Μπαμπάς Μελαχγολικός : Τι φταίει;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ολοένα αυξανόμενα στοιχειά δείχνουν ότι όχι μόνο οι μαμάδες αλλά και οι μπαμπάδες μπορεί να βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Πιο συγκεκριμένα έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρει ότι το 10% των μπαμπάδων μπορεί να βιώνει μια μορφή κατάθλιψης τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννηση του μωρού.

Τι φταίει;


Για την επιλόχειο κατάθλιψη των μαμάδων είναι γνωστό ότι ενοχοποιούνται μεταξύ άλλων και οι ορμονικές μεταβολές κατά την εγκυμοσύνη. Τι μπορεί όμως να φταίει για τα συμπτώματα κατάθλιψης των νέων μπαμπάδων; Σύμφωνα με τους ειδικούς η οικονομική πίεση με την οποία έρχονται αντιμέτωπο οι νέοι μπαμπάδες, το γεγονός ότι νιώθουν να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μετά τη γέννηση του παιδιού αλλά η στάση των μαμάδων που συχνά δεν τους επιτρέπουν να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα του μωρού είναι μερικές από τις αιτίες για την πιθανή εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Επίσης οι μπαμπάδες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δεθούν με παιδί τους καθώς δεν κατακλύζονται από τις ορμόνες που ενισχύουν το δέσιμο της μητέρας με το μωρό κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό. Αν όμως η μητέρα έχει στρέψει όλο της το ενδιαφέρον στο νεογέννητο μωρό αφήνοντας τον μπαμπά απ’ έξω, τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για εκείνον καθώς μπορεί να βιώνει συναισθήματα απογοήτευσης και απόρριψης και τελικά να πέσει ψυχολογικά παρά το ευτυχές γεγονός της άφιξης του μωρού.

Της Φλώρας Κασσαβέτη