Νέο νομοσχέδιο επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια την αναδοχή παιδιών!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ένα νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Συγκεκριμένα, μόνο τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν υπογράψει Σύμφωνο Συμβίωσης θα έχουν τη δυνατότητα αναδοχής παιδιού.


Προσοχή!! Δεν εντοπίζεται η ίδια πρόβλεψη όσον αφορά το ζήτημα της υιοθεσίας, καθώς το νομοσχέδιο παραπέμπει στον Αστικό Κώδικα, ο οποίος ορίζει πως η τεκνοθεσία συντελείται από συζύγους. Δηλαδή, θα πρέπει να έχει προηγηθεί γάμος, κάτι που δεν ισχύει για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Επιπροσθέτως,  με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, θεσπίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής για τις περιπτώσεις παιδιών ΑμεΑ ή παιδιών με έντονα ψυχολογικά προβλήματα. Ειδικότερα, ο ανάδοχος γονέας θα αμείβεται με μηνιαία αντιμισθία και θα του παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη ασθένειας και συντάξεως. Στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης υποψηφίων αναδόχων γονέων για τις ευαίσθητες αυτές ομάδες παιδιών.

Το νέο νομοσχέδιο δίνει έμφαση στη διαφάνεια και την εξάλειψη των κυκλωμάτων εμπορίας παιδιών, όπως επίσης και στην πανελλαδική επίβλεψη της πορείας υιοθεσιών και αναδοχών στη χώρα μας προκειμένου να επιτευχθεί η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που σήμερα φιλοξενούνται σε ιδρύματα.

Διαβάστε εδώ τα σχετικά άρθρα 8 και 9 του νομοσχεδίου:

Νέο νομοσχέδιο επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια την αναδοχή παιδιών!