Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική

Δημοσιεύθηκε στις

Ο Πρόεδρος της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ Μάριος Λιασίδης, επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον μαμάδων να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή.

«Πραγματικά όλο και περισσότερες Κύπριες μητέρες επιλέγουν να φέρουν στον κόσμο το δεύτερο τους μωρό με φυσιολογικό τοκετό, μετά από προηγηθείσα καισαρική. Αφ’ ενός γιατί είναι καλά ενημερωμένες για τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού, τόσο για την μητέρα, όσο και ιδιαίτερα για το μωρό και αφ’ ετέρου όπως οι ίδιες αναφέρουν θέλουν να αισθανθούν ολοκληρωμένες και με αυτόν τον τρόπο».


Ας δούμε όμως αναλυτικότερα το θέμα:

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποια τα οφέλη

Ο κ. Λιασίδης τονίζει ότι τα οφέλη είναι πολλά τόσο για την μητέρα (μικρότερη πιθανότητα για αιμορραγία, μόλυνση, γρηγορότερη ανάνηψη, ευκολότερη η προσπάθεια για θηλασμό, κλπ), όπως και για το μωρό, αφού με την διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού, προετοιμάζεται καλύτερα για την επιβίωση του στο οποίο θα βρεθεί αμέσως μετά την γέννηση του σε ολιγότερο προστατευτικό και περισσότερο αφιλόξενο φυσικό περιβάλλον.

Ποιοι είναι όμως κίνδυνοι και πότε δεν επιτρέπεται μια γυναίκα να προχωρήσει σε φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή;

«Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που είναι ανελαστικοί και αποκλείουν την πιθανότητα για φυσιολογικό τοκετό, όπως για παράδειγμα ο προδρομικός πλακούντας, η κακή γενική κατάσταση της μητέρας, η όχι βοηθητική προβολή του εμβρύου, κλπ. Ο κυριότερος κίνδυνος είναι η ρήξη της μήτρας,(να ανοίξει η ουλή) που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο της ζωής της μητέρας και του παιδιού, γι’ αυτό ο στόχος μας, όπως και σε κάθε τοκετό, είναι να έχουμε στο τέλος της διαδικασίας του τοκετού ένα υγιές νεογνό και μία υγειά μητέρα, και όχι ο τρόπος τοκετού», τονίζει ο κ. Λιασίδης.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι πιθανότητες ρήξης της μήτρας κατά τη διάρκεια κολπικού τοκετού μετά από καισαρική κυμαίνονται μεταξύ του 0,5% και του 1% για γυναίκες, που έχουν υποβληθεί σε μόνο μία καισαρική τομή.

Τα ποσοστά αυτά καθιστούν την απόπειρα για κολπικό τοκετό μια σχετικά ασφαλή διαδικασία. Αιτία του χαμηλού κινδύνου είναι η βελτίωση της χειρουργικής τεχνικής σε σχέση με το παρελθόν όπου εφαρμοζόταν η λεγόμενη «κλασσική» μέθοδος για την καισαρική τομή (κάθετη τομή), καθώς πλέον η τομή είναι οριζόντια.

Φυσιολογικός τοκετός μετά από δυο καισαρικές τομές

Αν και μετά από δύο καισαρικές ελαττώνεται η πιθανότητα να γεννήσει μια μητέρα μετά από προηγηθείσα καισαρική, φυσιολογικά, γιατί είναι πιο αυξημένος ο κίνδυνος για ρήξη της μήτρας στο σημείο της τομής, η προσπάθεια δεν είναι απαγορευτική και αρκετές γυναίκες επιλέγουν τον δρόμο του κολπικού τοκετού.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, στην Κύπρο το ποσοστό των φυσιολογικών τοκετών για το 2014, μετά από δύο προηγηθείσες καισαρικές ήταν στο 0.1%.

18 μήνες μετά την καισαρική είναι αρκετοί

Σύμφωνα με έρευνες, όταν το χρονικό διάστημα ενός τοκετού είναι μεγαλύτερος από 18 μήνες, ο κίνδυνος επιπλοκών ελαχιστοποιείται. Ωστόσο, στην Κύπρο έχουμε γνωρίσει γυναίκες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό ακόμα και πριν περάσουν 18 μήνες μετά την καισαρική τους.

Πηγή: offsite.com.cy