ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΕΣ

Μια νέα μέθοδος διαχείρισης των γονιμοποιημένων ωαρίων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τεχνητής γονιμοποίησης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης κατά τουλάχιστον 25%. Αυτό υποστηρίζουν ειδικοί του Κέντρου Γονιμότητας του Νιουκάσλ που ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

Οι ειδικοί ανέπτυξαν μια τεχνική οποία καταργεί την ανάγκη απομάκρυνσης από τους θαλάμους επώασης των «εύθραυστων» αναπτυσσόμενων εμβρύων ώστε να ελέγχεται η κατάστασή τους πριν την εμφύτευσή τους στη μήτρα.

Αύξηση των ποσοστών εγκυμοσύνης

Το νέο σύστημα των επιστημόνων από το Νιουκάσλ επιτρέπει να διεξάγονται όλοι οι έλεγχοι στο κλειστό περιβάλλον των θαλάμων επώασης, γεγονός που δεν θέτει σε κίνδυνο τα έμβρυα. Τριετής μελέτη της πρωτοποριακής μεθόδου η οποία δημοσιεύεται στη διαδικτυακή επιθεώρηση «Public Library of Science ONE» (PLoS ONE) έδειξε ότι αυτή προσέφερε αύξηση των ποσοστών εγκυμοσύνης τουλάχιστον κατά 27%. Ειδικότερα, το ποσοστό εγκυμοσύνης με χρήση του καινούργιου συστήματος ήταν της τάξεως του 45% σε σύγκριση με ποσοστό 35% που αφορούσε χρήση του παλαιού συστήματος διαχείρισης των εμβρύων.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Μέρι Χέρμπερτ που ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης βασικός στόχος της επιστημονικής ομάδας ήταν να διατηρούνται τα ωάρια και τα έμβρυα σε συνθήκες οι οποίες απαντώνται φυσιολογικά εντός του γυναικείου σώματος. «Ο στόχος αυτός μας οδήγησε στο να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει να διεξάγονται όλες οι τεχνικές διαδικασίες ενώ διατηρούνται σταθερές οι συνθήκες κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της IVF».

Η καθηγήτρια Αλισον Μέρντοκ, επικεφαλής κλινικών υπηρεσιών στο Κέντρο Γονιμότητας του Νιουκάσλ, σημείωσε ότι «η ανάπτυξη καλών, υγιών εμβρύων αποτελεί το ‘κλειδί’ για την επιτυχία της IVF. Από την ημέρα που εφαρμόσαμε τη νέα τεχνολογία γεννήθηκαν πάνω από 850 μωρά».
ΠΗΓΗ: tovima.gr