Ταξιδεύοντας με το παιδί μου: Ιδέες για νόστιμα και ισορροπημένα σνακ

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την παιδοδιατροφολόγο Όλγα Κούναρη MS RDN,
Registered Dietitian-Nutritionist

Είστε έτοιμοι να ανεβείτε στο αεροπλάνο ή το τρένο ή το πλοίο με το παιδί σας και ευελπιστείτε να πάνε όλα καλά, να έχετε ήρεμο ταξίδι, να μη γκρινιάζει το παιδί και όταν του χτυπήσει την...πόρτα η πείνα να έχετε κάποιο θρεπτικό αλλά και αγαπημένο σνακ να του δώσετε. Τις περισσότερες φορές οι επιλογές σνακ σε αεροδρόμια, πλοία και τρένα είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινές και χαμηλής ποιότητας. Παρακάτω θα βρείτε έξυπνες και χρήσιμες λύσεις ώστε να είστε προετοιμασμένοι, να αποφύγετε να δώσετε στο παιδί σας τρόφιμα που δεν θέλετε και να απολαύσετε το ταξίδι σας.


Ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων. Καλό θα είναι να έχετε επικοινωνήσει νωρίτερα με την αεροπορική εταιρεία, καθώς οι εκάστοτε οδηγίες ασφαλείας πιθανόν να εμφανίζουν μικροδιαφορές.

Ταξιδεύοντας με το παιδί μου:  Ιδέες για νόστιμα και ισορροπημένα σνακ

Σε γενικές γραμμές:

Τα ποτά και ροφήματα που θα πάρετε μαζί σας στο αεροπλάνο μπορείτε να τα προμηθευτείτε μετά τον έλεγχο ασφαλείας, ενώ το μόνο που επιτρέπεται να έχετε μαζί σας από πριν είναι άδεια δοχεία που θα γεμίσετε μετά τον έλεγχο.
• Ιδιαίτερη διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση υγρών, τζελ ή φαρμάκων σε οποιαδήποτε άλλη μορφή. Ενημερωθείτε εκ των προτέρων αν πρόκειται να έχετε μαζί σας κάποιο απαραίτητο φάρμακο για το παιδί ή για σας. Είναι πιθανό να σας ζητηθεί να ανοίξετε τις συσκευασίες ή να ακολουθήσετε κάποια παραπάνω διαδικασία ελέγχου ασφαλείας.
• Τα στερεά τρόφιμα επιτρέπονται στη χειραποσκευή αλλά και στην βαλίτσα σας.
• Όλα τα τρόφιμα που θα μεταφέρετε θα πρέπει να είναι κατάλληλα συσκευασμένα ώστε να αποφευχθεί πιθανό ατύχημα που θα προκαλέσει βλάβη στα μηχανήματα ελέγχου ασφαλείας.
Το μητρικό γάλα ή τα υποκατάστατα αυτού καθώς και οι χυμοί για βρέφη και νήπια επιτρέπονται στο σημείο ελέγχου ασφαλείας, όπως και διάφορες συσκευές ψύξης αυτών ή παγοκύστες με την προϋπόθεση ότι είναι πλήρως παγωμένα και όχι σε υγρή ή ημιστέρεη μορφή. Πιθανόν να σας ζητηθεί περαιτέρω έλεγχος.

Και τώρα μερικές ιδέες για τα πιο νόστιμα και θρεπτικά σνακ!

Σπιτικό κέικ ή muffins ή μπάρες δημητριακών που μπορείτε να φτιάξετε με θρεπτικά υλικά όπως βρώμη, μέλι και βούτυρα ξηρών καρπών ή αποξηραμένα φρούτα
Φρουτοσαλάτα με μέλι ή γιαούρτι για έξτρα απόλαυση!
Αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς
• Ατομικές μερίδες τυριού με φρυγανιές ή ψωμί
Σπιτικό ποπ κορν
Δημητριακά ή κράκερ ολικής άλεσης
Ωμά λαχανικά κομμένα σε ραβδάκια
Τοστ
…και μη ξεχάσετε το νερό!

Αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο τότε μια καλή ιδέα είναι να ετοιμάσετε ένα σακίδιο με τα δικά του προσωπικά αντικείμενα, όπου θα βάλετε κάποια παιχνίδια ή βιβλία για να το κρατήσουν απασχολημένο στη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και τα σνακ του τακτοποιημένα σε ατομικά δοχεία που θα το διευκολύνουν να τα χρησιμοποιήσει μόνο του και να νιώσει πιο ανεξάρτητο. Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω ιδέες θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε ένα ήρεμο και ευχάριστο ταξίδι με τα παιδιά σας!