Μονογονεϊκή οικογένεια: Πώς να βάλετε όρια στα παιδιά!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μονογονεϊκή οικογένεια: Πώς να βάλετε όρια στα παιδιά!

Το τελευταίο διάστημα είσαστε πολύ προβληματισμένη με τη συμπεριφορά του παιδιού σας, το οποίο μετά το διαζύγιο με τον πατέρα του, μεγαλώνετε μόνη σας. Δεν παίρνει από λόγια, ό,τι κι αν του ζητήσετε σας λέει "όχι" και καθημερινά δημιουργούνται μεταξύ σας εντάσεις. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση και πώς να βάλετε όρια στο παιδί σας; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" και "Οι γονείς χωρίζουν", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.


Αποφύγετε ενέργειες που σας μειώνουν ως άτομο. Να έχετε στο νου σας ότι το παιδί καταγράφει ό,τι βλέπει, με αποτέλεσμα κάθε λανθασμένη σας συμπεριφορά να μειώνει το κύρος σας.

Πρέπει να είσαστε σταθερή στις αποφάσεις σας. Βεβαίως όταν χρειάζεται να δείχνετε ευελιξία.

Εάν η κατάσταση στο σπίτι είναι "εμπόλεμη", πάψτε να δίνετε μάχες με το παραμικρό, γιατί η σχέση σας με το παιδί δοκιμάζεται ακόμα περισσότερο. Να επιμένετε μόνο στα ζωτικά θέματα.

Πάνω στον καβγά με το παιδί σας δοκιμάστε να ελιχθείτε, π.χ. να πείτε με ηρεμία "θα το συζητήσουμε αργότερα, γιατί τώρα είμαστε και οι δύο εκνευρισμένοι και θυμωμένοι".

Προσπαθήστε να επανέλθετε στο συγκεκριμένο ζήτημα με το παιδί όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα. Για να αποδώσει ο διάλογος σας, ξεκινήστε την κουβέντα με θετική εισήγηση, π.χ. αντί να κατηγορήσετε το παιδί, πείτε του "κατανοώ πώς νιώθεις, όμως είναι καλύτερα να εξηγείς τι θέλεις από το να φωνάζεις".

Όταν τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι σας έχουν στο πλευρό τους κι όχι "απέναντί" τους, αντιδρούν λιγότερο αρνητικά στις παραινέσεις σας.

Στις περιπτώσεις που αναγκάζεστε να στερήσετε από το παιδί κάτι σημαντικό, όπως μια έξοδο ή την απόκτηση ενός παιχνιδιού, εξηγήστε του με επιχειρήματα το λόγο. Πρέπει να κατανοήσει πλήρως ότι η απώλεια των προνομιών του οφείλεται στη δική του συμπεριφορά κι όχι στις τυχόν παράλογες απαιτήσεις σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αναπτύξει και την υπευθυνότητά του.

Επικοινωνείτε καθημερινά με το παιδί σας και επιλέγετε ήρεμες και ευχάριστες στιγμές για να βάζετε κάποια πράγματα στη θέση τους.

Συνεργαστείτε με τον άλλον γονιό.

Εάν τα προβλήματα πειθαρχίας είναι σοβαρά, συζητήστε με έναν ειδικό.