Καλοκαίρι & ήλιος: Tips για καλύτερη προστασία

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

12 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις. Από την Ιουλία Ανωμερίτου

1. Η έκθεση στον ήλιο, φυσική πηγή βιταμίνης D είναι απαραίτητη για κάθε οργανισμό, καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου για δυνατά, υγιή οστά. Λίγα λεπτά είναι, όμως, αρκετά. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου χωρίς την απαραίτητη προστασία μπορεί να προκαλέσει βλάβες τόσο στο δέρμα όσο και στα μάτια.  Το φως του ήλιου περιλαμβάνει τρία είδη υπεριώδους ακτινοβολίας. H ακτινοβολία UVA προκαλεί τη γήρανση, τις ρητίδες, ακόμα και τον καρκίνο του δέρματος. Η ακτινοβολία UVB ευθύνεται για τα εγκαύματα του δέρματος και τον καταρράκτη στα μάτια, ενώ επηρεάζει αρνητικά και το ανοσοποιητικό σύστημα. H ακτινοβολία UVC, που είναι η πιο επικίνδυνη, ευτυχώς δεν φτάνει στη γη.


2. Το πρώτο στρώμα προστασίας για το δέρμα απέναντι στον ήλιο είναι η γνωστή μας μελανίνη, μια χημική ουσία που ενεργοποιείται ως αντίδραση στην ηλιακή ακτινοβολία. Όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα του δέρματος, τόσο λιγότερη μελανίνη διαθέτει, και επομένως τόσο πιο απροστάτευτο είναι από την ηλιακή ακτινοβολία. Καθώς η μελανίνη ενεργοποιείται από την έκθεση στον ήλιο, το δέρμα μαυρίζει, ενώ το έγκαυμα από τον ήλιο οφείλεται στο ότι η ακτινοβολία που απορροφάται από το δέρμα είναι περισσότερη από τη μελανίνη που αυτό διαθέτει για να προστατευθεί.

3. Τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία είναι εκείνα που έχουν ελιές στο δέρμα τους (ή γονείς με πολλές ελιές στο δέρμα τους), ανοιχτόχρωμο δέρμα και μαλλιά και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.

4. Αντηλιακή προστασία επιβάλλεται ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, ιδιαίτερα σε χώρες κοντά στον ισημερινό. Οι ακτίνες UV έχουν έντονη αντανάκλαση τόσο στο νερό, όσο και στο χιόνι, αυξάνοντας τις πιθανότητες εγκαύματος.

Καλοκαίρι & ήλιος: Tips για καλύτερη προστασία

5. Για να αποφύγετε την έκθεση στην εντονότερη ακτινοβολία του ήλιου, θα πρέπει εσείς και τα παιδιά σας να βρίσκεστε υπό σκιάν από τις 11 το πρωί εώς και τις 5 το απόγευμα. Εάν, ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, είναι απαραίτητο να παραμείνετε μαζί τους στον ήλιο, επιβάλλεται η τακτική εφαρμογή και ανανέωση αντηλιακών προϊόντων.

6. Προσοχή στον «αόρατο» ήλιο. Πολλές φορές τα παιδιά δεν συνειδητοποιούν πόσο καίει ο ήλιος, όπως, για παράδειγμα, όταν συνοδεύεται από ένα ελαφρύ αεράκι που νιώθουν να τα δροσίζει. Οι στιγμές αυτές είναι και οι πιο επικίνδυνες, γιατί παραμένουν απροστάτευτα. Έρευνες δείχνουν ότι τα περισσότερα εγκαύματα συμβαίνουν μετά από περιστασιακή έκθεση στον ήλιο και όχι στην παραλία.

7. Όταν πρόκειται για βρέφη, η προσοχή μας πρέπει να είναι διπλή. Το δέρμα τους είναι πολύ λεπτό, τα ποσοστά της μελανίνης είναι ακόμα χαμηλά και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ενδείκνυται η χρήση αντηλιακού πριν συμπληρωθούν 6 μήνες ζωής. Η ιδανική προστασία περιλαμβάνει ρούχα με μακριά μανίκια που καλύπτουν όλο το σώμα, φαρδύ καπέλο που σκιάζει όλο το πρόσωπο και ομπρέλα ηλίου.

8. Η επιλογή του αντηλιακού για τα παιδιά είναι μια σοβαρή υπόθεση. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας ώστε να επιλέξετε τον κατάλληλο δείκτη, ιδανικά γύρω στο 30. Σιγουρευτείτε ότι το αντηλιακό που θα αγοράσετε προστατεύει τόσο από την UVA όσο και από την UVB |ακτινοβολία και αποφύγετε όσα περιέχουν PABA γιατί ευθύνονται για πολλές αλλεργίες.

9. Η σωστή χρήση του αντηλιακού στα παιδιά είναι μια ακόμα σοβαρότερη υπόθεση. Βεβαιωθείτε ότι το χρησιμοποιείτε κάθε φορά που τα παιδιά θα εκτεθούν στον ήλιο, ξεκινώντας 30 λεπτά πριν βγουν. Μην παραλείψετε να καλύψετε σημεία που συνήθως μας ξεφεύγουν, όπως τα χείλη, τα χέρια, οι πατούσες, τα αυτιά, οι ώμοι και το σβέρκο. Απλώστε ένα παχύ στρώμα αντηλιακού και ανανεώστε το πολύ κάθε 2 ώρες, αν τα παιδιά παραμένουν στον ήλιο. Χρησιμοποιήστε αδιάβροχο αντηλιακό όταν τα παιδιά παίζουν στο νερό.

10. Προστατεύστε τα μάτια τους με κατάλληλα γυαλιά ηλίου. Η παραμονή στον ήλιο χωρίς αυτά οδηγεί σταδιακά σε καταρράκτη και θολή όραση. Πριν αγοράσετε γυαλιά ηλίου για εσάς και τα παιδιά σας, βεβαιωθείτε ότι  παρέχουν 100% προστασία από την ακτινοβολία.

11. Τι να κάνετε σε περίπτωση εγκαύματος: Κάντε στο παιδί ένα δροσερό (όχι κρύο) ντους ή εφαρμόστε στην περιοχή του εγκαύματος δροσερές κομπρέσες που θα ανακουφίσουν τον πόνο. Χρησιμοποιήστε τζελ με αλόη, που θα βρείτε σε όλα τα φαρμακεία. Εφαρμόστε τοπικά ενυδατική κρέμα για να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα και τη φαγούρα. Εάν το έγκαυμα είναι σοβαρό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την χορήγηση κορτιζόνης. Σε καμιά περίπτωση, μην αφήσετε το παιδί να ξύσει ή να σπάσει τα σπυράκια του εγκαύματος, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και μόνιμου σημαδιού.

12. Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας. Μην παραμελείτε τη δική σας αντηλιακή προστασία, φορέστε γυαλιά ηλίου και περιορίστε την άσκοπη παραμονή σας στον ήλιο. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο μειώνετε τον κίνδυνο βλαβών στο δέρμα και τα μάτια σας, αλλά εκπαιδεύετε τα παιδιά σας στη σωστή αντηλιακή συμπεριφορά.