Κινδυνεύει η άδεια μητρότητας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

mother

Σε κίνδυνο τίθεται η άδεια μητρότητας λόγω της άρνησης επικύρωσης της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης, επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φίλων.


Η Γραμματεία απευθύνει έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση και στις ηγεσίες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών-μελών να στηρίξουν το αίτημα και να βρεθεί λύση υπέρ της υιοθέτησης της νέας Οδηγίας.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (υιοθετήθηκε το 1992 και ισχύει μέχρι σήμερα) για την άδεια μητρότητας (με εισήγηση για αύξηση της από 14 σε 18 εβδομάδες και με πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επέκταση της σε δύο ακόμη εβδομάδες και στους δυο γονείς).

Τις προτάσεις δεν ενέκρινε του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επικαλούμενο το κόστος της εφαρμογής τους, με αποτέλεσμα η πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας να έχει μπλοκαριστεί εδώ και επτά χρόνια και αυτή τη στιγμή να είναι υπαρκτός ο φόβος να χαθεί η προβλεπόμενη χρονική προθεσμία έκδοσής της.

Στην ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η ψήφιση της Οδηγίας για την άδεια μητρότητας, απαραίτητη για λόγους υγείας και ασφάλειας των γυναικών.

Οι έγκυες και οι νέες μητέρες, προστίθεται στην ανακοίνωση «είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων εργαζομένων στην αγορά εργασίας, κατάσταση που επιδεινώνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή του βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στη πατρίδα μας».

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η Οδηγία θα αποσυρθεί αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου 2015 και θα αντικατασταθεί με μία «σύγχρονη εναλλακτική λύση», που σημαίνει με μία πρόταση που θα έχει μικρό ή καθόλου όφελος.

newsbeast.gr