3 μαρτυρίες ανθρώπων που βιώσαν τη μονογονεική οικογένεια

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το θέμα της μονογονεικής οικογένειας δημιουργούσε πάντα  ταμπού που δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν έχουν εξαλειφθεί. . .

Παλιότερα μια άγαμη γυναίκα-μητέρα εκτός από τα αντικειμενικά προβλήματα, είχε να αντιμετωπίσει και την κοινωνική “ρετσινιά”. Τα  παιδιά εκτός γάμου αποκαλούνταν ''εξώγαμα'' κάτι που τα στιγμάτιζε στις μικρές κοινωνίες και γειτονιές. Ωστόσο ακόμη και σήμερα οι δυσκολίες που συναντούν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεικές οικογένεις δεν είναι και λίγες.


Για τη φίλη Αναστασία ,25 ετών, η παντελής απουσία του πατέρα της από τη ζωή της μετά το διαζύγιο των γονιών της ήταν καταλυτική για την μετέπειτα πορεία της ζωής της "...οικονομικά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα μιας και όλα τα βάρη πέφτουν στους ώμους ενός ατόμου και οι υποχρεώσεις για ένα παιδί είναι πολλές..."
Βέβαια πέρα από το πρακτικό-οικονομικό κομμάτι παίζει ρόλο και το συναισθηματικό "...δέθηκα περισσότερο με τη μητέρα μου,ενώ το χάσμα με τον πατέρα μου ολοένα και μεγάλωνε...στην εφηβεία μου συνειδητοποίησα την έλλειψη του πατέρα μου. Προσπαθείς να καλύψεις το κενό όμως πάντα κάτι λείπει...".

Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου το σχήμα της μονογονεικής οικογένειας προκύπτει  από το χαμό του ενός γονέα, τα κοινωνικά ζητήματα που προκύπτουν δεν είναι μικρότερης σημασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιστορία του Πέτρου, 23 ετών, που έχασε τον κόσμο κάτω από τα πόδια του  όταν ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή.
“Ήμουν  μόλις 7 χρόνων ωστόσο τα θυμάμαι όλα ξεκάθαρα. Τη χρονιά που πέθανε ο πατέρας μου κλείστηκα στον εαυτό μου. Τα υπόλοιπα παιδιά απομακρύνθηκαν γιατί τους έμοιαζε ξένο και άγνωστο αυτό το γεγονός.. Ζήλευα τα άλλα παιδάκια στο σχολείο ειδικά όταν ο πατέρας τους ερχόταν να τα πάρει στο σχόλασμα. Το να ζεις σε μια μονογονεική οικογένεια από τόσο μικρή ηλικία είναι κάτι που σε κυνηγά σε όλη σου τη ζωή.  Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη φροντίδα και περισσότερη κατανόηση τόσο για το παιδί όσο και για τον εναπομείναντα γονιό”.

Για τη Σοφία, ο ερχομός του παιδιού της ήταν ότι πιο πολύτιμο της συνέβη. Ωστόσο αναγκάστηκε να το μεγαλώσει μόνη της  μιας και ο πρώην σύντροφος της την παράτησε μόλις έμαθε για την εγκυμοσύνη : “Στάθηκα σα μάνα και πατέρας σε αυτό το παιδί. Οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες ,τεράστιες.. Δεν είχα βοήθεια από πουθενά”...