μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί ως κρεβάτι. Το κουτί αυτό αποτελεί παράδοση από τη δεκαετία του 1930 και έχει σχεδιαστεί για να δώσει σε όλα τα παιδιά στη Φινλανδία, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους, μία ίση ευκαιρία στο ξεκίνημα της ζωής τους. Το πακέτο μητρότητας – το οποίο παρέχεται δωρεάν από την κυβέρνηση – είναι διαθέσιμο σε όλες τις μέλλουσες μητέρες. Περιέχει φορμάκια, έναν υπνόσακο, τα απαραίτητα για έξω, βρεφικά προϊόντα μπάνιου, καθώς και πάνες, σεντόνια και ένα μικρό στρώμα. Με το στρώμα στον πάτο του κουτιού, το κουτί μεταμορφώνεται στο πρώτο κρεβάτι του μωρού. Πολλά παιδιά, ανεξαρτήτως κοινωνικού υπόβαθρου, παίρνουν τον πρώτο τους ασφαλή ύπνο, μέσα στους τέσσερις χαρτονένιους τοίχους αυτού του κουτιού. Οι μητέρες μπορούν να επιλέξουν αν θα πάρουν το κουτί ή ένα συμβολικό ποσό, ύψους 140€, το 95% όμως επιλέγουν το κουτί γιατί αξίζει πολλά περισσότερα.