Τα "ναι" και τα "όχι" στη διατροφή του μωρού σας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γενικές οδηγίες που θα πρέπει να γνωρίζετε

ΝΑΙ στο νερό


Έπειτα από κάθε γεύμα στερεάς τροφής για να ξεδιψάσει το μωρό, μπορούμε να προσφέρουμε λίγο νερό. Πολλοί γονείς συνηθίζουν να προσφέρουν γάλα. Το γάλα δεν ξεδιψάει.

ΟΧΙ στο αλάτι – ΟΧΙ στη Ζάχαρη – ΟΧΙ στο Μέλι

Αλάτι ή ζάχαρη δεν προσθέτουμε στο φαγητό του βρέφους μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Το μωρό καλό είναι να μη συνηθίσει τη γλυκιά ή την αλμυρή γεύση στο φαγητό του. Δεν προσθέτουμε επίσης μέλι σ’ αυτά. Το μέλι στο μωρό κάτω του έτους ενδέχεται να προξενήσει τοξικά φαινόμενα. Εξάλλου χαλάει εξίσου τα δόντια όπως και η ζάχαρη.

ΟΧΙ στο τσάι

Αποφεύγουμε ως αφέψημα το μαύρο τσάι-ευρωπαϊκό, έστω και αν νομίζουμε ότι έχει διάρροια. Τη διάρροια δεν την αντιμετωπίζουμε με το μαύρο τσάι. Το τσάι αυτό μπορεί να φέρνει έντονη διέγερση στο μωρό που καμιά φορά προβληματίζει σοβαρά.

ΝΑΙ στο κύπελλο

Γύρω στην ηλικία των οκτώ μηνών το βρέφος μπορεί να πίνει νερό από το κύπελλο. Καλό είναι να του δίνουμε τα υγρά με το κύπελλο ή το ειδικό ποτηράκι με επιστόμιο.

ΟΧΙ στην αποκλειστικά πολτοποιημένη τροφή μετά τους 10 μήνες

Γύρω στην ηλικία των δέκα μηνών μπορεί ν’ αρχίσει να μασά. Καλό είναι να δοκιμάσουμε να του δώσουμε ψιλοκομμένα κομματάκια τροφής, π.χ. κιμά με πουρέ, πατάτα φούρνου κομμένη με το πιρούνι. Εάν για δική μας ευκολία συνεχίζουμε τα πολτοποιημένα, η διαδικασία της μάσησης δεν εμπεδώνεται εύκολα. Πολύ καλή εκπαίδευση για τη μάσηση είναι η κόρα ψωμιού (απλού χωρίς σουσάμι) που μπορεί να κρατά το ώριμο βρέφος με τα χεράκια του, καθισμένο σταθερά, μπροστά σας, και να τη γλείφει και να δοκιμάζει τα δοντάκια του.