«Το παιδί μου με ρωτάει για το σεξ, τί να του πω;»

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ποιός είναι λοιπόν ο ιδανικός τρόπος ενημέρωσης των παιδιών και σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται;

Το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης απασχολεί πολλούς γονείς.


Η συζήτηση για το σεξ δεν είναι πάντα απλή υπόθεση και συχνά οι γονείς νιώθουν άβολα με αυτήν.

Ποιός είναι λοιπόν ο ιδανικός τρόπος ενημέρωσης των παιδιών και σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται;

Ήδη από την ηλικία των τριών χρόνων, το παιδί εκδηλώνει φανερά την περιέργειά του σε σχέση με το σώμα του. Το παρατηρεί, το αγγίζει και αντλεί ευχαρίστηση απ’ αυτό, ανακαλύπτοντας έτσι την σεξουαλικότητά του. Έχει απορίες σχετικά με το σώμα του, ακόμα και για τον τρόπο που έρχονται τα μωρά στον κόσμο. Στη νηπιακή ηλικία η πληροφόρηση μπορεί να εστιαστεί στις ανατομικές διαφορές των δυο φύλων. Στην πορεία-σε ηλικία πέντε ή έξι χρονών- τα παιδιά εφευρίσκουν «παιχνίδια» που σχετίζονται με την ανακάλυψη της σεξουαλικότητας, της δικής τους αλλά και των συνομηλίκων τους.

Ζητήματα λοιπόν που αφορούν στην παιδική σεξουαλικότητα συχνά αναστατώνουν και δημιουργούν μεγαλύτερη ανησυχία στους γονείς απ’ ότι στα ίδια τα παιδιά. Εκείνοι από πολύ νωρίς δίνουν-χωρίς συχνά να το γνωρίζουν- τα πρώτα μηνύματα στο παιδί για το σώμα του, ήδη από τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα της τουαλέτας ή του μπάνιου.

 

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

«Είναι καλύτερα να μιλήσουμε στο παιδί μας για το σεξ από νωρίς, για να έχει τη σωστή πληροφόρηση ή όταν μεγαλώσει, που θα υπάρχει πραγματικά λόγος;» ρωτούν συχνά οι γονείς. Μια «σωστή» απάντηση, κατάλληλη για όλα τα παιδιά δυστυχώς δεν υπάρχει. Η ιδανική μάλλον ηλικία για θέματα που αφορούν στο σεξ προκύπτει συνήθως από το ενδιαφέρον που θα επιδείξει το παιδί γι’ αυτά. Όταν αρχίσει να έχει απορίες, σημαίνει πως μάλλον είναι έτοιμο να δεχθεί τις πρώτες πληροφορίες για το σεξ. Καλό είναι η πληροφόρηση που παρέχεται να έχει ως γνώμονα την ηλικία και τη συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού.

 

Με ποιο τρόπο να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ; Υπάρχει κάτι που δεν πρέπει ν’ αναφέρω;

Για να μιλήσει ο γονέας στο παιδί του για θέματα σεξουαλικού περιεχομένου, ιδανικά θα πρέπει να έχει αποβάλλει τις δικές του ανασφάλειες και αναστολές σχετικά με το θέμα αυτό. Σημαντικό είναι επίσης να λαμβάνεται υπόψη η αναπτυξιακή φάση του παιδιού στην πραγματοποίηση τέτοιων συζητήσεων. Ο λόγος πρέπει να είναι απλός και ξεκάθαρος, χωρίς υπεκφυγές. Όταν ο γονέας δεν γνωρίζει την απάντηση σ’ ένα ερώτημα, είναι προτιμότερο να αναφέρει ότι δεν γνωρίζει το θέμα καλά και θα προτιμούσε να επανέλθει σε αυτό αφού ενημερωθεί καλύτερα. Απαντήσεις όπως «θα μάθεις γι’ αυτό όταν μεγαλώσεις» ή «είσαι μικρός ακόμα για να μιλήσουμε γι’ αυτό» καλό είναι ν’ αποφεύγονται.

«Παλιά μιλούσαν στα παιδιά για ‘μελισσούλες και λουλουδάκια’. Έχει νόημα να μιλήσω έτσι για το σεξ;»,  ρωτούν κάποιοι γονείς. Μια τέτοιου είδους συζήτηση θα λειτουργούσε καλά σαν εισαγωγή στο θέμα. Οι γονείς όμως δεν πρέπει ν’ αρκεστούν σε αυτό. Καλό θα ήταν να μιλούν με όρους σαφείς, χρησιμοποιώντας τη σωστή ορολογία για τα μέρη του σώματος. Για το σκοπό αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εικονογραφημένο υλικό και επιμορφωτικά βιβλία, προσαρμοσμένα στις αναπτυξιακές ανάγκες της κάθε ηλικιακής φάσης.

 

Ποιος είναι ο ρόλος των γονέων στη συζήτηση για το σεξ;

  • Ενθαρρύνετε το παιδί να μιλήσει για οτιδήποτε το απασχολεί, χωρίς ντροπή ή ενοχή.
  • Απαντήστε στις όποιες ερωτήσεις με ειλικρίνεια και σαφήνεια.
  • Διατηρήστε όμοια-μεταξύ σας- στάση απέναντι σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, για να μειώσετε την πιθανότητα σύγχυσης του παιδιού.
  • Προσαρμόστε το λόγο σας στην ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού.
  • Συνδέστε το σεξ με έννοιες όπως η φροντίδα και η αγάπη ανάμεσα σε δυο ανθρώπους.

 

Φανή Κουκλάκη

Κλινική Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια

Τ: 210 57.17.206