Πόσο τρώει ένα παιδί;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το πώς και πόσο τρώει ένα παιδί, δηλαδή τα καπρίτσια της όρεξής του είναι ένα μέγα ζήτημα που απασχολεί τους γονείς ήδη από τη βρεφική ηλικία. Τελικά ισχύει για τα παιδιά ότι τρώγοντας έρχεται η όρεξη; Τι πρέπει να περιμένουν οι γονείς στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών τους μέχρι τα 3 τους χρόνια;

0-3 μηνών


Κάθε μητέρα γνωρίζει και έχει διαπιστώσει στην πράξη ότι ένα νεογέννητο χρειάζεται τάισμα μέρα και νύχτα. Αυτό που ίσως οι γονείς δεν μπορούν να υπολογίσουν εξαρχής είναι το πόσο συχνά ένα μωρό πεινάει, ειδικά εάν θηλάζει. Έτσι ένα μωρό που τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα μπορεί να πεινάει κάθε δύο με τρεις ώρες.

Σίγουρα υπάρχουν διαφορές από μωρό σε μωρό συνήθως όμως τα μωρά διπλασιάζουν το βάρος που είχαν κατά τη γέννηση μέχρι τον 4ο-5ο μήνα. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς στους τρεις πρώτους μήνες ζωής των μωρών είναι ότι πρέπει να τα ταΐζουν όποτε εκείνα το ζητήσουν και όχι όποτε θέλουν οι γονείς ώστε να βοηθήσουν το μωρό να καθορίζει την όρεξή του.

Εξίσου σημαντικό είναι να κατανοήσουν οι γονείς ότι το μωρό του γείτονα μπορεί να τρώει κάθε τέσσερις ώρες και να αναπτύσσεται κανονικά ενώ το δικό τους να θέλει τάισμα κάθε δύο ώρες αυτό όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά μωρά!

Ειδικά όταν η μητέρα θηλάζει, ο οργανισμός της παράγει γάλα διαφορετικό από εκείνο μιας άλλης μητέρας και άρα εκ των πραγμάτων η διατροφή των μωρών τους διαφέρει. Επιπλέον το πόσο και τι γάλα παράγει η μητέρα, ο ρυθμός ανάπτυξης του μωρού της, το μέγεθος του στομαχιού του και το πόση ενέργεια καταναλώνει εκείνο παίζουν ρόλο στο πόσο συχνά θέλει τάισμα ένα μωρό. Επομένως δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς ένα νεογέννητο για καπρίτσια στην όρεξή του και κυρίως μην μπαίνετε στη διαδικασία να συγκρίνετε το πώς και πόσο τρώει το δικό σας μωρό σε σχέση ακόμη και με ένα συγγενικό!

3-6 μηνών
Και πάνω που είχατε συνηθίσει ότι το μωρό σας τρώει όλη τη μέρα ξαφνικά όλα αλλάζουν ξανά. Και πάλι υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο πόσο και πότε τρώνε τα μωρά μετά τον τρίτο μήνα. Ο κανόνας λέει ότι γενικά τρώνε λιγότερο από τα νεογέννητα και κοιμούνται περισσότερο.
Όμως μην το δέσετε και κόμπο! Κάποια μωρά όντως ακολουθούν αυτόν τον κανόνα κάποια άλλα όχι. Λόγος ανησυχίας και πάλι δεν υπάρχει από τη στιγμή που το μωρό σας αναπτύσσεται κανονικά και είναι χαρούμενο και ζωηρό.
Επίσης οι ειδικοί συνιστούν να μην αρχίσετε τη σίτιση των μωρών με στερεά τροφή πριν την ηλικία των 6 μηνών. Η στερεά τροφή δεν θα κάνει το παιδί σας να κοιμηθεί περισσότερο τη νύχτα όσο κι αν αυτό είναι το ζητούμενο για πολλούς εξαντλημένους γονείς. Αντίθετα θέτει το μωρό σε κίνδυνο για αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις. Γι’ αυτό και σε αυτήν την ηλικία πρέπει να «ακούσετε» τις ανάγκες του παιδιού σας και να κάνετε αρκετή υπομονή.

