Στον ρυθμό των Πανελληνίων..20 χρόνια μετά!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Στον ρυθμό των Πανελληνίων..20 χρόνια μετά!

Της Ζωής Κρονάκη, Founder & CEO all4mama.gr


Σήμερα ξεκίνησαν οι Πανελλήνιες εξετάσεις..

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο, νιώθω τον ίδιο κόμπο στο στομάχι και μια ανεξήγητη αγωνία που με πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω.

Στα χρόνια της χαμένης αθωότητας, τότε που το αδύνατο ήταν εφικτό και ένιωθες ότι έχεις τη δύναμη να κατακτήσεις τον κόσμο ολόκληρο. Ήταν απλά ζήτημα χρόνου...

Το μόνο ίσως ζόρικο διάστημα στην υπέρμετρη αισιοδοξία που με διακατείχε ήταν αυτός ο χρόνος προετοιμασίας των Πανελληνίων..

Από μικρή βλέποντας τη σειρά “Οι δικηγόροι του Λος Άντζελες” ήξερα ότι θέλω να γίνω δικηγόρος. Λίγο το κομψό κοστούμι  της όμορφης ξανθιάς δικηγόρου, λίγο η απίστευτη ευκολία με την οποίαν χειριζόταν άπιαστες υποθέσεις στα δικαστικά έδρανα με μάγεψαν και μου έδειξαν τον δρόμο ο οποίος όμως μόνο με  ροδοπέταλα δεν ήταν στρωμένος!!!

“Μαμά θα γίνω δικηγόρος” είπα κάποια στιγμή στη μάνα μου. Τρίτη δέσμη! Το χω!!!

Και εκείνη κόμπαζε από περηφάνεια!!

“Και ότι χρειαστείς εμείς είμαστε εδώ” μου τόνιζε διαρκώς για να νιώθω ότι έχω συμμάχους σε αυτήν τη δύσκολη “μάχη”.

Τί θυμάμαι χαρακτηριστικά από εκείνην τη χρονιά...

Τα αμέτρητα φροντιστήρια, το καθημερινό άγχος, τον ελληνικό καφέ γύρω στη μια το ξημέρωμα μπας και με κρατήσει για λίγες ώρες ακόμη ξύπνια...

Να γυρίζει η μαμά μου από την δουλειά , κατάκοπη και εγώ να την ¨στήνω” στον καναπέ για να της πω Ιστορία. Από τη νύστα της, εκείνη δεν άλλαζε σελίδα και εγώ ως κλασσικός ¨παπαγάλος”, ιδανικός για αυτό που απαιτούσε το σύστημα των εξετάσεων της έλεγα : Μαμά τελείωσε αυτή η σελίδα, πάμε στην επόμενη”.

Να ονειρεύομαι, να απογοητεύομαι, να ευελπιστώ..

Τις μέρες των εξετάσεων θυμάμαι ότι κάναμε ένα παιχνίδι. Ρίχναμε το βιβλίο στο πάτωμα για να δούμε σε ποιά σελίδα θα ανοίξει...

"Κεμάλ Ατατούρκ. Ελληνοτουρκικό σύμφωνο!!! Το ξέρεις...”; με ρώτησε ο μπαμπάς μου.

Πλάκα κάνεις! Είναι η προτελευταία σελίδα. Δεν την διαβάζω ποτέ!!! Λες να είναι σημαδιακό;;;;

Και ήταν!!! Έπεσε στην Ιστορία.

Πρώτα δίναμε Έκθεση , μετά Ιστορία, Αρχαία και τελευταία Λατινικά!!!

Και δυο μήνες μετά τα αποτελέσματα. Πρώτα οι βάσεις και μετά οι βαθμοί...

Βγήκαν οι βάσεις. Η Νομική Θεσσαλονίκης ( μόνο αυτήν είχα δηλώσει από την βεβαιότητα μου ότι εκεί και θα περάσω ) στα ύψη.

Είχα 574 μονάδες με άριστα το 600 και ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑ!!!!!

Φρίκη, κλάμα, απογοήτευση αλλά και ένα μεγάλο μάθημα! Τίποτε δεν είναι δεδομένο σε αυτήν τη ζωή. Όλα μπορούν να ανατραπούν ανα πάσα ώρα και στιγμή ακόμη και για σένα που νομίζεις ότι το χεις!!!!

Σκληρό για ένα παιδί 18 ετών που έδωσε όλο του το είναι για έναν ολόκληρο χρόνο.

Από την άλλη, τίποτε δεν σταματάει εδώ!!!! Άλλο ένα πολύ σημαντικό μάθημα που το κατάλαβα στην πορεία!!!

Την επόμενη χρονιά πείσμωσα κι άλλο. Κράτησα δυο μαθήματα! Έκθεση και Ιστορία. Έδωσα Αρχαία και Λατινικά και μπήκα Νομική Θεσσαλονίκης...

Καλή επιτυχία στα παιδιά που δίνουν φέτος Πανελλήνιες. Ελπίζω μέσα από την δική μου εμπειρίανα σας έστειλα ένα θετικό και απόλυτα αληθινό μήνυμα!!!