Νέα μαμά: Πώς να μην τσακώνεστε με το σύζυγό σας για τη φροντίδα του μωρού;

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Μαρία Ροδίτη

Είναι γεγονός ότι πολλές νέες μητέρες, από τη μέρα που γεννήσουν και για κάποιο διάστημα, «πέφτουν με τα μούτρα» στο μωρό τους και κάπως αποστρέφονται τον σύζυγό τους. Μάλιστα, πολλές φορές τα βάζουν μαζί του για τον τρόπο που περιποιείται το μωρό. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια μητέρα, όταν ήταν ακόμα λεχώνα, μου είχε αναφέρει για τον άντρα της: "Η παρουσία του μου έχει γίνει σχεδόν ανυπόφορη. Δε θέλω να ανακατεύεται στα πόδια μου, με εκνευρίζει ό,τι κι αν κάνει". Μου είχε κάνει εντύπωση, καθώς γνώριζα την πολύ όμορφη σχέση που είχε μέχρι πρότινος με τον άντρα της. Επίσης, κάποια άλλη μητέρα-λεχώνα, δείχνοντας να έχει μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης, μου είχε δηλώσει: "Ξέρω ότι προσπαθεί να βοηθήσει ο γλυκός μου και προσπαθεί με κάθε τρόπο να συμβάλει και αυτός στη φροντίδα  του μωρού μας, όμως πραγματικά μου είναι δύσκολο να το δεχτώ"», διηγείται στο all4mama η ψυχολόγος Κλαίρη Σειραδάκη.


Ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό, πολλές γυναίκες αισθάνονται ενοχλημένες που ο σύντροφός τους δε συμβαδίζει με τις νέες μητρικές υπερδυνάμεις που τους δίνουν την άμεση ικανότητα να μεταφράζουν κάθε ανάγκη του νεογέννητου. Αν αυτό συνδυαστεί και με τις διαταραγμένες ορμόνες της λεχώνας μαμάς, τότε σίγουρα οι εντάσεις δε λείπουν.

Πολλές νέες μαμάδες μουρμουρίζουν στους συζύγους τους για τον τρόπο που φροντίζουν το βρέφος. Φράσεις, όπως «ξέχασες την τάδε αλοιφή .... πάλι», «προσπαθείς να το πνίξεις και το σκεπάζεις έτσι; Ξέχασέ το - θα το κάνω μόνο εγώ», είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τον τρόπο με τον οποίο αρκετές γυναίκες απομακρύνουν τους συντρόφους τους τον πρώτο καιρό που βρίσκονται με το νεογέννητο στο σπίτι. Όπως εξηγεί η κα Σειραδάκη, «ο,τιδήποτε απ' αυτά κι αν αισθανθεί μια νέα μητέρα, είναι απόλυτα φυσιολογικά, καθώς πίσω από αυτά τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές, κρύβεται μια φυσική τάση και ανάγκη της μητέρας να προστατέψει το μωρό της. Θεωρεί ότι κανένας άλλος δεν είναι ικανός να το φροντίσει και να ανταπεξέλθει στην οποιαδήποτε ανάγκη του, τόσο καλά όσο η ίδια. Πρόκειται δηλαδή για ένα ένστικτο προστασίας του βρέφους».

«Πολλές μαμάδες έχουν την ανάγκη να οργανώσουν τα πράγματα στο σπίτι και τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξουν, θα ταΐσουν ή θα πλύνουν το μωρό τους, από την πρώτη στιγμή που εκείνο έρχεται στο σπίτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται συγκεντρωτικές και να αντιδρούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια  του συντρόφου τους να ασχοληθεί με το μωρό». Κάτι τέτοιο είναι φυσικό! Μία επίπληξη στο σύντροφό σας όταν αλλάζει πάνα στο μωρό ή το να φωνάξετε όταν το ταΐζει και το κρατά με λάθος τρόπο, ή το να μη συμφωνείτε με τα ρουχαλάκια που βάζει στο μωρό, όλα αυτά είναι δείγματα φροντίδας και προστασίας απέναντι στο βρέφος.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε νέες μανούλες είναι να σκεφτείτε καλά πριν «ορμήσετε» για το ο,τιδήποτε στο σύζυγό σας. Αναρωτηθείτε, θα βλάψει το μωρό μου αν ο άντρας μου βάλει την πάνα με τον δικό του τρόπο και όχι όπως τη βάζω εγώ; Ή μήπως ο τρόπος που το σκεπάζει το βάζει σε κίνδυνο; Εάν η απάντηση είναι όχι, αφήστε τον να μάθει και να καταλάβει τι πρέπει να κάνει από μόνος του. «Θα βοηθούσε πολύ τις νέες μαμάδες  να σκέφτονται την ουσία του πράγματος. Ότι δηλαδή, σημασία έχει να αλλαχθεί, να ταϊστεί και να πλυθεί το μωρό τους, ακόμα κι αν ο τρόπος θα είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουν μέχρι τώρα. Άλλωστε, ο μπαμπάς του μωρού, το μόνο που θέλει είναι να βοηθήσει και έχει κάθε δικαίωμα να απολαύσει κι αυτός τη διαδικασία και να αρχίσει να χτίζει τη δική του σχέση με το μωρό του. Μια σχέση που θα βασίζεται αποκλειστικά στον δικό του τρόπο...», επισημαίνει η Κλαίρη Σειραδάκη.

Κι αν καταφέρετε να τον αφήσετε να αλλάξει πάνα απλά βλέποντάς τον και χωρίς να σχολιάζετε, τότε το έχετε κερδίσει το παιχνίδι!

Διαβάστε εδώ όσο πρέπει να γνωρίζετε για την περίοδο της λοχείας!

tags:






tags: