Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα ενός μωρού όταν γεννιέται;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πολύς λόγος γίνεται για την εμπειρία της γέννησης και πώς τη βιώνει μία γυναίκα, αλλά κανένας δεν έχει ασχοληθεί με το τι συμβαίνει στο σώμα ενός μωρού όταν έρχεται στον κόσμο.  Αν και είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να ζητήσετε από ένα μωρό να σας πει αυτό που αισθάνεται ή θυμάται τη στιγμή που γεννιέται, υπάρχουν μερικά πράγματα για τις πρώτες στιγμές του που πραγματικά εντυπωσιάζουν.

Εδώ, μπορείτε να διαβάσετε τα 9 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα ενός εμβρύου όσο βρίσκεται στην κοιλιά της μαμάς του και μόλις βγει από αυτήν. Άλλωστε, τα θαύματα της δημιουργίας δε σταματούν ποτέ και είναι πρωτόγνωρα σε σημείο που δεν το φαντάζεται κανείς.


Τα πρώτα ούρα του μπορεί να μοιάζουν με πράσινη,κόκκινη ή πορτοκαλί σκόνη

Όχι δεν είναι ούρα από κάποιον μαγικό κόσμο! Πρόκειται για ένα αρκετά κοινό φαινόμενο αμέσως μετά τη γέννηση ενός μωρού. Κι αυτό, γιατί τα νεογέννητα ούρα περιέχουν μερικές φορές κρυστάλλους ουρικού οξέος, που μπορούν να εμφανιστούν ως κόκκινη, ροζ ή πορτοκαλί σκόνη. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, όπως τα παντζάρια, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα πολύχρωμα ούρα για το μωρό σας. Έτσι, εάν προτιμάτε να έχει το μωρό σας ούρα στη φυσιολογική μορφή τους, θα πρέπει να αποκλείσετε από τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού τα φύκια, τα καρότα, τα ρόδια και τα πολύχρωμα σοκολατάκια, όπως  τα m&m’s.

Βλέπει τα πάντα μέσα από το φακό μιας φωτογραφικής μηχανής

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα ενός μωρού όταν γεννιέται;

Ένα μωρό δεν μπορεί πραγματικά να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ ενός αντικειμένου και ενός άλλου: Ακόμα και εικόνες «σε μεγάλο βαθμό αντιφατικές» εμφανίζονται κυρίως ως μία οντότητα, καθώς τα βρέφη δεν έχουν ακόμα αναπτύξει αντίληψη βάθους. Στην πραγματικότητα, το μέσο μωρό, συνήθως, δεν αρχίζει να παρακολουθεί αντικείμενα με τα μάτια του μέχρι την ηλικία των τριών μηνών περίπου. Και ο κόσμος δε γίνεται καν πλήρως «τρισδιάστατος» σε ένα παιδί μέχρι την ηλικία των πέντε μηνών περίπου.

 Μπορεί να έχει προσωρινά παραμορφωμένο κεφάλι

Είναι αρκετά γνωστό ότι οι πλάκες κρανίου ενός νεογέννητου μωρού δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένες. Θα ήταν, άλλωστε, ανέφικτο τα οστά να είναι πλήρως σχηματισμένα  κατά τη γέννηση. Γι’ αυτό και πολλά μωράκια στην αρχή της ζωής τους έχουν κάπως παραμορφωμένα κεφαλάκια.  Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και σύνηθες κάτι τέτοιο. Και επειδή το κρανίο ενός νεογέννητου παραμένει «μαλακό» για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση, η εν λόγω ανωμαλία μπορεί μερικές φορές να πάρει χρόνο για να επιλυθεί.

Μπορεί να βγάλει μουστάκι και να το τρώει 

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, είναι αλήθεια. Μέχρι τον τέταρτο μήνα της κύησης αρκετά έμβρυα αναπτύσσουν ένα μικρό χνουδάκι, σαν μουστάκι και μάλιστα αυτό συμβαίνει πριν βγάλουν τα πρώτα τους μαλλάκια.

