Πατέρα κάτσε φρόνιμα...

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Και μην στρεσάρεσαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί επηρεάζεις το παιδί σου!!

 

Συνήθως οι γυναικολόγοι συμβουλεύουν τους μέλλοντες μπαμπάδες να ειναι χαλαροί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να δείχνουν ανοχή και να χαλαρώνουν τις εγκύους συντρόφους τους.


Προφανώς η συμβουλή τους προκύπτει από τη γνώση τους ότι κατά την κύηση οι γυναικείες  ορμόνες κάνουν πάρτυ και όχι από τη νέα έρευνα που αποδεικνύει ότι η ψυχική υγεία του πατέρα κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει μετέπειτα τη συμπεριφορά του παιδιού.

Απίστευτο κι όμως αληθινό...
Το στρες του πατέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί ενδεχομένως να έχει σημαντική επίδραση στον κίνδυνο ενός παιδιού να εμφανίσει προβλήματα συμπεριφοράς στην ηλικία των 3 ετών.

Ενώ προηγούμενες έρευνες δείχνουν ισχυρή σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας μιας εγκύου και της μελλοντικής συμπεριφοράς του παιδιού της, η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι πατέρες που εμφανίζουν στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν την ψυχική ευεξία του παιδιού τους.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Pediatrics», περιέλαβε περισσότερα από 31.000 παιδιά από τη Νορβηγία, που αποτελούσαν μέρος έρευνας οικογενειών στις οποίες δόθηκαν ερωτηματολόγια πριν από τη γέννηση των παιδιών μέχρι να φθάσουν τα παιδιά στην ηλικία των 36 μηνών.

Πατέρα κάτσε φρόνιμα...

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στις εβδομάδες 17 και 18 της κύησης ποσοστό 3% των πατέρων ανέφεραν υψηλά επίπεδα ψυχικής δυσφορίας. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανακάλυψαν ισχυρή σχέση μεταξύ του επιπέδου δυσφορίας ενός πατέρα και της παρουσίας προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά τους στην ηλικία των 3 ετών, περιλαμβανομένων συναισθηματικών και νοητικών προβλημάτων, καθώς και δυσκολιών με την κοινωνική λειτουργικότητα.

Παιδιά των οποίων οι πατέρες ανέφεραν το υψηλότερο επίπεδο ψυχικής δυσφορίας είχαν υψηλότερα επίπεδα προβλημάτων συμπεριφοράς. Η σχέση παρέμενε ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία των γονέων, το κάπνισμα και το αλκοόλ καθώς και η ψυχική υγεία της μητέρας.

Η Dr. Anne Lise Kvalevaag, του νοσοκομείου Helse Fonna HF, στη Νορβηγία, ανέφερε ότι η ψυχική υγεία του πατέρα θα πρέπει επομένως να αντιμετωπίζεται στην έρευνα και στην κλινική πρακτική. Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση αλλά το εύρημα μπορεί να εξηγηθεί από πατέρα που κληροδοτεί γενετικό κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς, ή ότι το στρες ενός μέλλοντα πατέρα ενδεχομένως επηρεάζει την ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζοντας ακολούθως το έμβρυο.

Ο Dr. James Paulson, του Old Dominion University στο Norfolk, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι η έρευνα δεν σημαίνει ότι όλοι οι πατέρες που εμφανίζουν στρες ή κατάθλιψη θα έχουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς. Ωστόσο δήλωσε ότι η έρευνα θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα δημόσιας υγείας όταν ενσωματωθεί στο μεγαλύτερο, γενικότερο πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι για γονείς και γιατρούς το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν για κατάθλιψη έγκαιρα και συχνά και να κάνουν τις κατάλληλες παραπομπές μόλις εντοπιστεί.

Πηγή: iatronet.gr