Πόσο ασφαλές είναι να κοινοποιούμε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών μας την ώρα του μπάνιου;

Δημοσιεύθηκε στις

Μεγάλη συζήτηση γίνεται σχετικά με τις φωτογραφίες παιδιών την ώρα που κάνουν μπάνιο, τις οποίες δημοσιεύουν πολλοί γονείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Kim Kardashian. Η διάσημη τηλεπερσόνα έχει κοινοποιήσει αρκετές φορές στιγμιότυπα με τα παιδιά της, North και Saint, την ώρα που κάνουν μπάνιο στο σπίτι τους. Μάλιστα, τα σχόλια κάτω από τις συγκεκριμένες φωτογραφίες ήταν κατά βάση αρνητικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, προκύπτει ένα ερώτημα: Πόσο ασφαλές είναι να δημοσιοποιεί ένας γονέας φωτογραφίες του παιδιού του την ώρα που βρίσκεται μέσα στην μπανιέρα;  Εδώ οι γνώμες διίστανται. Υπάρχουν ειδικοί που το κατακρίνουν και άλλοι που δεν το θεωρούν μεμπτό.

Πόσο ασφαλές είναι να κοινοποιούμε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών μας την ώρα του μπάνιου;


  «Αν είναι δυνατόν! Είναι εντελώς αθώο!» 

Η mom blogger Stacie Lewis δεν αισθάνεται καμία ντροπή να δημοσιεύει φωτογραφίες του μωρού της την ώρα του μπάνιου. Όπως αναφέρει η ίδια, «στα πρώτα γενέθλια της κόρης μου, το Μάιο, την τράβηξα αρκετές φωτογραφίες. Εκείνο το βράδυ, δημοσίευσα μία από αυτές τις λήψεις στο λογαριασμό μου στο Facebook. Μετά από λίγο, έλαβα ένα μήνυμα από την αδελφή μου, στο οποίο έγραφε ότι αυτό που έκανα δεν είναι σωστό. Μάλιστα, με ρώτησε αν έχω συνειδητοποιήσει τι έχω κάνει. Ανέβασα αυτή τη φωτογραφία και ένιωσα μεγάλη  υπερηφάνεια για αυτά τα υπέροχα μαγουλάκια του παιδιού μου και δεν με ενόχλησε τίποτα. Αν κάποιος δε θέλει να βλέπει τη φωτογραφία, ας μην την βλέπει. Όπως η αδελφή μου, υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που αισθάνονται άβολα να βλέπουν στα social media γυμνά μωράκια.

Κι εδώ έρχεται η απάντησή μου: «Σιγά το πράγμα!». Οι γονείς μου έχουν μία δική μου γυμνή φωτογραφία κρεμασμένη σε τοίχο στο χολ του σπιτιού τους. Ως κορίτσι, τους παρακαλούσα να την βγάλουν, γιατί ένιωθα αμήχανα και εκείνοι αρνήθηκαν. Και καλά έκαναν, δηλαδή. Είναι μια φωτογραφία ενός μωρού, τίποτε άλλο! Δεν είναι γυμνό ενός 14χρονου παιδιού. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα υπάρξει κάποιος διεστραμμένος που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια τέτοια φωτογραφία για άλλους σκοπούς. Δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι φόβοι και η πραγματικότητα είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν είμαι διατεθειμένη να αφήσω το φόβο να με εμποδίσει από το να δείξω σε φίλους και γνωστούς μου τη γλυκιά φατσούλα του παιδιού μου. Εκτός αυτού, υπάρχουν ρυθμίσεις απορρήτου στο Facebook. Μπορεί όποιος θέλει να τις χρησιμοποιήσει αν αισθανθεί την ανάγκη. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο σε αυτό το ζήτημα είναι ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι σε μία τέτοια φωτογραφία υπάρχει κάτι άσεμνο λόγω της γύμνιας του μωρού. Υποστηρίζω εντελώς το αντίθετο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο θεϊκό στον κόσμο. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να αφήνουμε τους φόβους μας να υπαγορεύουν πώς θα γιορτάζουμε τους πιο όμορφους ανθρώπους στον κόσμο».

Καμία φωτογραφία δεν αξίζει τον κίνδυνο!

 Πόσο ασφαλές είναι να κοινοποιούμε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών μας την ώρα του μπάνιου;

 Όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος οικογενειακού δικαίου, Aditi Mukherji: «Πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο, οι γονείς να κοινοποιούν γυμνές φωτογραφίες των μωρών τους στο διαδίκτυο. Υπήρξαν περιστατικά γονέων που συνελήφθησαν για την ανάρτηση γυμνών φωτογραφιών των παιδιών τους μέσα στο μπάνιο. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι πολλές από τις υποτιθέμενες «ενοχοποιητικές» φωτογραφίες δεν προβληματίζουν τους περισσότερους γονείς, ειδικά αν είναι απλώς φωτογραφίες στο μπάνιο ή καλλιτεχνικές φωτογραφίες. Μια χαρακτηριστική υπόθεση που με σόκαρε αφορούσε ένα ζευγάρι και το παιδί τους στη Γιούτα των ΗΠΑ. Το ζευγάρι κατηγορήθηκε για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου μετά από μια σειρά δημοσιευμένων φωτογραφιών του παιδιού τους την ώρα του μπάνιου, καθώς στις φωτογραφίες που είχε η μητέρα, ο πατέρας φαινόταν ότι κακομεταχειρίζεται σεξουαλικά τον γιο τους. Μετά από έρευνες της αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι οι εικόνες ήταν στην πραγματικότητα ακίνδυνες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μετά το μπάνιο.  Με μία παρόμοια κατάσταση ήρθε αντιμέτωπο και ένα άλλο ζευγάρι στην Αριζόνα.

 Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις όπου γονείς κατηγορήθηκαν με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να υποστούν ζημιά στη δουλειά τους και στη φήμη τους σαν άνθρωποι. «Η συμβουλή που δίνω εγώ ως δικηγόρος στους γονείς είναι να προσέχουν τι δημοσιεύουν, διότι μπορεί μία φωτογραφία του παιδιού τους να φανεί σαν παιδική κακοποίηση ή απειλή ή ακόμη και παιδική πορνογραφία. Θα ήταν καλύτερο να μην μοιράζεστε τέτοιες φωτογραφίες. Οι νομικοί συμβουλεύουν επίσης  να μη δημοσιοποιείται καμία φωτογραφία που να απεικονίζει γυμνό το παιδί από τη μέση και κάτω».

 

tags:


tags: