Κατοικίδια και υγιή παιδιά

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Κατοικίδια και υγιή παιδιάΑπό την Νίκη Θάνου, Κτηνίατρος

Υγεία και παιδιά !!! Υπάρχει θετική συσχέτιση ανάμεσα στα κατοικίδια και στα παιδιά στον τομέα της υγείας ;
Πολλές μελέτες έχουν βεβαιώσει, ότι ο κίνδυνος των συνηθισμένων αλλεργιών είναι αισθητά μειωμένος σε παιδιά, που μεγαλώνουν με σκύλους και γάτες στο σπίτι. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Υγείας (htt://www.nih.gov/news/pr/aug2002/niaid-27.htm) σε παιδιά από τη στιγμή της γέννησης τους μέχρι την ηλικία των 7 ετών διαπίστωσε, ότι ο κίνδυνος τα παιδιά αυτά να υποφέρουν από αλλεργίες μπορεί να μειωθεί στο 50% στα σπίτια ,όπου υπάρχουν κατοικίδια. Επίσης, τα παιδιά αυτά είχαν συνολικά χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και πολύ λιγότερες θετικές αλλεργικές αντιδράσεις στα δερματικά tests, όσον αφορά τους σκύλους, γάτες , ακάρεα, αγριόχορτα και αλλεργιογόνα χόρτου.


Πώς είναι ,λοιπόν, δυνατόν τα μαλλιαρά ζωάκια να συμβάλλουν τόσο ουσιαστικά στην υγεία των παιδιών;

O Δρ.Ντέννις Όουνμπι, Επικεφαλής του Medical College of Georgia στο τμήμα της Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας, αναφέρει τα εξής : Τι συμβαίνει, όταν ένα παιδί παίζει με σκύλους ή γάτες ; Τα ζωάκια γλύφουν τα παιδιά. Με το γλείψιμο μεταφέρονται αρκετά Gram- (Gram αρνητικά) βακτήρια και αυτό αλλάζει τον τρόπο που αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, έτσι ,ώστε να το βοηθάει να προστατεύεται από τις αλλεργίες .
Μελέτη, που δημοσιεύτηκε σε Παιδιατρικό Περιοδικό το 2012 σε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί σε 397 βρέφη στη Φινλανδία απεδείκνυε, ότι σε οικογένειες που υπήρχαν κατοικίδια κατά τη διάρκεια του 1 έτους της ζωής των βρεφών, τα βρέφη αυτά είχαν λιγότερα κρυώματα και ωτικές μολύνσεις και χρειάστηκαν λιγότερα αντιβιοτικά φάρμακα συγκριτικά με τα βρέφη που δε συμβίωναν με κατοικίδια.
Όταν υπάρχει κατοικίδιο στο σπίτι, το παιδί εκτίθεται σε περισσότερα μικρόβια από πολύ νωρίς. Αυτό μπορεί να ακούγεται αποτρεπτικό για να αποκτήσει μία οικογένεια έναν σκύλο ή μία γάτα. Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι αυτή η έκθεση των παιδιών τονώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και το ωθεί να «κρατάει» τα παιδιά αυτά πιο υγιή από τα αντίστοιχα παιδιά, που δε συμβιώνουν με σκύλο ή γάτα.

Η επίδραση στην υγεία των παιδιών επεκτείνεται φυσικά και στο επίπεδο της ψυχικής τους υγείας, της γνωστικής και συναισθηματικής εξέλιξης τους, της επικοινωνίας, της συμπόνοιας, της υπευθυνότητας, της πειθαρχίας, της ανεξαρτησίας και της αυτοπεποίθησης.

Επίσης , η παρουσία σκύλου μπορεί να προστατεύσει το παιδί από την παιδική ανησυχία και ανασφάλεια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Centres for Disease Control and Prevention. Διότι τα κατοικίδια μπορούν να “τονώσουν” τη συζήτηση και να συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση. Τα σκυλιά τείνουν να «ακολουθούν» τον ανθρώπινο τρόπο επικοινωνίας, κάτι που συμβάλλει θετικά στην συναισθηματική εξέλιξη των παιδιών. Σε τελευταίες έρευνες «πάνω» στους δεσμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα σε κατοικίδια και παιδιά, οι θεραπευτές ανακάλυψαν , ότι τα κατοικίδια προσφέρουν απρόβλεπτα ψυχολογικά ωφέλη στα παιδιά, πολύ περισσότερα από ο τι φανταζόμαστε.
Οι έρευνες αποδεικνύουν , οι ερευνητές και οι στατιστικές βεβαιώνουν όλα τα θετικά αυτής της συνύπαρξης. Πάνω ,όμως, από κάθε μελέτη και κάθε έρευνα βρίσκεται ο σημαντικότερος λόγος της παρουσίας ενός ζώου στη ζωή του παιδιού, ιδίως σε μία τόσο βίαιη εποχή και κοινωνία που ζούμε . Ο σεβασμός σε κάθε ζωντανή ύπαρξη. Το παιδί μαθαίνει να αγαπά , να μη γίνεται βίαιο και να σέβεται κάθε ζωντανό οργανισμό.