Μεσογειακή Διατροφή: Νέα έρευνα έδειξε ότι αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης με εξωσωματική

Δημοσιεύθηκε στις

Του Χάρη Γεωργακάκη*

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction, δείχνει πως οι γυναίκες που ακολουθούν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής για 6 μήνες πριν υποβληθούν σε τεχνητή γονιμοποίηση, έχουν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες να συλλάβουν και να γεννήσουν υγιή βρέφη.


Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 244 γυναίκες, ηλικίας 22-41 ετών, που πραγματοποίησαν τεχνητή γονιμοποίηση για πρώτη φορά. Οι διατροφικές συνήθειες των εθελοντριών αξιολογήθηκαν μέσα από τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, από το οποίο προσδιορίστηκε ο βαθμός προσκόλλησης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι νεότερες γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, όσπρια, ψάρι και ελαιόλαδο και λιγότερο κόκκινο κρέας, πετυχαίνοντας έτσι υψηλότερο βαθμό προσκόλλησης στη μεσογειακή δίαιτα, για μια περίοδο 6 μηνών πριν υποβληθούν σε τεχνητή γονιμοποίηση, είχαν 65-68% υψηλότερη πιθανότητα να συλλάβουν και να γεννήσουν υγιή βρέφη, συγκριτικά με εκείνες που είχαν το χαμηλότερο βαθμό προσκόλλησης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής.

Μεσογειακή Διατροφή: Νέα έρευνα έδειξε ότι αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης με εξωσωματική

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της μεσογειακής δίαιτας και των πιθανοτήτων σύλληψης μετά από τεχνητή γονιμοποίηση, χωρίς όμως να αποδεικνύουν ότι το μεσογειακό πρότυπο διατροφής οδηγεί σε επιτυχή σύλληψη. Κλείνοντας, σχολιάζει ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από περισσότερες μελέτες. Σε κάθε περίπτωση το σημαντικό μήνυμα είναι πως τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, θα πρέπει να ενθαρρύνονται προκειμένου να υιοθετήσουν ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής.

Μεσογειακή Διατροφή: Νέα έρευνα έδειξε ότι αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης με εξωσωματική
*Χάρης Γεωργακάκης Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής

tags:






tags: