Πόσο διαρκεί μια υγιής εγκυμοσύνη;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα μωρά θα πρέπει να θεωρούνται πρόωρα ακόμα και όταν γεννιούνται μετά τις 38 εβδομάδες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Μέχρι σήμερα τα μωρά θεωρούνταν τελειόμηνα όταν γεννιούνταν μεταξύ 37 και 42 εβδομάδων.


Μάλιστα δεν θεωρούνταν πρόωρα, ακόμα και αν γεννιούνταν νωρίτερα από το «όριο» των 37 εβδομάδων.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί γιατροί θεωρούν ότι η ιδανική εγκυμοσύνη διαρκεί άλλες δυο εβδομάδες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα νεογνά που γεννιούνται στις 37 εβδομάδες κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, όπως για παράδειγμα αναπνευστικά προβλήματα, συγκριτικά με τα μωρά που γεννιούνται στις 39 εβδομάδες.

Έτσι, το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων εξέδωσε νέες οδηγίες, θέτοντας νέα χρονικά όρια για τον ορισμό μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Όπως υποστηρίζουν, η τελειόμηνη κύηση ξεκινά στις 39 εβδομάδες και φτάνει ως τις 40 εβδομάδες και τις έξι ημέρες.

Αντίθετα, τα μωρά που γεννιούνται από τις 37 ως τις 38 εβδομάδες και έξι ημέρες είναι πρόωρα.

Η παρατασιακή κύηση φτάνει την 41η εβδομάδα και μετά τις 42η εβδομάδες το μωρό είναι υπερώριμο.

Οι νέες οδηγίες εκτιμάται ότι βάζουν τέλος στη σύγχυση σχετικά με το χρονικό διάστημα που διαρκεί μια υγιής εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με κοινή έρευνα που διεξήγαγαν πέρυσι το πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, τα μωρά που γεννιούνται μεταξύ 37 και 38 εβδομάδων έχουν χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο συγκριτικά με εκείνα που γεννιούνται μια με δυο εβδομάδες αργότερα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές συνέκριναν αρχεία γεννήσεων και αποτελέσματα διαγωνισμάτων 128.000 οκτάχρονων παιδιών που γεννήθηκαν στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές του ’90.

Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν γεννηθεί μεταξύ 37 και 41 εβδομάδων.

Όπως προέκυψε, ο επιπλέον χρόνος στη μήτρα συνεπάγεται καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου στα μωρά και μετέπειτα καλύτερη απόδοση στα σχολικά μαθήματα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν στις 37 εβδομάδες, είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες για προβλήματα στην ανάγνωση και 19% περισσότερες πιθανότητες για προβλήματα κατανόησης στα μαθηματικά, συγκριτικά με τα παιδιά που γεννήθηκαν στις 41 εβδομάδες.

photo: pinterest.com