10 κανόνες καλής συμπεριφοράς που συχνά ξεχνάει το παιδί σου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Tα λάθη που κάνουν τα παιδιά όσον αφορά τη συμπεριφορά τους είναι πάνω κάτω τα ίδια. Τα πιο συχνά λάθη έχουν να κάνουν όταν είναι καλεσμένα σε ένα ξένο σπίτι: Από το πόσες φορές θα χτυπήσουν το κουδούνι για να παίξουν μέχρι ότι θα φύγουν χωρίς να ευχαριστήσουν τον οικοδεσπότη, τα παιδιά συνηθίζουν να ξεχνούν κάποιους απλούς κανόνες καλής συμπεριφοράς. Εσύ είσαι όμως εδώ για να τους υπενθυμίζεις!

Δεν περιμένει μέχρι να τους ανοίξουν την πόρτα


Το πάτημα του κουδουνιού ή το χτύπημα της πόρτας αποτελεί αγαπημένο παιχνίδια των παιδιών όταν περιμένουν να μπουν σε ένα σπίτι. Κι όταν επιτέλους η πόρτα ανοίξει, το σύνηθες είναι να τρέξουν μέσα χωρίς να πουν καν «γεια». Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείς μαζί με το παιδί σου έξω από ένα «ξένο» σπίτι, επίτρεψέ του να χτυπήσει μέχρι δύο φορές. Εξήγησέ του ότι πρέπει να περιμένει και κράτησέ το φιλικά από τον ώμο για να του υπενθυμίσεις πού πρέπει να στέκεται.

Αγνοεί πώς πρέπει να απευθύνεται στους ενήλικες

Παίξε με το παιδί σου διαφορετικούς ρόλους, μαθαίνοντάς του να σε προσφωνεί διαφορετικά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθεί με αγνώστους θα μπορεί να τους απευθύνει τον λόγο με ευγένεια (κύριε/κυρία τάδε).

Συμπεριφέρεται στο ξένο σπίτι σαν να είναι δικό του

Μερικά παιδιά αποκτούν γρήγορα οικειότητα στα ξένα σπίτια. Μπαίνουν μόνα τους στα δωμάτια, τρέχουν έξω στο μπαλκόνι και εξερευνούν τα ντουλάπια της κουζίνας. Ακόμα κι αν βρίσκονται στο σπίτι της γιαγιάς, θα πρέπει να περιμένουν τις οδηγίες σου. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι δεν μπορούν να πειράζουν τα ξένα πράγματα χωρίς άδεια ούτε να εξερευνούν χώρους στους οποίους δεν θα έπρεπε να είναι.

Καταναλώνει φαγητό χωρίς να του έχει δοθεί η άδεια

Τα παιδιά λατρεύουν την εξερεύνηση στο ψυγείο και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ρωτήσουν την οικοδέσποινα αν υπάρχει γλυκό. Αν δεν έχουν προσφερθεί αναψυκτικά ή φαγητό, το παιδί σου θα πρέπει να περιμένει μέχρι να σερβιριστεί. Φυσικά και πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι μπορεί να ζητήσει ευγενικά ένα ποτήρι νερό. Αν υπάρχει μπουφές ή τραπέζι με φαγητό, καλό είναι να του ζητήσεις να περιμένει μέχρι να δώσει η οικοδέσποινα το σήμα ότι ξεκινάει το σερβίρισμα.

Δεν προσφέρεται να βοηθήσει

Η βοήθεια εκτιμάται πάντοτε. Μάθε στο παιδί σου την αξία της βοήθειας, ώστε να συμμετέχει σε εύκολες δουλειές όπως το στρώσιμο ή το μάζεμα του τραπεζιού.

Δεν μένει στο τραπέζι του φαγητού

Όταν είσαι με το παιδί σου στο σπίτι, την ώρα του φαγητού ζήτησέ του να παραμείνει στο τραπέζι, αυξάνοντας την ώρα παραμονής ανά τρία λεπτά. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε καλεσμένοι για φαγητό, θα πρέπει να του δώσεις το πράσινο φως για να ξεκινήσει να τρώει και για να φύγει από το τραπέζι.

Δεν τρώει ό,τι είναι σερβιρισμένο

Είτε βρίσκεστε στο σπίτι σας είτε καλεσμένοι, το παιδί πρέπει να τρώει το φαγητό που είναι στο τραπέζι. Άφησέ το να ξεκινήσει με μικρές μπουκιές και δώσε του χρόνο να εξοικειωθεί με το φαγητό αν πρόκειται για μία όχι και τόσο οικεία γεύση. Μην του προτείνεις εναλλακτικές και σε καμία περίπτωση μην ζητήσεις από την οικοδέσποινα να μαγειρέψει κάτι άλλο. Φυσικά αυτό αλλάζει αν το παιδί σου έχει αλλεργία σε κάποιες τροφές ή το φαγητό δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία του.

Μένει με τους αγκώνες στο τραπέζι

Μπορεί να φαίνεται άνετο να στηρίζεις τους αγκώνες σου πάνω στο τραπέζι αλλά θεωρείται ανάρμοστη συμπεριφορά. Αυτό βέβαια είναι δύσκολο ακόμα και για αρκετούς ενήλικες, αλλά αξίζει να προσπαθήσεις. Δίδαξε στο παιδί σου τη σωστή στάση του σώματος, εφαρμόζοντάς το πρώτα στον εαυτό σου.

Δεν λένε «ευχαριστώ» και «αντίο»

Υπενθύμισε στο παιδί σου να ευχαριστήσει την οικοδέσποινα όταν φεύγετε. Όσο μεγαλώνει, δίνε του χρόνο να το κάνει μόνο του. Συχνά οι γονείς προτρέχουν να υποδείξουν στο παιδί τους το σωστό, ενώ είχε σκοπό να το κάνει από μόνο του.

Δείχνει ότι δεν ευχαριστιέται με το δώρο

Η μόνη λέξη που θέλεις να πει το παιδί σου όταν δέχεται ένα δώρο είναι «ευχαριστώ». Τα παιδιά όμως συνηθίζουν να δίνουν κάποιες όχι και τόσο θετικές απαντήσει: «Το έχω ήδη», «Δεν μου αρέσει», «Ήθελα αυτοκίνητο». Κάνε πρόβες με το παιδί σου στο σπίτι, παίζοντας ρόλους. Πες του «ξέρω ότι ήθελες κούκλα αλλά σου πήρα ένα αρκουδάκι». Βοήθησέ το να καταλάβει ότι είναι η κίνηση που μετράει και όχι το αντικείμενο.

followme.gr