Όσα πρέπει να ξέρετε (και θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα) αν έχετε παιδιά από δύο γάμους!

Δημοσιεύθηκε στις

Πιθανόν να είστε από εκείνες που μεγάλωσαν με την ιδέα ότι θα κάνετε έναν γάμο και καλό και ότι θα είχατε μία δεμένη οικογένεια. Τα σενάρια όμως που γράφει η ζωή δεν μπορείτε ποτέ να τα φανταστείτε οπότε υπάρχει πιθανότητα, αν διαβάζετε αυτό το άρθρο να έχετε κάνει δύο γάμους και μάλιστα να έχετε αποκτήσει και παιδιά και από τους δύο συζύγους σας. Μην ανησυχείτε δεν είστε οι μόνες! Είναι πιθανό, ωστόσο, να σας ταλανίζουν σκέψεις και προβληματισμοί επειδή είστε ένα μοντέρνο και όχι κλασικό μοντέλο οικογένειας. Αν μάλιστα αποκτήσατε τη δεύτερη οικογένεια πρόσφατα τα ερωτήματα, οι ανασφάλειες και οι απορίες ίσως είναι περισσότερες.

Εμείς στο all4mama σκεφτήκαμε να απαντήσουμε σε κάποιες από τις πιο συχνές σας ανησυχίες.


Ο κόσμος θα σας κρίνει: Οι ερωτήσεις για τη οικογένεια και τους μπαμπάδες των παιδιών σας θα είναι πολλές και αδιάκριτες. Aγνοήστε τες και δείξτε  πόσο περήφανες αισθάνεστε για όλα σας τα παιδιά.

 Η φράση «ετεροθαλής αδελφός/αδελφή» καταντάει εκνευριστική : Κουβαλούσατε όλα τα παιδιά σας στο σώμα σας. Είναι ΑΔΕΡΦΙΑ. Δε χρειάζεται να ακούγεται η φράση «ο ετεροθαλής αδελφός μου». Κι αν κάποιος από το περιβάλλον σας χρησιμοποιήσει επιδεικτικά αυτή τη φράση, φροντίστε να τον διορθώσετε διακριτικά χωρίς να δείξετε τον εκνευρισμό σας.

Όσα πρέπει να ξέρετε (και θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα) αν έχετε παιδιά από δύο γάμους!

Τα παιδιά θα έχουν διαφορετικές καταβολές: Παρόλο που τα παιδιά ζουν μαζί σας, έχουν διαφορετικές καταγωγές από την πλευρά του πατέρα τους. Αυτή η διαφορετικότητα παίζει ρόλο και στην ανατροφή τους. Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε κάποια συμβουλή, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και οι ειδικοί.

Τα ταλέντα τους θα διαφέρουν: Η γενετική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών, γι’ αυτό μην εκπλαγείτε αν αναγνωρίσετε πάνω τους χαρακτηριστικά των μπαμπάδων τους.

Μπορεί να μη μοιάζουν στην εξωτερική τους εμφάνιση: Ίσως τα παιδιά σας να μην έχουν καμία ομοιότητα στην εμφάνιση, αν μοιάζουν στους μπαμπάδες τους. Άλλο χρώμα μαλλιών, ματιών, διαφορετικό ύψος. Και τι έγινε; Ο συνδετικός τους κρίκος είστε εσείς.

Οι μπαμπάδες μπορεί να έχουν διαφορετικό στυλ ανατροφής : Τι κάνετε όταν οι δύο σύζυγοι- πρώην και νυν- είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών; Ψυχραιμία! Φροντίστε να αποφευχθούν οι εντάσεις και δείξτε τη στήριξή σας και στους δύο, γιατί πάνω από όλα είστε συνεργάτες στο μεγάλωμα των παιδιών.

Οι μπαμπάδες μπορεί να μην τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους: Γνωρίζατε ότι θα έχετε το ρόλο του ειρηνοποιού ανάμεσα στα παιδιά σας, αλλά δεν είχατε φανταστεί ότι θα έπρεπε να κατευνάζετε τα πνεύματα ανάμεσα στους μπαμπάδες τους! Ακόμα και αν κάποιος από τους δύο άντρες είναι παράλογος ή άδικος, δεν μπορείτε να τον τιμωρήσετε. Απλώς, μπορείτε να ελπίζετε ότι κάποια στιγμή θα αποτελέσετε υγιή πρότυπα για τα παιδιά σας.

Κάποιος μπορεί να ζηλέψει : Αν ο νυν σύζυγος δεν είχε κάνει ποτέ ξανά οικογένεια, σίγουρα όλα τώρα θα του φαίνονται καινούρια. Προσπαθήστε να περιορίζετε τον ενθουσιασμό σας για καινούρια ή διαφορετικά πράγματα που συμβαίνουν όταν είναι παρόντες και οι δυο μπαμπάδες. Έτσι, θα αποφύγετε κάθε είδους ζήλια ή σύγκρουση!

