7 συμβουλές για το παιδικό δάγκωμα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Της Εύας Μπουργάνη

Μήπως το παιδί σου, τώρα τελευταία, σου αφήνει ένα «ρολογάκι» στο χέρι σχηματισμένο από τα δοντάκια του;


Παρόλο που το «δάγκωμα» αποτελεί μια συμπεριφορά που ανησυχεί τους γονείς, ωστόσο, αποτελεί μία συχνή και τυπική συμπεριφορά των νηπίων. Αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα νήπια δαγκώνουν! Ένα, όμως, σημαντικό ποσοστό μπορεί να περάσει αυτή τη φάση, εξηγούν οι ειδικοί. Δε σημαίνει, λοιπόν, ότι ένα νήπιο που δαγκώνει θα αναπτύξει προβλήματα συμπεριφοράς. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι και κάτι που θα πρέπει να αγνοήσουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μπούμε στη θέση του μικρού μας και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί αντιδρά μ’ αυτόν τον τρόπο.

Γιατί συμβαίνει;

Το πρώτο που πρέπει να λάβεις υπόψιν είναι ότι στην ηλικία αυτή, το παιδί δεν έχει ακόμα αναπτύξει το λόγο του σε βαθμό που να μπορεί να επικοινωνήσει αποτελεσματικά. Επίσης, δεν έχει την ωριμότητα να μιλήσει για θέματα που μπορεί να το αγχώνουν ή να το στεναχωρούν. Ένα δίχρονο, λοιπόν, δεν αποκλείεται να δαγκώσει όταν αισθάνεται πιεσμένο, αγχωμένο και αδύναμο να ηρεμήσει τον εαυτό του. Πώς θα μπορούσαμε, λοιπόν, εμείς οι γονείς να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια συμπεριφορά ή ακόμα καλύτερα να την αποτρέψουμε;

Μη χρησιμοποιείς χαρακτηρισμούς

Είναι σίγουρα κακό για ένα παιδί να δαγκώσει κάποιον, ωστόσο, απόφυγε να του προσδώσεις έναν χαρακτηρισμό γι’ αυτή του την πράξη. Η φράση, για παράδειγμα: «Είσαι κακό παιδί» είναι κάτι που πληγώνει το παιδί, το κάνει να νιώθει ντροπή και είναι πολύ πιθανό, αυτό, να ενισχύσει το θυμό που το οδηγεί σε αυτήν τη συμπεριφορά και άρα, να την επαναλάβει.
Θυμήσου: Η πράξη του είναι κακή! Όχι το ίδιο!

Επίπληξε με τον σωστό τρόπο

Η επίπληξη αποτελεί την προφανή αντίδρασή μας σε μια τέτοια συμπεριφορά. Είναι ανάγκη το παιδί να καταλάβει ότι αυτό που έπραξε δεν είναι σωστό και ότι δε θα πρέπει να το ξανακάνει. Με έναν αυστηρό τόνο, αλλά χωρίς να φωνάξεις, πες του: «Αυτό που έκανες δεν είναι σωστό!». Αν υπάρχει κόσμος μπροστά, μπορείς να αποτραβηχτείς σε ένα ήσυχο δωμάτιο και συζητώντας μαζί του, να το βοηθήσεις να ηρεμήσει και να καταλάβει το λάθος του.

Προειδοποίησε

Αν το παιδί δάγκωσε κάποιο άλλο παιδάκι, μπορείς να το προειδοποιήσεις για τις συνέπειες αν το ξανακάνει. Π.χ. Αν είστε σε κάποιο πάρτι ή στις κούνιες, προειδοποίησέ το ότι αν αυτό ξαναγίνει, θα φύγετε. Θα πρέπει, όμως, να τηρήσεις το λόγο σου αν το επαναλάβει.

7 συμβουλές για το παιδικό δάγκωμα

Στέρησέ του μια αγαπημένη του συνήθεια

Αν, παρά την επίπληξη, το παιδί επιμένει σ’ αυτή την συμπεριφορά, η στέρηση προνομίων είναι ένας τρόπος για να περάσεις στο παιδί σου το κατάλληλο μήνυμα. Αν στερήσεις από το παιδί σου μια αγαπημένη του συνήθεια εξαιτίας της πράξης του, θα ξέρει ότι την επόμενη φορά που θα πράξει κάτι ανάλογο, θα πρέπει να δεχτεί και τις συνέπειες. Πες του, για παράδειγμα: «Σήμερα το βράδυ δε θα πούμε παραμύθι πριν κοιμηθείς. Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό, ελπίζω ποτέ ξανά να μη με αναγκάσεις να πάρω μια τέτοια απόφαση».

Μην κάνεις το ίδιο κι εσύ

Ίσως σκεφτείς ότι με το να πράξεις κάτι ανάλογο, το παιδί θα νιώσει τον πόνο που προκαλεί όταν επιδίδεται σε αντίστοιχες συμπεριφορές και άρα, θα καταλάβει το λόγο που δεν πρέπει να το ξανακάνει. Αυτό, όμως, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Με το να δαγκώσεις κι εσύ το παιδί σου, για παράδειγμα, δεν το βοηθάς να αντιληφθεί το λάθος του. Αντιθέτως, του περνάς το μήνυμα ότι η συγκεκριμένη πράξη είναι επιτρεπτή, εφόσον την κάνεις ακόμα κι εσύ!

Δράσε προληπτικά

Συνήθως, τα παιδιά που πρόκειται να επιδοθούν σε μια τέτοια συμπεριφορά κατακλύζονται από θυμό, άγχος ή εκνευρισμό. Μην μπορώντας να διαχειριστούν αυτά τα συναισθήματα, επιλέγουν να δαγκώσουν. Παρατήρησε το παιδί σου και όταν αντιληφθείς ότι έχει αρχίσει να χάνει τον έλεγχο, λειτούργησε πυροσβεστικά στα συναισθήματα που μπορεί να το ωθήσουν σε ένα δάγκωμα. Είναι σημαντικό να το προλάβεις πριν το κάνει, καθώς το δάγκωμα είναι γι’ αυτό ένα ξέσπασμα, μια ανακούφιση! Συχνά, βοηθά να του αποσπάσεις την προσοχή με ένα παιχνίδι, να το πάρεις μια αγκαλίτσα, να του μιλήσεις γλυκά, να πάτε μια βόλτα, να επισπεύσεις την ώρα του μπάνιου, βοηθώντας το να χαλαρώσει.

Ακολουθώντας τις συμβουλές μας, το πιθανότερο είναι ότι το μικρούλι σου θα κόψει την κακή αυτή συνήθεια. Αν, ωστόσο, το πρόβλημα επιμείνει, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν παιδοψυχολόγο για τη σωστή του αντιμετώπιση.