Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Σοκαριστικές οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στα παιδιά!

Δημοσιεύθηκε στις

Σε όλους μας είναι γνωστές οι συνέπειες του καπνίσματος και τι αυτό μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενώ, σύμφωνα με τις στατιστικές υπηρεσίες, 7,1 εκατομμύρια θάνατοι στον κόσμο ετησίως, οφείλονται στο ενεργητικό κάπνισμα.

Αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Πολλές είναι και οι επιπτώσεις του καπνίσματος στους παθητικούς καπνιστές, με μεγαλύτερο κίνδυνο φυσικά να διατρέχουν τα μωρά και τα παιδιά. Σε αυτά, αν εκτίθενται καθημερινά στο παθητικό κάπνισμα, είναι πιθανόν να προκληθούν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Να αναφέρουμε εδώ ότι γενικά το παθητικό κάπνισμα βρίσκεται στη τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου, μετά το ενεργητικό κάπνισμα και το αλκοόλ.


Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Σοκαριστικές οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στα παιδιά!

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι πνεύμονες των παιδιών είναι μικρότεροι σε μέγεθος σε σχέση με αυτούς των ενηλίκων και αυτό κάνει τα βρέφη και τα παιδιά να είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος. Επιπλέον τα παιδιά αναπνέουν γρηγορότερα από τους μεγάλους, έτσι εισπνέουν και μεγαλύτερη ποσότητα καπνού. Ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αρκετά ανώριμο για να «αντιδράσει» σε κάτι τέτοιο.

Η πρώτη αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας, 1 μήνα έως 1 έτος, είναι το παθητικό κάπνισμα. Ενώ, η έκθεση βρεφών στο παθητικό κάπνισμα, έχει συνδεθεί με προβλήματα συμπεριφοράς κατά την παιδική ηλικία, όπως  υπερκινητικότητα και έλλειψη προσοχής (ΔΕΠΥ). Η καθημερινή έκθεση τους στον καπνό μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, εξαιτίας λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Ενώ έχουν βρεθεί, σημαντικά επίπεδα νικοτίνης ή καρκινογόνων παραγώγων του καπνού, σε νεογέννητα, λίγων μηνών. Έχουν επίσης καταγραφεί περιστατικά ωτίτιδας, αμυγδαλίτιδας και άσθματος σε παιδιά, εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, με κάποιες περιπτώσεις  να καταλήγουν σε εγκατεστημένο βρογχικό άσθμα.Έχουν συσχετιστεί με το παθητικό κάπνισμα βλάβες στις αρτηρίες των παιδιών, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού, στην μετέπειτα ζωή τους.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Σοκαριστικές οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στα παιδιά!

Ακόμη, το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει και την όσφρηση των παιδιών, αφού δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν διαφορετικές μυρωδιές. Παιδιά που είναι παθητικοί καπνιστές έχουν περισσότερη τερηδόνα από τους συνομηλίκους τους και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν, κάποια στιγμή στη ζωή τους, σακχαρώδη διαβήτη και προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσει το παθητικό κάπνισμα είναι η μόλυνση του μέσου ωτός στα νεογέννητα, ο συριγμός στα παιδιά και μηνιγγίτιδα στα νεογέννητα. Ενώ στην ενήλικη ζωή τους, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με καπνιστές γονείς έχουν 90% πιθανότητες να γίνουν και τα ίδια καπνιστές μεγαλώνοντας. Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε εθισμό στην νικοτίνη ή στο πρότυπο που έχουν λάβει από τους γονείς τους.

Οι τοξίνες του καπνού του τσιγάρου είναι τόσο ισχυρές που ακόμα κι αν οι γονείς λάβουν μέτρα για την προστασία της υγείας των παιδιών τους, όπως το να καπνίζουν κοντά σε κάποιο παράθυρο, να αερίζουν το δωμάτιο ή να καπνίζουν απουσία του παιδιού, αυτές παραμένουν στο χώρο.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Σοκαριστικές οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στα παιδιά!

Πρέπει να τονιστεί ότι το παθητικό κάπνισμα οφείλεται στον καπνό που εισπνέει το παιδί από το τσιγάρο που καίγεται, στην εκπνοή του καπνιστή και στο λεγόμενο «κάπνισμα από τρίτο χέρι» ή «τριτογενές παθητικό κάπνισμα», δηλαδή το αόρατο τοξικό μείγμα που προσκολλάται σε μαλλιά, ρούχα και αντικείμενα.

Πρέπει λοιπόν ως γονείς-καπνιστές να φροντίζετε:

  • Να μην καπνίζετε μπροστά στα παιδιά.
  • Να καπνίζετε, όσο το δυνατόν, έξω από το χώρο του σπιτιού.
  • Να αλλάζετε ρούχα, όταν μπαίνετε στο σπίτι.
  • Να αποφεύγετε το κάπνισμα στο αυτοκίνητο αν έχετε μαζί σας παιδιά.
  • Να μην κοιμάστε στο ίδιο δωμάτιο με το παιδί.
  • Να μην παραμένετε σε χώρους εστίασης με καπνίζοντες μαζί με το παιδί.

Η χώρα μας είναι η μοναδική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ψηφίστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και στους χώρους εστίασης και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Έτσι, όλοι οι μη καπνιστές εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Σοκαριστικές οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στα παιδιά!

Τέλος, να αναφέρουμε και τα αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ σε σχέση με το κάπνισμα στην Ελλάδα. Το 27,1% του πληθυσμού δηλώνει ότι καπνίζει, ποσοστό σημαντικά μικρότερο έναντι του 32,5% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα το 2014, 36,7% το 2012 και 37,9% το 2009. Υπάρχει άρα σταδιακή σταθερή μείωση των καπνιστών, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η μείωση του καπνίσματος, κατά 33,3%, στις ηλικίες 16-24 ετών την τελευταία δεκαετία.

tags:

feautured

tags:

feautured