Μία μητέρα μας δείχνει την πραγματική εικόνα της επιλόχειας κατάθλιψης (φωτο)

Δημοσιεύθηκε στις

Η Tori Block είναι μία γυναίκα σαν όλες τις άλλες, απέκτησε πριν απο περίπου ένα χρόνο το μωράκι της, ζει τον έρωτά της με το σύντροφό της και είναι πολύ ευτυχισμένη. Όμως πέρασε και αυτή επιλόχειο κατάθλιψη μετά τη γέννηση του γιου της.

Η ίδια θέλησε να μοιραστεί μέσα απο τα κοινωνικά δίκτυα μία εικόνα, που ισοδυναμεί με χιλιάδες λέξεις. Η φωτογραφία απεικονίζει την Tori να θηλάζει το μωρό της αλλά δεν είναι μία φωτογραφία όπως όλες τις άλλες. Το πρόσωπο της Tori φανερώνει το πόνο και τη θλίψη που η ίδια περνά.


Μία μητέρα μας δείχνει την πραγματική εικόνα της επιλόχειας κατάθλιψης (φωτο)

Η ίδια έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας: «Αυτή είναι μία εικόνα που δεν θα κρατήσω για καιρό. Αυτή είμαι εγώ, στην κορύφωση της περιόδου που αντιμετώπιζα επιλόχεια κατάθλιψη. Ζήτησα από τον Shiloh να με φωτογραφήσει, ώστε να θυμάμαι πόσο μακριά θα έχω φτάσει, όταν βγω από αυτό. Ένιωθα ότι «είχα πιάσει πάτο», δεν ήμουν ο εαυτός μου. Κοιτάζοντας αυτή τη φωτογραφία θυμάμαι με ακρίβεια τον πόνο που ένιωθα, τον φόβο που είχα όταν ξυπνούσα κάθε μέρα, τον σωματικό μου πόνο από τις σκέψεις του μυαλό μου. Δεν είχα ποτέ ξαναζήσει μία τόσο συγκινητική και μεταβαλλόμενη στιγμή όπως αυτή, που γέμισε όλη μου το είναι και έφτασε μέχρι βαθιά μέσα μου σαν αρρώστια. Έτσι μοιάζει η επιλόχεια κατάθλιψη, ή τουλάχιστον έτσι επέδρασε σε μένα. Δεν ήθελα να φύγω από τη ζωή, αλλά αυτός έμοιαζε να είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγώ από τον πόνο που ένιωθα. Δεν τον ζήτησα, δεν ήταν ευπρόσδεκτος. Αλλά ήταν εκεί, και τον πάλεψα και τον κατατρόπωσα πριν με διαλύσει εντελώς, ή ακόμα χειρότερα, μου πάρει τη ζωή».

Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών βιώνουν επιλόχειο κατάθλιψη, μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Αισθάνονται κυρίως στεναχωρημένες και έχουν αισθήματα απόρριψης, ενοχής, έντονη ανησυχία και άγχος, ενώ δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Ακόμη εμφανίζουν νεύρα, κούραση, δεν ενδιαφέρονται για δραστηριότητες που πριν τις ευχαριστούσαν, νιώθουν απελπισία και δεν έχουν όρεξη για φαγητό και σεξ.

Στόχος της δημοσίευσης της Tori είναι να περάσει ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες, που περνούν ή έχουν περάσει κάτι αντίστοιχο, να μην το κρύβουν, να μιλούν για το πρόβλημα τους, να το μοιράζονται με τους γύρω τους και να μην σιωπούν απο ντροπή και φόβο για τη γνώμη των άλλων.