Τι είναι η βρογχιολίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ένα από τα πιο συνήθη παιδικά νοσήματα

Τι είναι η βρογχιολίτιδα


Bρογχιολίτιδα είναι η λοίμωξη των μικρών αεραγωγών των πνευμόνων (βρογχιόλια) που προκαλείται κατά κανόνα από ιούς με συνηθέστερο τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Πρόκειται για συχνή και συνήθως ήπια κατάσταση που συμβαίνει συνήθως σε παιδιά μεταξύ 2 μηνών και 2 ετών. Ο οργανισμός αντιδρά στην είσοδο του ιού στο αναπνευστικό, η αντίδραση όμως αυτή στρέφεται εναντίον του τελικά αφού φράσσει τα βρογχιόλια εμποδίζοντας την είσοδο του αέρα προς τους πνεύμονες.

Πως μεταδίδεται

Το αίτιο της βρογχιολίτιδας μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αερογενών σταγονιδίων που σχηματίζονται κατά το βήχα ή τα φτερνίσματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Αρχικά το παιδί που έχει μολυνθεί μπορεί να έχει τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος όπως ρινική συμφόρηση, πυρετό και φτέρνισμα. Ωστόσο τις επόμενες 2-3 ημέρες μπορεί να αναπτυχθούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

•Bήχας

•Γρήγορη ασθματική αναπνοή

•Δυσκολία στη σίτιση

Αν το παιδί είναι κάτω του ενός έτους και έχει αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο. Κάποιες φορές τα βρέφη μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή αν είναι πολύ μικρά ή αν έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας όπως συγγενή καρδιοπάθεια. Αυτά τα βρέφη μπορεί να εμφανίσουν μπλε χροιά στη γλώσσα, στα χείλη και στο δέρμα. Αυτή η κατάσταση καλείται κυάνωση. Σε πολύ μικρά βρέφη με βρογχιολίτιδα μπορεί να υπάρξουν μεσοδιαστήματα μεγαλύτερα των 10 δευτερολέπτων μεταξύ των αναπνοών. Θα πρέπει να καλέσετε ασθενοφόρο αμέσως αν το μωρό εμφανίσει δυσκολία στην αναπνοή ή αν τα χείλη, το δέρμα ή η γλώσσα του αποκτήσουν μπλε απόχρωση ή νυστάζει σε στιγμές που δε θα έπρεπε εξαιτίας της μεγαλύτερης προσπάθειας που χρειάζεται για να αναπνεύσει.

Πως τίθεται η διάγνωση

O γιατρός θα υποπτευθεί τη βρογχιολίτιδα από τα συμπτώματα και από την ακρόαση του παιδιού με το στηθοσκόπιο. Μπορεί να ζητήσει ακτινογραφία θώρακος και να πάρει δείγμα από τη μύτη του παιδιού για να αναζητήσει αποδείξεις λοίμωξης από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό.

Πως αντιμετωπίζεται;

Αν η βρογχιολίτιδα είναι ήπια, η θεραπεία μπορεί να γίνει στο σπίτι. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά για να διευκολύνει την αναπνοή και πιθανόν θα συμβουλεύσει να δίνεται στο παιδί υγρή παρακεταμόλη για να κατέβει ο πυρετός. Η αναπνοή του παιδιού μπορεί να διευκολυνθεί εάν αυξηθεί η υγρασία στο δωμάτιο του π.χ. τοποθετώντας μία υγρή πετσέτα ή ένα δοχείο με νερό κοντά στην πηγή της θέρμανσης . Επίσης θα πρέπει να δίνονται συχνά και σε μικρές ποσότητες υγρά και γεύματα ώστε να μην αφυδατωθεί το παιδάκι.

Τα παιδιά με σοβαρά συμπτώματα θα πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο, όπου θα τους δοθούν εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά πιθανώς μέσω νεφελοποιητή. Εάν το παιδί δεν μπορεί να φάει, μπορεί να του δοθούν ενδοφλέβια υγρά, ενώ αν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του είναι χαμηλά θα του δοθεί οξυγόνο. Στα βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα και στα παιδιά με προβλήματα όπως είναι οι καρδιοπάθειες μπορεί να δοθούν αντιικά φάρμακα ή να χρειαστεί προσωρινή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Ποια είναι η πρόγνωση και οι επιπλοκές

Γενικά η βρογχιολίτιδα έχει πολύ καλή πρόγνωση και τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν σε διάστημα 7-10 ημερών. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να υπάρξει βακτηριακή επιλοίμωξη, δηλαδή να βρει την ευκαιρία κάποιο μικρόβιο να εισβάλλει στον οργανισμό που είναι ήδη εξασθενημένος από τον ιό. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν επιπλοκές όπως αφυδάτωση, άπνοια, ατελεκτασία (ένα μέρος του πνεύμονα του παιδιού δεν αερίζεται, παραμένει κλειστό) και αναπνευστική ανεπάρκεια οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο όπως προαναφέρθηκε.