Πώς να προστατέψεις το παιδί σου από το μελάνωμα! Από το Σπύρο Μαζάνη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ο ήλιος μπορεί να γίνει από φίλος, εχθρός του παιδιού εάν δεν προσέξεις τον τρόπο και τη διάρκεια που το εκθέτεις στον ήλιο. Το μελάνωμα είναι ένα είδος καρκίνου που προέρχεται από τον ήλιο και μπορεί να προληφθει. Ο Δρ Σπύρος Μαζάνης μας εξηγεί το πώς και το γιατί.

Γιατί είναι επικίνδυνο το μελάνωμα;


Η ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται το παιδί κάθε χρόνο αθροίζεται και δημιουργούνται αυξημένες πιθανότητες να δημιουργηθεί μελάνωμα ύστερα από μερικά χρόνια.

Το μελάνωμα είναι πολύ επικίνδυνο ως καρκίνος του δέρματος και ύπουλο καθώς έχει την ικανότητα να εξελίσσεται προς το κακό με μεγάλη ταχύτητα και μέχρι να το αντιληφθούμε να έχει κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα του σώματος. Αν, λοιπόν, κάνει μετάσταση στους αδένες, στους πνεύμονες ή στον εγκέφαλο τότε είναι αργά για θεραπεία και τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ μεγάλα.

Δυστυχώς πρέπει να λέμε τα πράγματα με τη σοβαρότητα που τους ταιριάζει αφού αν προσέξουμε την έκθεση στον ήλιο μπορούμε να προλάβουμε το κακό.

Επίσης έχει πολύ μεγαλύτερη αξία η πρόληψη στα μικρά παιδιά επειδή ο οργανισμός τους και το δέρμα τους είναι ακόμα σε ανάπτυξη και μια πολύ μικρή δόση υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στα μελανοκύτταρα του παιδιού που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματός του.

Υπολογίζεται ότι χρειάζεται 30 φορές λιγότερη ακτινοβολία από έναν ενήλικα για να προκληθεί το μελάνωμα. Επίσης θεωρείται ότι η ακτινοβολία του ήλιου επηρεάζει αρνητικά το DNA και το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού με αποτέλεσμα να αρρωσταίνει συχνότερα και σοβαρότερα.

Πώς να το προστατέψω από τον ήλιο;

Επειδή το μελάνωμα είναι σοβαρή υπόθεση και καθώς είναι κάτι που μπορεί να προληφθεί πρέπει να λαμβάνονται όλα τα γνωστά μέτρα για την έκθεση των παιδιών στον ήλιο ώστε η επαφή με τη φύση να είναι μόνο ευχαρίστηση και να αντλούν από αυτή μόνο τα οφέλη της για τη ζωή τους.

Το σημαντικότερο από όλα είναι να μειώσουμε την έκθεση του παιδιού στον ήλιο.

1.Τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να πηγαίνουμε τα παιδιά στη θάλασσα πριν τις 11 και μετά τις 5.30.

2.Ακόμη κι αν βρίσκονται στην πόλη ή σε βουνό εφόσον υπάρχει ήλιος θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό με δείκτη τουλάχιστον πάνω από 20.

3.Φόρεσέ τους τον αντηλιακό μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και ανανέωσέ το κάθε φορά που βγαίνει το παιδί από τη θάλασσα ή την πισίνα.

4.Απαραίτητο είναι και το καπέλο με γείσο γύρω-γύρω ώστε να προστατεύεται κι ο αυχένας.

5.Εάν είναι δυνατόν όσο αφορά στο ντύσιμο θα πρέπει να φοράνε λευκά ρούχα, φαρδιά, με μακριά μανίκια και μακριά μπατζάκια.