Τα σημεία κλειδιά για τη διατροφή ενός παιδιού στις διακοπές των Χριστουγέννων

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα σημεία κλειδιά για τη διατροφή ενός παιδιού στις διακοπές των Χριστουγέννων

Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής


Η εορταστική ανάπαυλα από το σχολείο για τις γιορτές των Χριστουγέννων αποτελεί για τα παιδιά μια περίοδο χαλάρωσης και ξεκούρασης, που τους δίνει τη δυνατότητα να ξεγνοιάσουν, να παίξουν και να διασκεδάσουν, χωρίς το άγχος των μαθημάτων. Παράλληλα όμως, η αλλαγή του καθημερινού προγράμματος, τα συχνά τραπέζια με τον ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό κύκλο, η αυξημένη διαθεσιμότητα λιχουδιών -όπως τα διάφορα γιορτινά γλυκά- και συχνά ο περισσότερος χρόνος που περνούν τα παιδιά με τη γιαγιά, λόγω εργασιακών υποχρεώσεων των γονέων, είναι πιθανό να φέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα στο βάρος και τις διατροφικές τους συνήθειες. Για αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό στις mini διακοπές των Χριστουγέννων να υπάρχουν στο σπίτι κάποιοι βασικοί κανόνες διατροφής. Ας δούμε τους πιο σημαντικούς :

1. Τηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων στο παιδί, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο του αισθήματος πείνας και την αποφυγή του συνεχούς «τσιμπολογήματος».

2. Μην παραλείπει το πρωινό γεύμα. Το ότι δεν πάει σχολείο και ενδεχομένως ξυπνάει πιο αργά δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται να καταναλώσει πρωινό. Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό θα βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της πείνας μέχρι το επόμενο γεύμα, έτσι ώστε το παιδί να μην ψάχνει τι να τσιμπολογήσει.

3. Το βραδινό του, με εξαίρεση τα γιορτινά τραπέζια, να είναι ελαφρύ, όπως :
• Σαλάτα με κάποια πρωτεΐνη (π.χ. κοτόπουλο, αυγό, τυρί, λίγη γαλοπούλα) και 1 φέτα ψωμί
• Γάλα ή γιαούρτι με μέλι, φρούτα και δημητριακά
• Γάλα με 1 τοστ

4. Προσπαθήστε να καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερα γεύματα της ημέρας μαζί με το παιδί σας. Έτσι, θα μπορέσετε να δώσετε το «καλό παράδειγμα» προωθώντας υγιεινές διατροφικές επιλογές και συνήθειες.

5. Μαγειρέψτε μαζί με το παιδί σας. Οι σχολικές διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία για να μοιραστείτε με το παιδί σας περισσότερες δραστηριότητες. Κάνοντας το μαγείρεμα μία από αυτές, αφενός θα περάσετε δημιουργικό χρόνο με το παιδί σας και αφετέρου θα του δώσετε την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τα τρόφιμα μαθαίνοντας πληροφορίες για τη διατροφική τους αξία.

6. Φροντίστε ώστε το παιδί να μην απασχολείται με άλλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των γευμάτων, όπως για παράδειγμα παρακολούθηση τηλεόρασης ή ενασχόληση με παιχνίδια, υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό τηλέφωνο. Το επίκεντρο θα πρέπει να βρίσκεται στο φαγητό, ώστε το παιδί να μπορεί να αξιολογήσει σωστά το αίσθημα κορεσμού, αποφεύγοντας έτσι την υπερκατανάλωση τροφής.

7. Αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών για δραστηριότητες που θα περιλαμβάνουν κάποια μορφή άσκησης. Μια βόλτα στην παιδική χαρά, ένας περίπατος σε πάρκο ή στη γειτονιά θα δώσουν στο παιδί την ευκαιρία να είναι σωματικά δραστήριο, αυξάνοντας την ενεργειακή του δαπάνη. Επιπλέον, εάν το παιδί σας συμμετέχει σε κάποιο άθλημα, που δεν πραγματοποιείται λόγω διακοπών, προσπαθήστε να αναπληρώσετε τον αντίστοιχο χρόνο με κάποια δραστηριότητα που θα εμπεριέχει κίνηση.

8. Τέλος, στοχεύστε σε ένα σταθερό κατά το δυνατόν πρόγραμμα ύπνου, το οποίο θα εξασφαλίζει ότι το παιδί κοιμάται επαρκώς για την ηλικία του, καθώς η έλλειψη ύπνου έχει φανεί ότι συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης υπερβάλλοντος σωματικού βάρους στα παιδιά.