Καθημερινή φροντίδα του μωρού σας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μέτρηση Βάρους

Το μωρό πρέπει να ζυγίζεται μία φορά την εβδομάδα. Η πρώτη μέτρηση βάρους γίνεται αμέσως μετά την γέννηση και πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά την έξοδο από το μαιευτήριο υπάρχει μικρή μείωση του βάρους γέννησης. Θα να σημειώνετε με το βάρος που θα μετρήσετε στην δική σας ζυγαριά μετά την επιστροφή στο σπίτι.


Τα νεογνά που θηλάζουν χάνουν λιγότερο βάρος γιατί κατακρατούν υγρά για να διαλύσουν τις βιταμίνες του πρωτογάλακτος.

Ούρηση

Η ούρηση του μωρού δεν μπορεί να παρακολουθηθεί παρά μόνο παρατηρώντας την πάνα η οποία όταν αλλάζεται πρέπει να είναι βρεγμένη.

Κενώσεις

Στις πρώτες κενώσεις αποβάλλεται το μηκώνιο(ουσία μαυροπράσινη και κολλώδης που είναι οι κατακρατήσεις από την ενδομήτρια ζωή ) και αυτό είναι καλό να αποβληθεί γρήγορα.

Ο θηλασμός συμβάλλει στην ταχύτερη αποβολή του μηκωνίου. Υπάρχει διαφορά στις κενώσεις του μωρού που θηλάζει οι οποίες είναι υδαρείς και λιγότερο δύσοσμες ενώ το χρώμα τους μοιάζει με τον κρόκο του αυγού. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν κενώσεις ανάλογες με τα γεύματά τους.

Στην τεχνητή διατροφή οι κενώσεις είναι δύσοσμες, ωχρές και λιγότερες των γευμάτων που λαμβάνει το μωρό.

Εάν οι κενώσεις του μωρού που λαμβάνει ξένο γάλα είναι υδαρείς (σαν να περιέχουν βλέννες) και πράσινες μπορεί να υπάρχει κάποια φλεγμονή ή υπερσίτιση. Επίσης τα νεογνά που θηλάζουν δεν εμφανίζουν δυσκοιλιότητα.

Εάν το μωρό εμφανίσει δυσκοιλιότητα μπορείτε να ερεθίσετε τον πρωκτό με ένα θερμόμετρο, να αραιώσετε το γάλα ή να του δώσετε χαμομήλι με λίγο ζάχαρη.

Θερμοκρασία

Δεν είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η θερμοκρασία του νεογνού εκτός αν εμφανίζονται ανησυχητικά σημεία (άρνηση λήψης τροφής, ροδοκόκκινο πρόσωπο, ψυχρά άκρα ,υποτονία, ανησυχία)

Χρώμα

Το χρώμα του νεογέννητου πρέπει να είναι ροδαλό. Είναι φυσιολογική μία περιφερειακή κυάνωση λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας στα άκρα, τα οποία μπορεί να είναι ελαφρώς μελανά.

Το κίτρινο χρώμα στο δέρμα και στα μάτια φανερώνει παραγωγή χολερυθρίνης (ΙΚΤΕΡΟ) Ο ίκτερος συνοδεύεται και από νωθρότητα, άρνηση λήψης τροφής. Ο φυσιολογικός ίκτερος του νεογνού εμφανίζεται 3ο-4ο 24ωρο.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ – ΜΠΑΝΙΟ

Μετά την γέννηση το πρόσωπο των περισσότερων νεογνών είναι λίγο (πρησμένο) και η μύτη πλακουτσωτή με στίγματα λευκά , επίσης οίδημα μπορεί να υπάρχει και στο στήθος. Όλα αυτά υποχωρούν σε λίγες μέρες και το πρόσωπο του μωρού αλλάζει.
Μερικά μωρά μπορεί να γεννηθούν με ένα μικρό εξόγκωμα στο κεφάλι (προκεφαλή) που υποχωρεί σε μερικές μέρες και οφείλεται στην πίεση που δέχεται το κεφάλι κατά τον τοκετό από το οστά της λεκάνης και τον τράχηλο.
Μερικά νεογνά έχουν πολλά μαλλιά και άλλα καθόλου. Τα πρώτα πάντως μαλλιά πέφτουν και αντικαθίστανται με νέα. Τα ξανθά νεογέννητα μερικές φορές αργούν περισσότερο από τα καστανά να βγάλουν μαλλιά.

Ένα μπάνιο την ημέρα είναι απαραίτητο για το μωρό και η καλύτερη ώρα θεωρείται το βράδυ και αποτελεί μία ευχάριστη στιγμή της μέρας των γονιών και του μωρού τους.

Ο χώρος πρέπει να είναι ζεστός με θερμοκρασία 22οC ,και ευχάριστος. Πριν το μπάνιο πρέπει να συγκεντρώνετε όλο το υλικό και το μπανάκι να είναι σε τέτοιο ύψος ώστε η μητέρα ναμην σκύβει ή αν είναι χαμηλά να μπορεί να γονατίσει.

