Μαμάδες σε digital δράση

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από τη Μαρία Σατραζέμη, Δημοσιογράφος

Εντάξει, δε χρειάζεται να αναφερθούμε ξανά στο κλισέ περί επανάστασης του διαδικτύου και όλα τα καλά εκείνα που έχει κάνει (και δεν έχει κάνει, βεβαίως). Αλλά πείτε μου αν περιμένατε πριν μερικά χρόνια ότι κάποιος θα συνδύαζε ένα μπερέ, ένα φλυτζάνι καφέ και ένα γλυκό χαμόγελο και θα έβγαζε εκατομμύρια. Ναι, τόσα βγάζει η γλυκύτατη Chiara Feragni –mother to be σύντομα- που το blog / επιχείρησή της έγινε case study στο Harvard. Not bad Chiara, not bad. Και κάπως έτσι αναδύθηκαν οι bloggers στα πέρατα αυτού του κόσμου. Μαλλιοτραβήχτηκαν με τη Vogue που τις κατηγόρησε για άγνοια και ναρκισσισμό, μεταπήδησαν στο λιγότερο ενοχοποιημένο influencers και απλά συνέχισαν να αυξάνονται και να πληθύνονται.


Τι σημασία έχουν όμως όλα αυτά, όταν -μας αρέσει, δε μας αρέσει- αναδύονται νέα επαγγέλματα και άρα, νέοι τρόποι να βγάλεις το ψωμί σου. Καμιά φορά, και κάτι παραπάνω. Και σε αυτό –πάλι μας αρέσει, δε μας αρέσει- ναι, βοηθάει το άγιο διαδίκτυο. Σε αναμονή τι άλλο θα μας φέρει ο άγιος, ρωτήσαμε μερικές bloggers μαμάδες πώς ξεκίνησαν, πώς τα καταφέρνουν να συνδυάσουν μητρότητα και καριέρα και τι μας συμβουλεύουν.

Η Δέσποινα Ισοπούλου της οποίας το blog ( youstrikemyfancy.com ) μετράει 7 χρόνια, ως στιλίστρια και fashion editor της Vogue, είχε πρόσβαση σε πολύ υλικό μόδας, από ρούχα και αξεσουάρ των μεγαλύτερων σχεδιαστών, μέχρι backstage φωτογραφήσεων. Έτσι θεώρησε ότι το blog της θα είχε ενδιαφέρον για όσους αγαπούσαν τη μόδα. «Επιπλέον, ήταν και ένας δημιουργικός τρόπος έκφρασης, αφού λειτουργούσε και σαν αισθητικό ημερολόγιο».

Μαμάδες σε digital δράση

Η Λία Ίγκαμ, (www.trendscontrol.com) ένιωσε αυτήν την ανάγκη όταν μετακόμισε από το Καζακστάν στην Ελλάδα. « Άφησα τους φίλους μου, την δουλειά μου ως δημοσιογράφος – παρουσιάστρια και ξεκίνησα την ζωή μου από την αρχή. Το blogging με βοήθησε να μπω ενεργά στην δημιουργική κοινωνία της Αθήνας, σε ένα περιβάλλον που με φιλοξένησε θερμά και μου έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσω και να εξελιχθώ στην καριέρα μου. Κάνοντας blog αποκτάς μια οικογένεια από ανθρώπους που δεν γνωρίζεις προσωπικά, αλλά περνάς πολλές ώρες μαζί τους μοιράζοντας σημαντικές στιγμές από την ζωή σου.»

Μαμάδες σε digital δράση

Η Laura Wills (thefashionbugblog.com) ξεκίνησε το blog της στο Λονδίνο, το 2015, περισσότερο ως χόμπυ και ως τρόπο να εκφράσει το στυλ και τις απόψεις της. Σύντομα, όμως, συνειδητοποίησε πως όλο και περισσότεροι τη διάβαζαν και τελικά, θα μπορούσε να γίνει κάτι παραπάνω από χόμπυ.

Μαμάδες σε digital δράση

Τις ρωτάω αν τελικά τα social media είναι τόσο δυνατά ως εργαλείο δουλειάς. «Φυσικά και αποτελούν», μου λέει η Δέσποινα, «είναι αποδεδειγμένο. Πάρτε για παράδειγμα την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, όπως την εκτόξευση της εταιρίας Mansur Gavriel, η επιτυχία της οποίας οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου στο instagram. Η Λία θεωρεί ότι τα social media έχουν γίνει ένα από τα πιο βασικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος στην δουλειά του. “Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι που κάνουν blogging δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και περιμένουν να βγάλουν αποτέλεσμα από ένα post. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα SM απαιτούν συγκεκριμένες γνώσεις και μπορούν να γίνουν, μάλλον ήδη έχουν γίνει, ολόκληρη επιστήμη. Ασχολήθηκα με αυτήν την δουλειά επαγγελματικά, κάνοντας πρώτα τις σχετικές σπουδές και με σιγουριά σας λέω, πως τα αποτελέσματα, μετά από έξυπνη χρήση και εφαρμογή της τεχνολογίας των Social Media μπορούν να κάνουν θαύματα σε κάθε επιχείρηση.» Ενώ, η Laura δεν πιστεύει πως το blog της θα υπήρχε χωρίς αυτά.

