Τοκετός: Στάσεις και Κινήσεις

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Περπάτημα και Όρθια Στάση

Τι προσφέρει: Οι συσπάσεις της μήτρας γίνονται πιο αποτελεσματικές στην ολοκλήρωση της διαστολή λόγω της συνεργικής δράσης της βαρύτητας κατά την διάρκεια του περπατήματος και όλων των όρθιων θέσεων. Η αίσθηση του πόνου σε κάθε ωδίνα είναι συγκριτικά πιο μικρής εντάσεως, αυτό κάνει τις ωδίνες πιο ανεκτές και δίνει την δυνατότητα καλύτερου αυτοελέγχου αλλά και μεγαλύτερης ελευθερίας κινήσεων. Επιταχύνεται η εξέλιξη της διαστολής του τραχήλου και της καθόδου του εμβρύου και έτσι οι ωδίνες γίνονται πιο αποτελεσματικές. Η κίνηση προκαλεί αλλαγές στις αρθρώσεις της λεκάνης που ενθαρρύνουν τη στροφή και την κάθοδο του μωρού. Επιταχύνει τον τοκετό αν η γυναίκα ήταν προηγουμένως ξαπλωμένη. Στη διάρκεια του 2ου σταδίου, μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για εξώθηση.


Όρθια Γέρνοντας Πάνω Στο Σύντροφο ή σε κάποιο υποστήριγμα

Προσφέρει τα ίδια με την όρθια θέση και επιπλέον ανακουφίζεται ο πόνος της μέσης. Αυτή η στάση προσφέρεται για μασάζ στη μέση της επιτόκου.

Όρθια με το ένα γόνατο σε κάμψη και το πόδι πάνω σε καρέκλα, στο πλάι.

Κατά τη διάρκεια των συστολών, επαναλαμβάνει κάμψεις των γοφών και του γόνατου προς το ίδιο πλάι, ανά 5 δευτερόλεπτα. Θα πρέπει να αισθάνεται τράβηγμα στο εσωτερικό μέρος αυτού του μηρού. Ποιο πόδι θα τοποθετήσει η γυναίκα στην καρέκλα ,και προς τα πού θα κάνει τις κάμψεις, εξαρτάται από τη θέση του ινίου του μωρού. Αν αυτό δεν είναι γνωστό, όπου νιώθει πιο άνετα. Ο σύντροφος την βοηθάει να ισορροπήσει.
Τι προσφέρει: Ανοίγει την λεκάνη προς την πλευρά που κάνει τις κάμψεις. Ενθαρρύνει τη στροφή του μωρού, όταν βρίσκεται σε οπίσθια θέση. Μπορεί να γίνει και ενώ είναι γονατισμένη.

Όρθια Περπατώντας ή Χορεύοντας Αργά-Αργά

Η επίτοκος γυναίκα αγκαλιάζει το σύντροφο γύρω από το λαιμό, ή αφήνει τα χέρια της χαλαρά στο πλάι, με το κεφάλι της να ακουμπάει στον ώμο ή στο στήθος του. Ο σύντροφος συγκρατεί την γυναίκα με τα χέρια ενωμένα στην πλάτη της, έχοντας περάσει τα μπράτσα του κάτω από τις μασχάλες της.
Τι προσφέρει: Ίδια με την όρθια και επιπλέον. Η κίνηση προκαλεί αλλαγές στις αρθρώσεις της λεκάνης που ενθαρρύνουν τη στροφή και την κάθοδο του μωρού. Η αγκαλιά κάποιου που αγαπάμε προσφέρει ευεξία. Ο ρυθμός και η μουσική ανακουφίζουν. Ο σύντροφος μπορεί να πιέσει τα επώδυνα σημεία της πλάτης ή της μέσης.

Ξαπλωμένη σε ύπτια θέση – ανάσκελα
Ξαπλωμένη σε πλάγια θέση

Πολλές γυναίκες προτιμούν αυτή την θέση σαν μια μεταβατική στάση που ξεκουράζει και δίνει την ευκαιρία να κάνουμε στην γυναίκα μασάζ στους μύες της πλάτης . Επίσης βοηθάει στην στροφή της κεφαλής του παιδιού και την καλύτερη κάθοδο πράγμα που βελτιώνει την εξέλιξη του τοκετού.

Βαθύ Κάθισμα

Στο βαθύ κάθισμα βοηθά πολύ ένα μικρό σκαμνάκι, ώστε να είναι πιο ξεκούραστη αυτή η στάση, επίσης η γυναίκα μπορεί να καθίσει στηριζόμενη στα γόνατα του συντρόφου της ενώ αυτός είναι καθισμένος σε μία καρέκλα. Η θέση αυτή επίσης μπορεί πολύ καλά να βολεύει μια γυναίκα να την βολεύει να την εφαρμόζει καθισμένη στην λεκάνη της τουαλέτας όπου μπορεί με ηρεμία να ουρήσει. Σε αυτή την στάση ανοίγοντας λίγο τα πόδια και σκύβοντας μπροστά ή όπως αισθάνεται καλύτερα η γυναίκα χαλαρώνουν οι μύες στην μέση και όλη την πλάτη με αποτέλεσμα να βελτιώνονται οι ενοχλήσεις κατά την διάρκεια των ωδίνων.

Γονατιστή

Πολλές γυναίκες αισθάνονται την ανάγκη κάποια στιγμή να πάρουν γονατιστή θέση γιατί αυτό φαίνεται να απαλύνει τις ενοχλήσεις εμείς θα σας συστήσουμε σε αυτή την θέση να χρησιμοποιήσετε κάποια μαξιλάρια για να προστατέψετε τα γόνατα σας και αν σας βοηθάει προσπαθήστε να κρατήστε την σπονδυλική στήλη σε κατακόρυφη θέση.

Οκλαδόν
Γονατοαγκωνιαία Θέση (Γάτα Έτοιμη να Επιτεθεί)
Εμβρυική Θέση

Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία θέσεων και φυσικά εμείς συνεργαζόμαστε μαζί σας για να σας βοηθήσουμε να αισθανθείτε πιο καλά.

Πηγή: gynecology.gr