Μέσα στην κοιλιά το έμβρυο περιβάλλεται από ένα υπόλευκο προστατευτικό στρώμα 

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα ενός μωρού όταν γεννιέται;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δε σκέφτονται τα μωρά ως εγκλωβισμένα σε ένα στρώμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι γεννιόμαστε λίγο πολύ με αυτόν τον τρόπο. Το προστατευτικό, υπόλευκο στρώμα στο δέρμα του μωρού σας σχηματίζεται στη μήτρα σαν ένα είδος φραγμού του νερού και λειτουργεί ως εμπόδιο σε κάθε πιθανό τραυματισμό του. Επίσης, αυτό το στρώμα έχει αντιμικροβιακά οφέλη και λειτουργεί ενυδατικά στο μωρό. Και όχι μόνο! Λειτουργεί  και προς όφελος της μαμάς, καθώς κάνει κάπως πιο ανώδυνο τον τοκετό.

Αναπτύσσει εκλεπτυσμένες γαστρονομικές προτιμήσεις

Ορισμένοι γαστρονόμοι θα επιμείνουν ότι ένας εκλεπτυσμένος ουρανίσκος μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με την έκθεση σε εξωτικές και ποικίλες κουζίνες. Εντούτοις, έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και οι πιο φανατικοί του κρασιού και του τυριού δεν έχουν να συγκριθούν σε τίποτα με ορισμένα μωρά, πολλά από τα οποία έχουν αποκτήσει εξωτικές γευστικές προτιμήσεις πολύ πριν γευτούν τα πρώτα τους φρούτα και λαχανικά. Η βιοψυχολόγος Julie Mennella πιστεύει ότι μια τέτοια θεωρία έχει νόημα. Τα έμβρυα λέγεται ότι καταπίνουν μέχρι ένα λίτρο αμνιακού υγρού την ημέρα κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου που βρίσκονται στην κοιλιά της μαμάς τους. Και δεδομένου ότι το αμνιακό υγρό φέρει τις γεύσεις των τροφίμων που καταναλώνει η μητέρα (όπως το κάρυ, το κύμινο, το σκόρδο, το κρεμμύδι κ.ά.), φαίνεται ότι είναι δυνατόν να γεννηθούν «μεγάλοι» ουρανίσκοι.

Κρατιέται ζεστό από κάποια στρώματα που ονομάζονται «καφέ λίπος»

Όταν το μωρό βρίσκεται στη μήτρα αναπτύσσει ένα στρώμα, το «καφέ λίπος», που το βοηθάει να προσαρμόζεται στις μεταβολές της θερμοκρασίας ακόμα και όταν βγει από την κοιλιά της μαμάς του. Συγκεκριμένα, η αδρεναλίνη της γέννας σε συνδυασμό με την έκθεση σε θερμοκρασία δωματίου βοηθά το σύστημα θέρμανσης που παρέχει αυτή η στρώση «καφέ λίπους» να ενεργοποιηθεί.

 Μπορεί να βλέπει ελάχιστα για αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά ακούει τα πάντα 

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα ενός μωρού όταν γεννιέται;

Όλοι έχετε ακούσει για τα οφέλη του τραγουδιού, της ομιλίας και της αναπαραγωγής του Mozart ή του Beethoven στο μωρό σας όσο βρίσκεται μέσα στην κοιλιά σας. Πράγματι, όλα αυτά είναι πολύ καλές ιδέες, διότι σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης, η ακοή του μωρού σας αρχίζει πραγματικά να διαμορφώνεται. Μάλιστα, η ακοή ενός εμβρύου μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη από της μητέρας του, κυρίως λόγω της εγγύτητάς του στο εσωτερικό του σώματος της μητέρας. Ίσως να μπορεί να ακούσει τον αέρα που κινείται μέσα και έξω από τους πνεύμονες της μαμάς του ή το γουργούρισμα του στομαχιού της ή το αίμα που σπεύδει στο δικό του ομφάλιο λώρο.

Το μωρό μπορεί να πονάει κατά τη διάρκεια της γέννας, αλλά δεν είναι γνωστό πόσο

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα νεογνά αισθάνονται πραγματικά πόνο και τον βιώνουν σε μεγάλο βαθμό όπως οι ενήλικες.  Το καλό, βέβαια, είναι ότι εάν πραγματικά πονάει ένα μωρό κατά τη γέννα, μετά δεν υπάρχει περίπτωση να το θυμάται.

 

tags:






tags: