Προγεννητικός έλεγχος πριν τη σύλληψη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ο έλεγχος των μελλοντικών γονιών  θεωρείται απαραίτητος ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης. Αδιαμφισβήτητα υπάρχουν καταστάσεις που ενώ πριν την εγκυμοσύνη μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Ο προγεννητικός έλεγχος πριν την εγκυμοσύνη πραγματοποιείται και στους δύο μελλοντικούς γονείς και περιλαμβάνει τις εξής γενικές εξετάσεις:


-Γενική αίματος. Η γενική αίματος πιθανά να αποκαλύψει κάποια αναιμία της γυναίκας ή άλλη πάθηση του αίματος που μπορεί να αντιμετωπιστεί πριν τη σύλληψη.

-Εξέταση αίματος του Σακχάρου. Με αυτήν την εξέταση διαπιστώνεται αν υπάρχει Σακχαρώδης Διαβήτης ή προδιάθεση στην κύηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η σωστή αντιμετώπιση της νόσου πριν τη σύλληψη, διαφορετικά υπάρχουν πιθανότητες για συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου, προεκλαμψία, κλπ.

-Ηλεκτροφόρηση της Αιμοσφαιρίνης

-Τest Δρεπανώσεως

Από τις δύο πραπάνω εξετάσεις διαπιστώνεται αν το ζευγάρι έχει το στίγμα της Β΄μεσογειακής αναιμίας ή το στίγμα της Δρεπανοκυτταρικής. Επίσης ελέγχεται η γυναίκα αν έχει ανοσία ή αν πάσχει από Ερυθρά ή αν έχει προσβληθεί  από Τοξόπλασμα, Λιστέρια, χλαμύδια κλπ.

- εξέταση για Σύφυλη

-εξέταση για Ηπατίτιδα Β και C

-εξέταση για HIV

-καλλιέργια κολπικών υγρών, για την διαπίστωση μυκήτων, τριχομονάδων, μυκοπλάσματος, ουρεοπλάσματος, χλαμυδίων κ.α

-έλεγχος του θυρεοειδούς αδένος.

-test Παπανικολάου

-εξέταση για ομάδα αίματος και Rhesus. Σε Rh αρνητικές γυναίκες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.