Υπέροχα μπιφτέκια με τραχανά!

Δημοσιεύθηκε στις

από την *Θέμιδα Καρδιόλακα

Τον τραχανά τον λατρεύω. Τον αγαπούσα από μικρή. Μου θυμίζει τη γιαγιά μου, που μου τον έφτιαχνε σούπα με λίγο βουτυράκι και γάλα. Καθόμασταν στον καναπέ με αναμένο τζάκι σκεπασμένες με μία κουβέρτα, τον τρώγαμε καυτό και μου έλεγε ιστορίες..


Τον τραχανά τον αγαπάει και η κόρη μου η Μαρία και μου τον ζητάει πολύ συχνά για βραδυνό. Και φυσικά της τον φτιάχνω ακριβώς όπως μου τον έφτιαχνε η γιαγιά μου. Από τότε δε που ανακαλύψαμε τον σταρένιο τραχανά Βλάχα, μου ζητάει σχεδον συνέχεια αυτόν. «Μαμά, τον μαύρο τραχανά θέλω», μου λέει.

Στο σπίτι μας κυκλοφορεί επίσης και ένα φοβερό αγόρι, το οποίο όμως δεν είναι και το πιο εύκολο στο φαγητό και δεν τον ήθελε τον τραχανά. Και η αλήθεια είναι πως είχα προσπαθήσει και με το καλό και με το κακό να του τον δώσω. Απλά αρνείτο να τον φάει. «Οκ λοιπόν», σκέφτηκα μία μέρα. «Τι είναι αυτό που του αρέσει πάρα πολύ να τρώει; Burger. Εντάξει. Αφού Νικολάκη μου δεν τον θες τον τραχανά να τον φας την ωραιότατη σουπίτσα που φτιάχνει η μανούλα, θα τον φας και δε θα τον καταλάβεις. Μέσα σε ένα λαχταριστό burger!».

Όταν φτιάχνω μπιφτέκια, πολλές φορές δε χρησιμοποιώ ψωμί. Μπορεί να βάλω μέσα πίτουρο βρώμης ή νιφάδες κινόας. Οπότε σκέφτηκα «μήπως να δοκιμάσω να τρυπώσω μέσα στο μπιφτεκάκι λίγο τραχανά;». Έτσι και έγινε. Ήταν Σάββατο βράδυ και είχαμε καλέσει φίλους στο σπίτι. Όταν ήρθε η ώρα του βραδυνού, μπροστά στο κάθε παιδί εμφανίστηκε ένα πιάτο με ένα burger, σαλάτα και τηγανιτές πατάτες φούρνου). Τα burger εξαφανίστηκαν και ο Νικολάκης ούτε που κατάλαβε ότι είχε φάει τον τραχανά που τόσο πολύ δεν ήθελε. Two points for mom!

Θα μου πείτε τώρα (όπως πολλές μαμάδες με έχουν ρωτήσει): «Καλά, και είναι τρόπος αυτός; Να κρύβουμε τροφές;» Και θα σας απαντήσω: «Ναι. Είναι ο καλύτερος τρόπος, αν το παιδί μας δε θέλει να φάει κάτι υγιεινό. Ξεκινάμε να τα κρύβουμε και σιγά σιγά τα εμφανίζουμε. Αυτός, από την εμειρία μου με τα βιβλία που έχω γράψει αλλά και με πολλά παιδιά που έχω ταΐσει, είναι ο καλύτερος τρόπος.»

Γιατί δηλαδή να έχω τύψεις που ο Νικόλας έφαγε τραχανά, μία τροφή υψηλής διατροφικής αξίας και θρεπτικότητας μέσα σε ένα μπιφτέκι; Γιατί να νιώθω άσχημα που του έδωσα να φάει κάτι του οποίου τα υλικά είναι φύσει αγνά και θρεπτικά, γεμάτα βιταμίνες, κάτι το οποίο περιέχει ασβέστιο, πρωτεΐνη και υδατάνθρακες; Και γιατί να νιώθω τύψεις που το παιδί μου τρώει πλέον ένα χειροποίητο προϊόν, φτιαγμένο με ολόφρεσκα υλικά από μία οικογένεια, την οικογένεια Μπεκιάρη, της οποίας αυτή η συνταγή περνά από γενιά σε γενιά από το 1960; Όχι φίλες μου. Καμία τύψη! Το αντίθετο. Μεγάλη χαρά!

Γι’αυτό λοιπόν, σας δίνω αυτή τη φοβερή συνταγή, για να φτιάξετε και εσείς αυτά τα λαχταριστά μπιφτέκια με τον τραχανά (και κρυμμένα λαχανικά βεβαίως, βεβαίως) και να δείτε να τα καταβροχθίζει το μικρό σας που μπορεί στην όψη της σούπας με τον τραχανά να γυρίζει το κεφάλι του από την άλλη μεριά. Και αν δεν τα κάνετε burger, τα συνοδεύετε με λίγο χυλοπιτάκι Βλάχα και έχετε ένα πιάτο μούρλια στο τραπέζι σας!

Μερίδες: 6

Συνολικός χρόνος: 55 λεπτά

Τι χρειαζόμαστε
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2/3 κούπας τραχανά ξινό ΒΛΑΧΑ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κολοκυθάκι τριμμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 αυγό
  • 1 χούφτα μαϊντανό
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο πιπέρι
Τι κάνουμε

ΒΗΜΑ 1ο: Θρυμματίζουμε με τα χέρια μας τον τραχανά και τον ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ.

ΒΗΜΑ 2ο: Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.

ΒΗΜΑ 3ο: Αφήνουμε τον κιμά για μισή ώρα.

ΒΗΜΑ 4ο: Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε στους 180ºC για 40 περίπου λεπτά.

Υπέροχα μπιφτέκια με τραχανά!*H Θέμις Καρδιόλακα είναι σεφ και blogger του mamaknows.gr. Eχει γράψει τα βιβλία "Μαμά δεν τρώω πράσινα",  "Όχι πια γλουτένη , μαμά", "Τί θα φάω στο σχολείο, μαμά;"

 

 

 

 

 

 

 

tags:

feautured

tags:

feautured