Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα για τη μεταξύ τους σχέση

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η λήψη αντικαταθλιπτικών χαπιών στην εγκυμοσύνη αποτελεί δίλημμα για τις εγκύους αλλά οι γιατροί συχνά σημειώνουν ότι η ίδια η κατάθλιψη μπορεί να οδηγεί σε κίνδυνο την υγεία ενός μωρού. Επομένως, οι κίνδυνοι και τα οφέλη της αντικαταθλιπτικής αγωγής πρέπει να συζητούνται με ένα γιατρό.

Νέα έρευνα ενισχύει το δίλημμα, ανακαλύπτοντας ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι βλαβερή για τον εγκέφαλο των μωρών.
Ερευνητές του National University of Singapore, αναφέρουν ότι ο εγκέφαλος των μωρών των οποίων οι μητέρες είχαν κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη αναπτύσσεται διαφορετικά, γεγονός που μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για διαταραχές διάθεσης και άγχους, αργότερα.
Ισχυρίζονται ότι η άποψη πως η κατάθλιψη της μητέρας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των μωρών τους είναι πολύ ανησυχητική. Ο ερευνητής Dr. Anqi Qiu, του National University επέλεξε 157 εγκύους. Αυτές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που μετρούσαν την κατάθλιψη κατά ην 26η εβδομάδα κύησης.
Στη συνέχεια, εντός 2 εβδομάδων από τη γέννηση, πραγματοποιήθηκαν απεικονιστικές εξετάσεις στον εγκέφαλο των νεογνών. Το σχήμα της αμυγδαλής φάνηκε το ίδιο στα μωρά είτε η μητέρα είχε εμφανίσει κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη είτε όχι.
Ωστόσο οι ερευνητές ανακάλυψαν λιγότερη συνδεσιμότητα στη δεξιά περιοχή της αμυγδαλής σε μητέρες που εμφάνιζαν τα περισσότερα συμπτώματα. Η συγκεκριμένη μη φυσιολογική 'καλωδίωση' μπορεί ενδεχομένως να καταστήσει τα παιδιά πιο ευάλωτα στην κατάθλιψη, αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η έρευνα στηρίζει την ιδέα ότι οι έγκυες θα πρέπει να ακολουθούν αγωγή για την κατάθλιψη στην αρχή της κύησης. Τα καλά νέα είναι ότι ο κίνδυνος θα μπορούσε να μειωθεί από συστηματικό έλεγχο των εγκύων για συμπτώματα κατάθλιψης και έναρξη αποτελεσματικής αγωγής.
Οι έγκυες που εμφανίζουν κατάθλιψη, μπορεί ακολουθούν φτωχή διατροφή, να μην κερδίζουν αρκετό βάρος, να έχουν πρόβλημα με τον ύπνο, να μην ακολουθούν τις ιατρικές συστάσεις ή να χρησιμοποιούν βλαβερές ουσίες, σύμφωνα με το U.S. Department of Health and Human Services.
Η κατάθλιψη επίσης έχει συνδεθεί με προβλήματα κατά την κύηση ή τον τοκετό, χαμηλό σωματικό βάρος στα νεογνά και πρόωρο τοκετό. Στις αγωγές περιλαμβάνονται η ψυχοθεραπεία, τα αντικαταθλιπτικά χάπια ή και τα δυο.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Biological Psychiatry.’


Πηγές: ‘Biological Psychiatry.’