Και τώρα, πώς είναι η ζωή τους; Πώς είναι η ζωή μιας mama-blogger; «Αυτό που αλλάζει ολοκληρωτικά με την έλευση ενός μωρού είναι ο χρόνος, ή μάλλον καλύτερα, η ύπαρξη αυτού. Πλέον δε μου φτάνει το 24ωρο για τις υποχρεώσεις μου», λέει η Δέσποινα. Ενώ, η Λία μοιράζεται αυτήν την εμπειρία με την κόρη της. «Κάθε πρωί που ξυπνάω με την κόρη μου διασκεδάζουμε κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες για το blog.
Τρώγοντας ρίχνουμε μια ματιά στο Instagram-feed (@liaigam), αλλάζοντας πάνα διαλέγουμε το σημερινό #babyootd, και τραβώντας το καθημερινό βιντεάκι για το Snapchat (lia_igam) χαρίζουμε ένα έξτρα χαμόγελο σε αυτούς που μας αγαπάνε και μας ακολουθούν». Παραδέχεται, όμως, ότι χωρίς τη βοήθεια της μητέρας της δε θα κατάφερνε να ανταποκριθεί στο απαιτητικό πρόγραμμα. Η Laura συμφωνεί πως το πρόγραμμα είναι πολύ απαιτητικό. «Ακόμα κι αν δε δουλεύεις, ως μητέρα χρειάζεται να οργανώνεις το χρόνο σου πολύ καλά. Αν έχεις και ένα blog, τότε πρέπει να γίνεις νίντζα. Καμία μέρα δεν είναι ίδια, φωτογραφίσεις, posts, συναντήσεις, όμως τελικά, είναι μια επιβράβευση».

Τι συμβουλεύουν άλλες μαμάδες που θέλουν να ασχοληθούν με το blogging; Και τελικά πώς συνδυάζεται η μητρότητα με την επιχειρηματικότητα; «Να μη φοβηθούν να εκτεθούν και να τολμήσουν. Σήμερα γίνεται πιο εύκολα από ποτέ, η γυναίκα βρίσκεται στην πλεονεκτικότερη θέση που είχε στην ιστορία», λέει η Δέσποινα. «
Εάν μιλάμε για κάποιον που θέλει να το προχωρήσει, να το δει επαγγελματικά και να αποκτήσει κάποια κέρδη, σε μορφή χρημάτων ή καλών συνεργασιών για δώρα, τότε πρέπει να μην ξεχνάνε ποτέ πως το blogging είναι μία μικρή επιχείρηση. Όπως όλες οι δουλειές, έτσι και αυτή, απαιτεί οργάνωση, προγραμματισμό, συστηματικότητα, μεγάλη θέληση και κουράγιο. Φαντάσου πως στην μικρή εταιρεία που θέλεις να φτιάξεις, θα αναλάβεις όλες τις θέσεις μόνη σου: marketing, management, PR, δημιουργικό υλικό, φωτογραφίες κλπ.», τονίζει η Λία. Και συνεχίζει με μία δόση αμφισβήτησης των κλισέ. «
Ευτυχώς σήμερα η γυναίκα έχει μπροστά της έναν ανοιχτό δρόμο και πολλές επιλογές. Για αυτό, πιστεύω πως είναι κρίμα να κρυβόμαστε πίσω από τις ετικέτες "μαμά" και "νοικοκυρά". Υπάρχουν άπειρες ιδέες που μπορούν να πραγματοποιηθούν με ένα μωρό στην αγκαλιά». Η Laura μας λέει «υπομονή. Κανείς δεν έγινε διάσημος στιγμιαία. Θέλει δουλειά και πίστη». Όσον αφορά όμως το συνδυασμό μητρότητας και επιχειρηματικότητας είναι πιο σκεπτική. «Ως μητέρα, συχνά αισθάνεσαι ένοχη που δεν περνάς αρκετό χρόνο με το παιδί σου, αλλά από την άλλη νιώθεις πως δεν είναι και αρκετό ό, τι κάνεις για τη δουλειά σου. Προσπαθώ να δουλεύω τη μισή μέρα και την υπόλοιπη να την περνάω με την κόρη μου. Σχεδόν όπως όλα στη ζωή, έχουν να κάνουν με την ισορροπία και να προσπαθούμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό»