Μην κάνετε τα στραβά μάτια στο υψηλό βάρος του παιδιού σας

Δημοσιεύθηκε στις

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που για να μην στεναχωρήσουν το παιδί τους ή πολλές φορές για να μην «ξεβολευτούν» οι ίδιοι προσπαθώντας να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού, κάνουν τα στραβά μάτια στο υψηλό σωματικό του βάρος. Για αυτό και όταν ένα παιδί είναι υπέρβαρο ακούμε πολλές φορές τους γονείς να λένε «θα το πάρει σε ύψος» ή «είναι μικρό για να κάνει δίαιτα» και άλλου τέτοιου τύπου δικαιολογίες.

Μην κάνετε τα στραβά μάτια στο υψηλό βάρος του παιδιού σας


Στην πραγματικότητα όμως η υποεκτίμηση της εικόνας του σώματος και του βάρους ενός παιδιού αποτελεί μια από τις αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας. Για του λόγου το αληθές νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία δείχνει πως πολλοί γονείς δεν αντιλαμβάνονται ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους, εκτός εάν εμφανίζει υψηλού βαθμού παχυσαρκία. Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of General Practice, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν περίπου 3.000 γονείς. Συνολικά, το 1/3 των γονέων βρέθηκε να υποεκτιμά το δείκτη μάζας σώματος του παιδιού τους, σύμφωνα με τις επίσημες καμπύλες ανάπτυξης. Επιπλέον, μόνο 4 από τους 369 γονείς των οποίων τα παιδιά υπάγονταν στην κατηγορία του «πολύ υπέρβαρου» ή «παχύσαρκου», κατάφεραν να τα κατηγοριοποιήσουν σωστά. Τέλος, η πιθανότητα υποεκτίμησης του βάρους του παιδιού βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη στα αγόρια και στις οικογένειες χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, εάν οι γονείς αδυνατούν να κατηγοριοποιήσουν σωστά το σωματικό βάρος του παιδιού τους, πιθανότατα δε θα είναι κινητοποιημένοι και διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες αλλαγές που συμβάλλουν στην επίτευξη υγιούς βάρους. Τα παρατηρούμενα ευρήματα υποδηλώνουν πως θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε οι γονείς να αντιληφθούν ποιοι δείκτες υποδηλώνουν παχυσαρκία, ποιες είναι οι συνέπειές της για την υγεία του παιδιού, καθώς και πώς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να αποκτήσει υγιεινές συνήθειες διατροφής και άσκησης.

Μην κάνετε τα στραβά μάτια στο υψηλό βάρος του παιδιού σας

Μην μένετε λοιπόν άπραγοι όταν βλέπετε ότι το παιδί σας έχει παραπάνω σωματικό βάρος. Ιδιαιτέρως από το δημοτικό και μετά όπου οι επισκέψεις στον παιδίατρο λόγω εμβολίων κ.α. δεν είναι τόσο τακτικές, φροντίστε να υπάρχει μια ετήσια αξιολόγηση του σωματικού βάρους και των δεικτών ανάπτυξής του. Όταν ένα παιδί είναι υπέρβαρο δεν σημαίνει ότι ήρθαν και τα προβλήματα. Μην έχετε στο μυαλό σας τη λέξη «δίαιτα» με την αυστηρή της έννοια. Αυτό που χρειάζεται είναι μια καλή οργάνωση των γευμάτων και των σνακ  ενός παιδιού αλλά και της υπόλοιπης οικογένειας, σε συνδυασμό με συστηματική φυσική δραστηριότητα. Πολλές φορές ακόμη και σταθερό να παραμένει το βάρος ενός παιδιού όσο ψηλώνει, μειώνεται το ποσοστό υπερβαρότητας και μπαίνει σε φυσιολογικά επίπεδα βάρους.

 

Μην κάνετε τα στραβά μάτια στο υψηλό βάρος του παιδιού σας

Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Διευθυντής διατροφικού portal και επιστημονικής ομάδας "Νέα Διατροφής" (www.neadiatrofis.gr)

Ριζάρη 26, 11635, Χίλτον
τηλ. 2107255644

 

tags:






tags: