4 σημαντικά μαθήματα που πήρε μία μαμά από το αυτιστικό παιδί της (και είναι μαθήματα για όλες μας)!

Δημοσιεύθηκε στις

Είναι μία μαμά σαν όλες τις άλλες, αλλά κάνει κάτι ιδιαίτερο και γι΄ αυτό αξίζει τον θαυμασμό όλων μας. Ο λόγος για την Kendall Rayburn, μία blogger, σύμβουλο μόδας και μητέρα του εξάχρονου, Wyatt, που έχει αυτισμό. Η Kendall είναι μία μητέρα-πρότυπο που αντιμετωπίζει με αισιοδοξία και χαμόγελο τις προκλήσεις της ζωής και γράφει τις εμπειρίες στο www.kendallrayburn.com.

4 σημαντικά μαθήματα που πήρε μία μαμά από το αυτιστικό παιδί της (και είναι μαθήματα για όλες μας)!


«Ο Wyatt είναι ένα απίστευτα γλυκό, τρυφερό και γεμάτο αγάπη μικρό παιδί που απλά έχει αυτισμό» δηλώνει η ίδια, ενώ μέσα από το blog της επικοινωνεί στο κοινό όσα περνάει, σκέψεις και ανησυχίες της για τον μικρό Wyatt με σκοπό να γνωρίσει ο κόσμος την καθημερινότητα ενός παιδιού με αυτισμό και να δώσει δύναμη σε όσους γονείς βρίσκονται στη ίδια κατάσταση. «Είναι γενναίος, είναι δυνατός, και είναι ο ήρωάς μου» τονίζει για το γιο της και «το να είμαι η μητέρα του με έκανε πιο δυνατή, πιο έξυπνη και να γίνω ένας καλύτερος άνθρωπος».

Ο «χειρότερος εαυτός» του παιδιού σας παραμένει πάντα ο καλύτερος

Τα παιδιά πάντα προκαλούν συνέχεια τους γονείς τους και φαίνεται να το κάνουν όταν νιώθουμε πιο αδύναμοι και κουρασμένοι, ώστε να δοκιμάσουν τα όριά μας ή ίσως απλά για να μην πάνε στην ώρα τους για ύπνο. Ο λόγος όμως που το καθυστερούν μπορεί να είναι για να περάσουν λίγο περισσότερο χρόνο μαζί μας. Πρέπει λοιπόν να είμαστε ευγνώμονες γι΄ αυτό και όχι να γκρινιάζουμε, αφού «η αγάπη πάντα θα μας γλιτώνει από τις δύσκολες καταστάσεις» αναφέρει η Kendall. «Ο Wyatt είναι το πιο στοργικό και το πιο γλυκό παιδί. Αν είσαι λυπημένος, είναι εκεί για να σε πάρει μία αγκαλιά. Όταν ο αδελφός του πέφτει κάτω και χτυπά, είναι ο πρώτος που τον βοηθάει να σηκωθεί. Αγκαλιάζει ακόμη και την διευθύντρια του σχολείου του όταν την βλέπει, έτσι εκδηλώνει την αγάπη του. Και όταν ο γιατρός του μας επιβεβαίωσε ότι οι υποψίες μας ήταν σωστές και ότι κάτι δεν πήγαινε καλά (ο Wyatt διαγνώστηκε με αυτισμό) και εγώ ένιωθα να καταρρέω, αυτός ήταν πάλι εκεί. Ήταν μόλις 18 μηνών, αλλά ήταν εκεί για μένα. Η αγάπη του θα είναι πάντα για μένα ο λόγος για τον οποίο θα αγωνίζομαι για να έχει ότι χρειάζεται, και ακόμη περισσότερα».

4 σημαντικά μαθήματα που πήρε μία μαμά από το αυτιστικό παιδί της (και είναι μαθήματα για όλες μας)!

Κάνεις το καλύτερο που μπορείς ανάλογα με τα δεδομένα

Όταν θα θυμόμαστε την παιδική ηλικία των παιδιών μας, άραγε θα θυμόμαστε τις ενοχές που αισθανόμασταν επειδή δεν τα αφήναμε να κάνουν ότι τους κατέβει στο κεφάλι, σε δημόσιο χώρο; Και μάλλον η απάντηση είναι ναι! Γι’ αυτό και η Kendall εστιάζει στις ανάγκες της οικογένειας και αφήνει απ’ έξω όλα τα υπόλοιπα. «Οι κοινωνικές καταστάσεις είναι κάποιες φορές αφόρητες για τον Wyatt,  γι’ αυτό και πρέπει να έχουμε σχεδιάσει από πριν το καθετί.  Fidget spinners , ένα φορτισμένο tablet, γάλα, τα παιχνίδια του, γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι θα χρειαστεί, αν προκύψει κάτι». «Αν το παιδί σας κάτσει στο πάτωμα του σούπερ μάρκετ και εσείς αισθάνεστε τα μάτια όλων καρφωμένα πάνω σας, αγνοείστε τα» επισημαίνει η Kendall. «Κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε, δεν μπορείτε να αποφύγετε αυτή την άβολη κατάσταση, αλλά μπορείτε να βγείτε ήρεμα έξω από το κατάστημα και να αλλάξετε τα πράγματα. Το να ξεπεράσω την ιδέα της τελειότητας ήταν κάτι για το οποίο αγωνίστηκα για μεγάλο χρονικό διάστημα και το να έχω γίνει αρκετά ευέλικτη πια για να αλλάξω οποιαδήποτε κατάσταση, όπως με έμαθε ο γιος μου, είναι υπέροχο».

