Πιο υποστηρικτικοί στο θέμα του θηλασμού θα πρέπει να γίνουν οι παιδίατροι!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Περισσότερο υποστηρικτικοί στο θέμα του θηλασμού θα πρέπει να γίνουν οι παιδίατροι, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics.

Oι παιδίατροι, τονίζει η μελέτη, θα πρέπει να υιοθετήσουν μία πρακτική προώθησης του μητρικού θηλασμού που να περιλαμβάνει εκτενή συζήτηση για τον θηλασμό κατά τη διάρκεια κάθε επίσκεψης, ανέφερε Joan Υounger Meek και οι συνεργάτες της από το Τμήμα Θηλασμού της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας.
Ομοίως, είναι σημαντικό να υποστηρίζονται στον θηλασμό, με τη διάθεση ενός ειδικού δωματίου για τον σκοπό αυτό, οι γιατροί αλλά και το λοιπό προσωπικό των ιατρείων. Τον συγκεκριμένο χώρο θα μπορούν να χρησιμοποιούν επίσης οι μητέρες που φέρνουν το παιδί τους στο ιατρείο ως ασθενή.


Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού, και προτείνει τη συνέχιση του θηλασμού για όσο διάστημα το επιθυμεί η μητέρα και το βρέφος.

Οι συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης παρατήρησαν ωστόσο ότι πολλοί γιατροί έχουν κενά στις γνώσεις τους σχετικά με το θηλασμό.
Παλαιότερη μελέτη του 2004 είχε δείξει ότι πολλοί παιδίατροι δεν πίστευαν πως τα οφέλη του θηλασμού υπερτερούν των δυσκολιών ή της ταλαιπωρίας που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα, ενώ ακόμη λιγότεροι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι σχεδόν όλες οι μητέρες μπορούν να καταφέρουν να θηλάσουν. Δέκα χρόνια αργότερα, σε αδημοσίευτη έρευνα του 2014, φάνηκε ότι πολλές από αυτές τις εσφαλμένες αντιλήψεις εξακολουθούν να επιβιώνουν μεταξύ των παιδιάτρων.

Πιο υποστηρικτικοί στο θέμα του θηλασμού θα πρέπει να γίνουν οι παιδίατροι!

Σε πρόσφατη σύστασή του, η Υπηρεσία Πρόληψης των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να παρέχoυν εκπαίδευση και πόρους στις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν. Η Meek και οι συνεργάτες της κατέγραψαν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην εγκατάσταση και στη διατήρηση του θηλασμού.

Συγκεκριμένα:
• Οι παιδίατροι θα πρέπει να απασχολούν στο ιατρείο τους έναν εξειδικευμένο σύμβουλο θηλασμού, που θα μπορεί να προσφέρει στήριξη στη θηλάζουσα μητέρα, υπό την καθοδήγηση του παιδιάτρου.
• Οι γιατροί είναι σημαντικό να ασκήσουν πιέσεις στις μαιευτικές κλινικές να ακολουθήσουν τακτικές προώθησης του μητρικού θηλασμού, με άμεση skin to skin επαφή της μητέρας με το παιδί αμέσως μετά τον τοκετό και άμεση έναρξη του θηλασμού.
• Η πρώτη επίσκεψη στο νεογέννητο είναι σημαντικό να γίνεται 24 έως 48 ώρες από τον τοκετό, ώστε ο παιδίατρος να δώσει οδηγίες στη μητέρα
• Η μητέρα θα πρέπει να υποστηρίζεται για την επιστροφή στην εργασία χωρίς διακοπή του θηλασμού.