6-12 μηνών
Σε αυτήν την ηλικία οι γονείς εισάγουν τη στερεά τροφή στη διατροφή του μωρού τους και αρχίζουν τα πρώτα βάσανα. Μαθημένα στη γλυκερή γεύση του γάλακτος δεν είναι όλα τα μωράκια δεκτικά σε όλες τις τροφές που τους δίνετε. Όμως είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να ακολουθήσουν μια βήμα-βήμα προσέγγιση στο πώς και πότε θα εισάγουν νέες τροφές στο διαιτολόγιο του μωρού τους και να δείξουν επιμονή, όχι μόνο για να μάθει το μωρό να δέχεται όλες τις γεύσεις αλλά κυρίως για να ελέγξουν τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. Πατάτα, κολοκυθάκι και καρότο είναι συνήθως από τις τροφές που δέχονται με ευχαρίστηση τα μωρά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εμφανίζουν και προτιμήσεις. Οι γκριμάτσες του θα σας δώσουν να καταλάβετε τι του αρέσει και τι όχι. Ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδιάτρου για το ποια τρόφιμα επιτρέπονται καθώς και την κατανομή των γευμάτων (γάλα-στερεά τροφή) μέσα στη μέρα ώστε να είστε σίγουρη για το ότι τρώει σωστά. Κυρίως όμως μην αφαιρέσετε από τη διατροφή του τρόφιμα επειδή την πρώτη φορά που τα δοκίμασε τα έφτυσε. Δοκιμάστε ξανά και ξανά μέχρι ο ουρανίσκος του παιδιού σας να συνηθίσει. Κυρίως μην πιέζετε το μωρό σας να τρώει παραπάνω από όσο θέλει νομίζοντας ότι έτσι θα διαμορφώσετε την όρεξή του. Και σε αυτές τις ηλικίες το αν αναπτύσσεται σύμφωνα με τα πρότυπα, είναι ζωηρό και χαρούμενο είναι δείκτης ότι τρέφεται καλά.

1-3 ετών
Καλωσήρθατε στη ζώνη του λυκόφωτος! Η νηπιακή ηλικία είναι συνήθως αυτή με τις μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις στην όρεξη. Υπάρχουν παιδάκια που τρώνε ό,τι τους βάλετε στο πιάτο και παιδάκια που μπορούν να περάσουν βδομάδες ολόκληρες τρώγοντας μόνο πατάτες, μακαρόνια και τυρί και μάλιστα επιμένουν τόσο πολύ που οι καβγάδες με τους γονείς να κρατούν περισσότερο από όσο το γεύμα!
Πολλά νήπια περνούν περιόδους που αν ξεχνάτε να τα ταίσετε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα από τη μεριά τους! Προτιμούν να ασχολούνται με τα παιχνίδια τους και τις εξερευνήσεις τους που το φαγητό είναι το τελευταίο που το απασχολεί. Είναι μια απολύτως φυσιολογική φάση. Όσο εσείς εξασφαλίζετε ότι η ποιότητα του φαγητού που καταναλώνει-όση κι αν είναι αυτή- είναι υψηλή και το παιδί είναι υγιές μην ανησυχείτε για την όρεξή του.
Εσείς πρέπει να επιμένετε με άλλα λόγια στο μενού τους να υπάρχουν πρωτεΐνες, λαχανικά, φρούτα και υδατάνθρακες άσχετα με το αν θα τα φάνε. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει ώστε να προσελκύσετε την προσοχή τους στο πιάτο τους και αφήστε τα υπόλοιπα να δουλέψουν από μόνα τους. Αν το παιδί σας φαίνεται να τρώει μόνο σνακς τότε επικεντρωθείτε στο να καταναλώνει μόνο υγιεινά σνακς. Μην τα πιέσετε ή δωροδωκήσετε για να φάνε αυτά που εσείς θέλετε. Θα πετύχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Το φαγητό δεν είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης είναι θέμα υγείας
Είναι αλήθεια ότι στη νηπιακή ηλικία δίνονται οι περισσότερες μάχες για το φαγητό. Δεν έχει νόημα να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία. Ενώ ένα βρέφος αναπτύσσεται και παίρνει βάρος ταχύτατα ένα νήπιο μοιάζει σαν να κάνει διάλειμμα από την αναπτυξιακή πορεία. Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου χρόνου ζωής τα νήπια δεν παίρνουν πολύ βάρος και έχουν μικρότερη όρεξη. Είναι η φάση που η πνευματική τους ανάπτυξη παίρνει τα πάνω της. Εμπιστευτείτε το παιδί σας και αφήστε το να σας καθοδηγήσει στο κάθε πότε και πόσο πεινάει. Οι γονείς συνήθως πανικοβάλλονται όταν βλέπουν ότι το παιδί τους δεν έχει όρεξη ή τρώει πολύ λίγο όμως πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι φυσιολογικές. Και αν ανησυχείτε ή δεν μπορείτε να πειστείτε τότε ο παιδίατρος μπορεί να σας πείσει για του λόγου το αληθές. Σε κάθε περίπτωση αφού δεν μπορείτε να ελέγξετε το πότε και το πόσο στη διατροφή του παιδιού ελέγξτε το τι. Προσφέρετέ του μόνο υγιεινές επιλογές για να είστε σίγουροι ότι τουλάχιστον αυτά που θα φάει το ωφελούν!
Τυπικές μερίδες
Για να έχετε μια ιδέα πόσο είναι μια τυπική μερίδα για ένα νήπιο να μερικά παραδείγματα:
Μισή φέτα ψωμί
1/3 του φλυτζανιού (75 ml) δημητριακά
¼ του φλυτζανιού (50 ml) φρούτα ή λαχανικά
¼ του φλυτζανιού (50 ml) χυμός
4 κρακεράκια
25 γραμ. κρέας