Οδηγίες στοματικής υγιεινής για παιδιά.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οδηγίες στοματικής υγιεινής για παιδιά.

Η φροντίδα των δοντιών θα πρέπει να ξεκινάει με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού στο στόμα. Ο καθαρισμός των παιδικών δοντιών με το που εμφανίζονται στο στόμα γίνεται με μια καθαρή, βρεγμένη γάζα ή με τις ειδικές γάζες που μπαίνουν στο δάχτυλο, χωρίς οδοντόκρεμα. Όσο πιο νωρίς αρχίσει το καθάρισμα των δοντιών του παιδιού, τόσο πιο εύκολα θα του γίνει καθημερινή συνήθεια για όλη την υπόλοιπη ζωή του.


Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να είναι μαλακή και να έχει κοντή και πλατιά κεφαλή. Το σωστό μέγεθος εξασφαλίζει άνετο, εύκολο και αποτελεσματικό βούρτσισμα για το παιδί. Κάθε 3-4 μήνες η οδοντόβούρτσα θα πρέπει να αλλάζεται λόγω της φθοράς των τριχών και συσσώρευσης των μικροβίων ή όταν το παιδί περάσει μια βαριά ίωση.

Μέχρι το τέλος του 2ου έτους θα πρέπει να βουρτσίζει με μια μικρή οδοντόβουρτσα και πολύ λίγη οδοντόκρεμα σε μέγεθος φακής μία έως δυο φορές την ημέρα. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και μέχρι το 6ο έτος μπορεί να χρησιμοποιεί μια πιο μεγάλη οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα σε μέγεθος μπιζελιού (1000 ppm F).

Ιδεατά το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται 3 φορές την ημέρα και μετά τα κυρίως γεύματα. Το πιο σημαντικό βούρτσισμα είναι το βραδινό, μετά το φαγητό ή το γάλα και πριν τον ύπνο, που δεν θα πρέπει ποτέ να παραλείπεται και θα πρέπει να γίνεται πολύ σχολαστικά.

Το βούρτσισμα στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 7 ετών περίπου πρέπει να γίνεται από τους γονείς λόγω του οτι δεν έχουν ακόμα αναπτύξει την επιδεξιότητα να βουρτσίζουν μόνα τα δόντια τους. Η ευθύνη του βουρτσίσματος των δοντιών των παιδιών στην παιδική ηλικία είναι κατά βάση των γονιών.  Μπορεί να βουρτσίζει μόνο του στα πλαίσια εκμάθησης της τεχνικής και επιβράβευσης των ικανοτήτων του, αλλά οι γονείς θα πρέπει να το ολοκληρώνουν.

Η χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας σε παιδιά ηλικίας έως 12-14 ετών δεν συστήνεται, διότι συνήθως αυτή χρησιμοποιείται σαν παιχνίδι χωρίς να απομακρύνει την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Αν ωστόσο η χρήση γίνεται από τους γονείς είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και ιδιαίτερα στα άτομα με ειδικές ανάγκες

Οδηγίες για σωστό βούρτσισμα

Για να έχουμε τα δόντια μας καθαρά δεν αρκεί μόνο να τα βουρτσίζουμε, αλλά να τα βουρτίζουμε και σωστά. Ας δούμε πώς γίνεται το σωστό βούρτισμα:
Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα με μια κλίση 45° προς τα ούλα, και τοποθετούμε το μισό πλάτος της οδοντόβουρτσας έτσι ώστε να καθαρίζει τη μασητική επιφάνεια και την υπόλοιπη μισή να καθαρίζει τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να καθαριστεί η περιοχή της ένωσης των δοντιών με τα ούλα, που συγκεντρώνει συνήθως τις μεγαλύτερες ποσότητες πλάκας
Βουρτσίζουμε με μικρές κυκλικές κινήσεις μετρώντας μέχρι το 10 για κάθε 2-3 δόντια (όσα πιάνει το μήκος της οδοντόβουρτσας)

Ξεκινάμε απο την εξωτερική επιφάνεια, στη συνέχεια στην εσωτερική και τέλος στη μασητική επιφάνεια των δοντιών
Θα πρέπει να έχουμε μια σειρά στο βούρτσισμα των δοντιών έτσι ώστε να μην αφήσουμε κάποια δόντια χωρίς να τα βουρτσίσουμε.

Ένας απλός και πρακτικός τρόπος είναι να καθαρίζουμε πάντα τα δόντια με μια συγκεκριμένη κυκλική σειρά η οποία μας βολεύει, όπως για παράδειγμα με την κίνηση των δεικτών του ρολογιού

Το οδοντικό νήμα καλό είναι να ξεκινήσουν οι γονείς να το χρησιμοποιούν όταν βγούν όλα τα νεογιλά και υπάρχουν σημεία επαφής μεταξύ τους, κυρίως στα πίσω δόντια. Σιγά σιγά και όταν το παιδί αποκτήσει την κατάλληλη επιδεξιότητα μπορεί να το χρησιμοποιεί και μόνο του.

 

 

Υφαντή Νάντια

Παιδοδοντίατρος

Μπουμπουλίνας 17,

Άγιος Δημήτριος

210-9705255

www.paidodent.gr