Παιχνίδι για βρέφος από 0-3 μηνών

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Διαβάστε τί μπορείτε να κάνετε ως παιχνίδι με το μωράκι σας.

Από τις πρώτες ημέρες της ζωής του, το μωράκι σας έχει την ανάγκη να αισθανθεί τον κόσμο και να αλληλεπιδράσει με τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω του. Το παιχνίδι, όταν είναι ανάλογο της ηλικίας του μωρού σας, μπορεί να το βοηθήσει να αντιληφθεί τον κόσμο ευκολότερα και να δραστηριοποιηθούν τα αισθητήρια όργανά του γρηγορότερα. Το παιχνίδι βοηθά όπως και η διατροφή στην ανάπτυξη του μωρού σας.


Όταν το μωράκι σας είναι 0 εώς 3 μηνών, μπορείτε να κάνετε μαζί του διάφορα παιχνίδια όπως:

α. Παιχνίδι με τον αέρα:

Το παιχνίδι με τον αέρα, βοηθά το μωράκι σας να αποκτήσει υποκειμενική εμπειρία του σώματός του.

Πώς γίνεται:

Φυσάμε απαλά μέσα στις παλάμες του μωρού μας. Την ώρα που φυσάμε, μπορούμε να του τραγουδάμε, ηρεμώντας το. Στη συνέχεια, δίνουμε φιλάκια στις παλάμες του μωρού μας. Κατόπιν, φυσάμε απαλά και σε άλλα σημεία του σώματος του, όπως στους αγκώνες, στο λαιμό, στα δαχτυλάκια των ποδιών και των χεριών του, αλλά και στα μαγουλάκια του.

Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί πως απλές πρακτικές, οι οποίες δραστηριοποιούν τα αισθητήρια όργανα των μωρών, αλλά και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με ενήλικες, αναπτύσσουν την ικανότητα αντίληψης τους.

β. Έκθεση του μωρού σε ποικίλα ερεθίσματα:

Με την έκθεση του μωρού σας σε ποικίλα ερεθίσματα, του δημιουργούνται εμπειρίες σχετικές με τα αισθητήρια όργανά του, με αποτέλεσμα να διευρύνεται ευκολότερα η αντίληψή του για τον εαυτό του, αλλά και για το περιβάλλον του.

Πώς γίνεται:

Δοκιμάστε να δώσετε στο μωράκι σας διαφορετικές μυρωδιές όπως από ένα φρούτο ή από οποιαδήποτε άλλη φυσική γεύση.

Επίσης, μπορείτε να τρίψετε ελαφρά τα χεράκια του μωρού σας σε διάφορα υφάσματα.
Απαιτείται μία προσοχή σε αυτό το παιχνίδι, επειδή σε περίπτωση που δώσετε στο μωράκι σας πολλά ερεθίσματα κατευθείαν. Τότε, μπορεί να παρατηρήσετε σημάδια κόπωσης του μωρού από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να το σταματήσετε και να το συνεχίσετε κάποια άλλη στιγμή, πιο σταδιακά.

Σαν αποτέλεσμα, πάντως, όλα όσα βλέπουν, μυρίζουν ή πιάνουν τα μωρά προκαλούν επιθυμητές εγκεφαλικές συνδέσεις, ειδικά αν αυτά συμβαίνουν σε ασφαλή και στοργικά πλαίσια.

Παιχνίδι για βρέφος από 0-3 μηνών

γ. Παιχνίδι προσανατολισμού για το μωράκι σας:

Μπορείτε να κάνετε απλές περιστροφές στο μωράκι σας σε διαφορετικές κατευθύνσεις, βοηθώντας το να αναπτύξει την αίσθηση του χώρου και της ισορροπίας.

Πώς γίνεται:

Οι περιστροφές του μωρού σας μπορούν να γίνουν με διάφορους τρόπους:

α. Δοκιμάστε να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας και να προστατεύσετε το κεφαλάκι του, κατά τη διάρκεια της περιστροφής.
β. Γυρίστε την πλάτη του μωρού σας προς το σώμα σας και κρατήστε το, ώστε να αντιληφθεί τον χώρο.
γ. Κρατήστε το μωράκι σας με το πρόσωπο του στραμμένο προς το δικό σας.

Κατά τη διάρκεια των περιστροφών, βοηθά στη διασκέδαση του μωρού να του τραγουδάτε διάφορα παιδικά τραγουδάκια.

Έχει παρατηρηθεί πως η έκθεση του μωρού σε διαφορετικά οπτικά πεδία, βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη του μωρού που αφορά τον συντονισμό των χεριών και των ματιών του, αλλά και της αίσθησης της ισορροπίας, των προϋποθέσεων δηλαδή για να μπουσουλίσει και να περπατήσει αργότερα.

Πηγή: cyparents.com