4 σημαντικά μαθήματα που πήρε μία μαμά από το αυτιστικό παιδί της (και είναι μαθήματα για όλες μας)!

Κάντε τα παιδιά σας επιτυχημένα

Τα παιδιά λειτουργούν αυθόρμητα και με παρορμητικότητα συνήθως, αλλά είναι καλύτερα όταν ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Θα πάτε για παράδειγμα ένα επαγγελματικό ταξίδι; Πείτε νωρίτερα στα παιδιά σας που θα πάτε και πότε θα γυρίσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χάρτες και ημερολόγια για να γίνετε πιο κατανοητοί. Μπορείτε επίσης να τους πείτε τι περιμένετε από αυτά όταν θα πάτε στο σπίτι ενός φίλου, για παράδειγμα «Θα είμαστε προσεχτικοί και θα καθαρίσουμε αν λερώσουμε κάτι». Έτσι και η Kendall καθορίζει το σενάριο που θα ακολουθήσουν με τον Wyatt, «πρώτα… μετά… ύστερα…». Η ίδια επίσης εξηγεί πως μετά από μία κρίση του μικρού στο πρώτο ραντεβού λογοθεραπείας «συμβουλεύτηκα φίλους και τον δάσκαλό του στο σχολείο και σχεδιάσαμε ένα πλάνο για την επόμενή μας επίσκεψη, με κάρτες “πρώτα” και “μετά”. Η πρώτη κάρτα ήταν η λογοθεραπεία και η δεύτερη το tablet του. Έτσι όταν τον πήρα από το σχολείο για να τον πάω στο ραντεβού, ήξερε ήδη ότι μετά το ραντεβού θα έκανε κάτι που πραγματικά του άρεσε. Έτσι το επόμενο ραντεβού μας πήγε υπέροχα»!

4 σημαντικά μαθήματα που πήρε μία μαμά από το αυτιστικό παιδί της (και είναι μαθήματα για όλες μας)!

Αγαπήστε τα παιδιά σας γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που ελπίζετε να γίνουν

«Αντί να σπαταλάτε το χρόνο σας προσπαθώντας να αλλάξετε το παιδί σας, τι θα λέγατε να χαρείτε γι΄ αυτό ακριβώς που είναι τώρα και για όλα αυτά που το κάνουν ιδιαίτερο; Το να είσαι γονιός ενός παιδιού με αυτισμός σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσετε πολλά. Σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα θελήσετε ποτέ να αφήσετε το παιδί σας σε κάποιον άλλο, γιατί κανένας δεν μπορεί να το αγαπήσει  και να το φροντίσει όπως εσείς. Σημαίνει ότι θα αγωνίζεστε συνεχώς μέσα σας με τις ενοχές σας ως μητέρα επειδή φεύγετε από το σπίτι για λίγες ώρες για να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας».

4 σημαντικά μαθήματα που πήρε μία μαμά από το αυτιστικό παιδί της (και είναι μαθήματα για όλες μας)!

«Αυτό ακόμη σημαίνει ότι θα χάσετε πολλά και σίγουρα οι φίλοι σας θα μειωθούν σε αυτούς που σας αγαπάνε πραγματικά. Αλλά αυτό που θα σας δώσει αυτή η εμπειρία, ο τρόπος που η καρδιά σας θα μεγαλώσει, δεν μπορώ  να σας το περιγράψω με λόγια. Δεν μπορώ να σας πω πως η ζωή σας θα αλλάξει προς το καλύτερο. Πως θα γίνετε η σωστή μητέρα ή πατέρας και πως θα αγαπήσετε περισσότερο από ότι ποτέ πιστεύατε ότι μπορούσατε». Είτε λοιπόν έχετε ένα παιδί με αυτισμό, είτε είστε στη διαδικασία της διάγνωσης ή αντιμετωπίζετε κάποια άλλη πρόκληση ως γονιός «βρείτε το φως στο τούνελ. Ψάξτε το θετικό, όπου και αν είναι στη ζωή σας και κυνηγήστε το. Και αν δεν μπορείτε να το βρείτε, συνεχίστε την προσπάθεια. Σας υπόσχομαι, είναι εκεί. Κάθε μέρα, προσπαθήστε να βρείτε το φως, ακόμα και όταν οι μέρες είναι δύσκολες».

 

tags:






tags: