Προσοχή! Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα στην εγκυμοσύνη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις κατά στην εγκυμοσύνη οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως απλές ενοχλήσεις και εσείς οφείλετε να μας τις αναφέρετε αμέσως στον γυναικολόγο σας.

ΚΟΛΠΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΟΙΑ
Το 10% των γυναικών στην αρχή της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν κολπική αιμόρροια η οποία ανάλογα με την αιτία της αντιμετωπίζεται με περιορισμό δραστηριότητας της εγκύου, λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων, ακόμα και με λίγες μέρες παρακολούθηση στο νοσοκομείο.


Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα δείγματα έναρξης του τοκετού. Η κολπική αιμόρροια εμφανίζεται με την μορφή βλέννης με ροζ στίγματα και το καταλαβαίνετε όταν σκουπίζεστε με το χαρτί υγείας ή την βλέπετε στο εσώρουχο. Ίσως παρατηρήσετε πως μετά από σεξουαλική επαφή ή μετά από εξέταση από τον γιατρό σας υπάρχουν μικρές κηλίδες με αίμα. Αν δείτε όμως πως το αίμα αυτό έχει τη μορφή αιμορραγίας και πως πρέπει να χρησιμοποιήσετε σερβιέτα, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας και να μεταβείτε στο μαιευτήριο.

ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΠΑΝΕ
Το έμβρυο βρίσκεται μέσα σε ένα σάκο με υγρό, ο οποίος πρέπει να παραμένει ανέπαφος μέχρι την στιγμή του τοκετού. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα νερά σπάνε πριν από την έναρξη του τοκετού. Τότε πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας διότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος στο Μαιευτήριο.

ΣΥΣΤΟΛΕΣ
Είναι πόνοι στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή σε ολόκληρη την κοιλιά. Στο πρώτο τρίμηνο αρχή της εγκυμοσύνης μικρής εντάσεως και διάρκειας συστολές είναι κάτι φυσιολογικό (πονάκια τύπου περιόδου ή Braxton hiks). Εάν όμως οι συστολές αυτές γίνουν πολύ έντονες και δεν σταματούν, ενώ συνήθως συνοδεύονται και από πόνο στην μέση, είναι ένδειξη προβλήματος. Αυτό ισχύει για όλη την διάρκεια της κύησης.

Στο τέλος της εγκυμοσύνης οι αραιές συστολές είναι φυσιολογικές και προετοιμάζουν την μήτρα για τον τοκετό. Εάν όμως δεν σταματούν και αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει ο τοκετός.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ
Είναι επικίνδυνοι όταν εμφανίζονται και δεν περνάνε με απλούς τρόπους, όπως όταν ξαπλώνετε σε ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο ή όταν πάρετε κάποιο απλό παυσίπονο (παρακεταμόλη).

ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

ΕΧΕΤΕ ΖΑΛΑΔΕΣ, ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΙΓΜΑΤΑ, Η ΟΡΑΣΗ ΣΑΣ ΘΟΛΩΝΕΙ, ΟΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ, ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΤΟΜΑ ΒΑΡΟΣ Ή ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡΒΑΡΗ, ΕΧΕΤΕ ΠΡΗΣΜΕΝΑ ΠΟΔΙΑ, ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥΣ, ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟ.

Εάν παρουσιαστούν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας άμεσα.

Να αναφέρετε αμέσως στον γιατρό σας συμπτώματα έχουν να κάνουν με ΠΥΡΕΤΟ, ΡIΓΗ ΚΑΙ ΕΜΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ.

Αν ΠΟΝΑΤΕ ή ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΚΑΨΙΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΡΗΣΗΣ ή η ποσότητα των ούρων σας έχει μειωθεί σημαντικά, τότε ίσως πρόκειται για στοιχεία κυστίτιδας ή ουρολοίμωξης , και πρέπει να τα αναφέρετε.

Από τον 7ο μήνα και μετά θα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ (να κλωτσά, να αλλάζει θέση κλπ) περίπου 10-12 φορές ανά 12 ώρες. Αν περάσει τουλάχιστον μία ημέρα και δεν αισθανθείτε καμία κίνηση του μωρού, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό ή την μαία σας.

gynecology.gr