Οι 5 πιο κακές συνήθεις των παιδιών σας...

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

μωρό δάκτυλο στο στόμα

Και πώς να τις σταματήσετε!


Είναι συνήθειες που εμάς τους γονείς μας απασχολούν γι αυτό και πρέπει να δράσουμε αποτελεσματικά ώστε να τις σταματήσουμε! Ποιές είναι αυτές;

1. Δάχτυλο στη μύτη

Το σκάλισμα της μύτης είναι πολύ συνηθισμένο από μικρή ηλικία και αν δεν κοπεί έγκαιρα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό και να βλάψει ακόμη και την υγεία των παιδιών σας.

Τα δάχτυλα συνήθως ¨κουβαλάνε” τα περισσότερα μικρόβια και το να τα βάζει το παιδί σας στη μύτη μπορεί να του προκαλέσουν από μικρομολύνσεις μέχρι και αιμορραγία.

Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι βλαπτική και ειδικά στα κοριτσάκια τονίστε πόσο αντιαισθητική μπορεί να είναι μια τέτοια κίνηση.

 

2. Δάχτυλο στο στόμα

Συνηθισμένο στις πολύ μικρές ηλικίες. Από μηνών ακόμη τα περισσότερα μωρά έχουν την τάση να βάζουν το δάχτυλο στο στόμα. Εκτός από τα μικρόβια, το μεγαλύτερο άγχος των γονιών για το δάχτυλο στο στόμα είναι ο κίνδυνος με το πιπίλισμα να βγάλουν τα παιδιά τους στραβά τα δοντάκια τους.

Τραβήξτε διακριτικά το δάχτυλο από το στόμα του παιδιού  σας αποσπώντας του την προσοχή με κάτι άλλο.

 

3. Τρίξιμο των δοντιών

Ακόμη μια συνηθισμένη κακή συνήθεια ειδικά τις νυχτερινές ώρες.

Η κύρια αιτία που το παιδί σας μπορεί να τρίζει τα δόντια του είναι το στρες!

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει ακόμη και σε μικρές ηλικίες υποσυνείδητα.

Για να μειωθεί ή να εξαλειφθεί το πρόβλημα είναι απαραίτητη η επαφή του παιδιού με τη φύση. Ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, τα μπάνια, οι διακοπές, οι ξέγνοιαστες δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσουν πολύ!

 

4. Βρισιές 

Συνήθως όταν οι γονείς ακούνε το παιδί τους να χρησιμοποιεί κακές λέξεις παγώνουν. Δυστυχώς δεν είναι απόλυτα ελέγξιμο μιας και ακόμη και αν στο οικογενειακό περιβάλλον δεν ακούγονται κακές λέξεις  μπορεί το παιδί να τις ακούσει  και να τις υιοθετήσει από άλλα παιδιά με τα οποία συναναστρέφεται.

Βασικό λοιπόν είναι εμείς οι ίδιοι να μη βωμολοχούμε και επιπλέον να αποτελούμε το καλό παράδειγμα.

Όταν ακούτε το παιδί σας να βρίζει, νουθετήστε το μεν αλλά μην υπερτονίζεται τη λέξη που ειπώθηκε από το στόμα του. Αν επαναλάβετε την κακή λέξη  θα διαπιστώσετε ότι το παιδί θα την επαναλάβει  με τη σειρά του και μάλιστα θα το κάνει χαμογελώντας σα να έκανε κατόρθωμα είτε από αντίδραση είτε για να δοκιμάσει τις αντοχές σας!

 

5. Φάγωμα νυχιών

Μια από τις κακές συνήθειες που μπορεί να ξεκινήσει από μικρή ηλικία και να συνεχιστεί ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Είναι από τις συνήθειες που δύσκολα κόβονται. Γι αυτό και οι γονείς πρέπει να συμβουλέψουν τα παιδιά τους για το πόσο αντιαισθητική είναι η ονυχοφαγία όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Μην καταφεύγετε σε λύσεις και εκφράσεις του τύπου : “Μην τρως τα νύχια σου γιατί θα γεμίσει η κοιλιά σου με νύχια  και μετά πρέπει να σε πάμε στο νοσοκομείο”.

Έτσι τρομοκρατείτε τα παιδιά και μπορεί να μην έχετε κανένα αποτέλεσμα! Το βασικό είναι η κατανοήση μέσα από τη συζήτηση.

Μάλιστα σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορείτε να δοκιμάσετε και ένα δυναμωτικό βερνίκι που πικρίζει.