Η εμπειρία σας μπορεί να δημιουργήσει αδικίες απέναντι στο νέο σύζυγο: Όταν ήδη έχετε κάνει ένα γάμο και παιδιά, πραγματικά διαφέρετε με κάποιον που το βιώνει για πρώτη φορά. Κάποιες στιγμές μπορεί να νιώσετε ενοχές, αλλά σκεφτείτε ότι ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας γνώριζε εξ αρχής την υπάρχουσα κατάσταση.

Οι διακοπές και οι γιορτές μπορεί να γίνουν περίπλοκες: Η λέξη "κλειδί" είναι ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ. Κάντε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Τα πεθερικά… μπορεί να έχουν άλλη γνώμη!: Υπάρχουν πεθερικά που δεν εμπλέκονται καθόλου στα ζητήματα του ζευγαριού και υπάρχουν άλλα που… «χώνουν παντού τη μύτη τους». Αν τα δικά σας πεθερικά τα νυν αλλά και τα πρώην επιμένουν να εμπλέκονται στο μοντέλο οικογένειας που επιλέξατε, βάλτε όρια!

Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να νιώσουν παραμελημένα: Σε γιορτές ή Σαββατοκύριακα που τα μεγαλύτερα παιδιά θα είναι με τον μπαμπά τους, είναι πιθανό τα μικρότερα να αισθανθούν ότι μένουν πίσω. Μιλήστε στα μεγαλύτερα παιδιά και προτρέψτε τα να συμπεριλάβουν  τα μικρότερα αδέλφια στις δραστηριότητες με τον μπαμπά τους.

Τη δεύτερη φορά θα γίνετε καλύτερη: Την πρώτη φορά που κάνατε οικογένεια δεν είχατε ιδέα τι θα αντιμετωπίσετε. Τώρα έχετε καλύτερη αίσθηση του εαυτού σας. Διασκεδάζετε περισσότερο με τα μωρά σας και δεν αγχώνεστε με το παραμικρό.

Όσα πρέπει να ξέρετε (και θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα) αν έχετε παιδιά από δύο γάμους!

"Δουλέψτε" τις σχέσεις με τον πρώην:  Οι σχέσεις με έναν πρώην σύζυγο μπορεί να είναι επίπονη, αλλά είναι εξίσου πολύ σημαντική. Αυτό ισχύει κυρίως όταν έχεις παιδιά και δημιουργήσεις νέα οικογένεια με έναν άλλον άνθρωπο. Ως γονείς, χρωστάτε στα παιδιά σας να έχετε καλές σχέσεις και να τους δείχνετε ότι είναι η προτεραιότητά σας.

Τα παιδιά σας θα έχουν δύο ανδρικά πρότυπα: Η  καθημερινή αλληλεπίδραση με τους δύο πατεράδες, σίγουρα θα επηρεάσουν και θα διαμορφώσουν την προσωπικότητα των παιδιών σας. Ακούγοντας τα αδέλφια το ένα το άλλο για συμπεριφορές των μπαμπάδων, θα παρατηρήσουν τις διαφορές, τα προτερήματα και θα διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους.

 Θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώθετε αδύναμη: Ακόμα κι αν ο γάμος σας έληξε φιλικά, πάντα θα εύχεστε να μην βρεθούν ποτέ στη θέση σας τα παιδιά σας. Ίσως να σκέφτεστε ότι θα θέλατε τα παιδιά σας να έχουν τον ίδιο πατέρα για να μην υπάρχουν προβλήματα. Μπορεί να αμφισβητήσετε τον εαυτό σας και να μπερδευτείτε, αλλά στο τέλος της ημέρας θα αισθάνεστε καλά, γιατί ζείτε σύμφωνα με τις επιλογές σας.

Μπορεί να νιώσετε ένοχη: Είναι πιθανό όταν ξεκίνησε η σχέση σας με τον δεύτερο σύζυγο να αισθανθήκατε ενοχές, να σκεφτόσασταν «και τι θα πω τώρα στον πρώην;». Από κει και πέρα όμως, πρέπει να σας ενδιαφέρει και η προσωπική σας ευτυχία, γιατί μόνο όταν είστε εσείς καλά, θα είναι και τα παιδιά σας ευτυχισμένα.

Θα γίνετε ένα με την τρέλα: Παιδιά, υποχρεώσεις, συζητήσεις με τον πρώην σύζυγο για τα παιδιά, γιορτές, διαμοιρασμός του χρόνου! Όλα αυτά θα σας απασχολούν στην καθημερινότητά σας. Για να μην τρελαθείτε, πάρτε βαθιές ανάσες και μην εγκαταλείψετε ποτέ την ελπίδα ότι μια μέρα θα καταφέρετε όλοι μαζί να συνυπάρχετε ειρηνικά στον ίδιο χώρο.

 

 

tags:

feautured





tags:

feautured