Το μπάνιο δεν πρέπει να διαρκεί πολλή ώρα για να μην κρυώσει το μωρό. Το μωρό βυθίζεται στο νερό 20 μέρες μετά την απόπτωση του ομφαλού. Πρώτα πλένουμε το κεφάλι του μωρού και μετά το σώμα. Βυθίζουμε το μωρό στο νερό μέχρι τον λαιμό και κάνουμε ήπιο μασάζ για να χαλαρώσει, και μετά το μπάνιο να κοιμηθεί. Μετά το μπάνιο τα σκεπάζουμε με πετσέτα και το στεγνώνουμε χωρίς όμως να τρίβουμε το σώμα του. Αλείφουμε το σώμα του με κρέμα , ενώ μπορούμε να κάνουμε και μασάζ το οποίο βοηθά την μυϊκή λειτουργία και χαλαρώνει το παιδάκι.

Το μωρό ντύνεται από την μέση και πάνω και καθαρίζεται ο ομφαλός . που πρέπει αφού στεγνώσει καλά να ταμποναριστεί με καθαρό οινόπνευμα για την καλύτερη επούλωση και την γρήγορη απόπτωση .
Τα γεννητικά όργανα στα κορίτσια καθαρίζονται από πάνω προς τα κάτω. Δεν πρέπει στα γεννητικά όργανα να χρησιμοποιούνται μπατονέτες αλλά βαμβάκι ή γάζα και φυσιολογικός ορρός. Δεν χρησιμοποιείται ταλκ αλλά κρέμα που προλαμβάνει τον ερεθισμό από τα ούρα κα την πάνα.

Τα νύχια των μωρών κόβονται ίσια με ψαλιδάκι με στρογγυλεμένες άκρες μετά τις 40 ημέρες.
Το σμήγμα που μπορεί να εμφανιστεί ανάμεσα στα μαλλιά του μωρού η λεγόμενη νινίδα απομακρύνεται είτε με το χτένισμα κατά το λούσιμο είτε με την χρήση παιδικού λαδιού στο κεφάλι του μωρού για να μαλακώσει και να φύγει.

ΑΛΛΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ
Το άλλαγμα γίνεται πάντα πριν το γεύμα εκτός αν το μωρό λερωθεί στην διάρκεια του . Τότε οι κινήσεις μας πρέπει να είναι ήπιες για να αποφύγουμε τον εμετό.

Πάντα όταν αλλάζουμε το μωρό ελέγχουμε να είναι στεγνά τα ρούχα του. Αν δεν είναι στεγνά ή είναι λερωμένα τα αλλάζουμε και αυτά. Οι πάνες που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο σπάνια δημιουργούν αλλεργίες αλλά χρειάζεται προσοχή αν αλλάξουμε την μάρκα της πάνας που χρησιμοποιούμε.

Σε κάθε άλλαγμα πρέπει το μωρό να πλένεται τοπικά με ζεστό νερό και σαπούνι και να σκουπίζεται μαλακά για να μην ερεθιστεί το δέρμα του το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και χρειάζεται προσοχή.
Αν ερεθιστεί χρησιμοποιείστε λαδάκι ή τοπική κρέμα την οποία όμως μπορείτε να χρησιμοποιείτε και προληπτικά, σε κάθε άλλαγμα.

ΙΚΤΕΡΟΣ

Είναι το κιτρινωπό χρώμα του δέρματος που εμφανίζεται την 3η-4η μέρα από την γέννηση φυσιολογικά άλλα όχι όμως σε όλα τα νεογνά.

Οφείλεται στην κατακράτηση της χολερυθρίνης κάτω από το δέρμα του νεογνού. Η χολερυθρίνη είναι μία ουσία που προέρχεται από την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και εκκρίνεται από το ήπαρ.

Αυτό συμβαίνει γιατί στην ενδομήτρια ζωή ο μεγάλος αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων δεν είναι πλέον απαραίτητος και τα υπεράριθμα ερυθρά αιμοσφαίρια πρέπει να καταστραφούν.

Η καταστροφή αυτή των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε συνδυασμό με την ανωριμότητα του ήπατος των νεογνών προκαλεί τον ίκτερο.

Στον ίκτερο βοηθά πολύ η τοποθέτηση της κούνιας του νεογνού σε φωτεινό μέρος, χωρίς όμως να το ενοχλεί η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός.

Επίσης η καλή σίτιση του νεογνού ακόμα και με συμπλήρωμα στην φάση που η τιμή της χολερυθρίνης θα ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια (με την οδηγία του παιδιάτρου).

Αν το μωράκι σας εμφανίσει τον φυσιολογικό ίκτερο αυτό θα βρεθεί στο μαιευτήριο και μπορεί να σας αναγκάσει να παραμείνετε μία μέρα παραπάνω για να γίνει φωτοθεραπεία στο μωρό σας και να το πάρετε στο σπίτι με ασφάλεια.

Πηγή: gynecology.gr