Ισορροπημένο κολατσιό για το σχολείο; Κι όμως γίνεται!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ακόμα κι αν περάσετε όλο το απόγευμα φτιάχνοντας ένα σουπερ υγιεινό κολατσιό για το σχολείο για το παιδί σας δεν έχει καμία σημασία εάν γυρίσει το μεσημέρι άθικτο.

Η προετοιμασία του σχολικού σνακ/ γεύματος είναι σίγουρα μια πρόκληση όχι μόνο για το χρόνο μας και το χρήμα που θα διαθέσουμε, αλλά και για τους πόρους μας. Ωστόσο υπάρχει ένα πράγμα που όλοι εμείς οι γονείς και όσοι ασχολούμαστε με τη φροντίδα των παιδιών θα πρέπει να θυμόμαστε όταν επιστρατεύουμε τις δυνάμεις μας για να ετοιμάσουμε ένα κολατσιό:


Οφείλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας κολατσιό που να είναι θρεπτικό για αυτά!

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλο και περισσότερα παιδιά, αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ένα υγιές βάρος και συνεπώς μια καλή υγεία. Τα παιδιά στο σχολείο τρώνε όλα μαζί. Μαθαίνουν τους τρόπους και την κουλτούρα που συνδέεται με την ώρα του φαγητού. Και εάν οι γονείς στην πλειοψηφία τους αφοσιωθούν στην επιλογή υγιεινών γευμάτων, θα δημιουργήσουμε μια κοινότητα στην οποία τα παιδιά θα μάθουν να εκτιμούν τις θρεπτικές τροφές, όπως ακριβώς έμαθαν να εκτιμούν την ανάγνωση ή τα μαθηματικά!

Αυτή είναι μια πολύ ισχυρή πρακτική!!

Δε σημαίνει ότι είναι ανάγκη να ετοιμάζουμε περίτεχνα και περίπλοκα πιάτα ή να ανησυχούμε μήπως επαναλάβουμε το ίδιο τρόφιμο δυο μέρες συνεχόμενα. Το σημαντικό είναι να προσφέρουμε στα παιδιά μας σε καθημερινή βάση φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που είναι ωφέλιμα και έχουν υποστεί όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία. Ένα υγιεινό κολατσιό καλό θα ήταν να περιλαμβάνει ένα φρούτο, ένα λαχανικό, ένα δημητριακό ολικής άλεσης, ένα πρωτεϊνούχο τρόφιμο και μια πηγή λίπους. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Διαβάστε μερικές οδηγίες που βοηθούν ακόμη και τα πιο δύσκολα στο φαγητό παιδιά!

Βάλτε ένα σάντουιτς ή wrap στο μέγεθος του

Τα μικρά παιδιά προτιμούν το ψωμί του τοστ. Παρόλο που το τοστ δεν μπορεί να περιέχει μεγάλη ποσότητα λαχανικών, ο στόχος είναι να μάθουν να αγαπούν τις γεύσεις και όχι να φάνε μεγάλες ποσότητες! Προσφέρετε λευκό ψωμί τις περισσότερες ημέρες και ψωμί ολικής 1-2 φορές την εβδομάδα αν το παιδί σας δεν είναι ακόμη εξοικιωμένο.
Παράδειγμα: Σάντουιτς με κατίκι και τριμμένο καρότο. Αλείφουμε το ψωμί με κατίκι και προσθέτουμε μικρή ποσότητα τριμμένου καρότου.

Αφήστε το να συμμετέχει στην προετοιμασία

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να προετοιμάζουν το κολατσιό τους ακόμα και πριν ξεκινήσουν το νηπιαγωγείο. Στα μικρά παιδιά αρέσει να νιώθουν ανεξάρτητα!!

Διαλέξτε την κατάλληλη συσκευασία

Είναι σημαντικό η συσκευασία του κολατσιού να διατηρεί τα υλικά σωστά έτσι ώστε το φαγητό να παραμένει νόστιμο μέχρι την ώρα που θα καταναλωθεί. Χρησιμοποιήστε χάρτινη συσκευασία για το σάντουιτς και αεροστεγή τάπερ για τα φρούτα και λαχανικά.

Ισορροπημένο κολατσιό για το σχολείο; Κι όμως γίνεται!

Διαχωρίστε τα τρόφιμα

Χρησιμοποιήστε τάπερ με χωρίσματα, μικρότερα ταπεράκια και θήκες σιλικόνης για να διαχωρίσετε τα τρόφιμα μεταξύ τους. Για τα μικρότερα παιδιά δοκιμάστε να διαχωρίσετε ακόμη και τα υλικά ενός σάντουιτς. Για παράδειγμα: Εάν επιλέξετε σάντουιτς με κοτόπουλο ή εάν θέλετε να βάλετε ντομάτα στο σάντουιτς, βάλτε τα υλικά ξεχωριστά από το ψωμί και το παιδί να το συναρμολογήσει την ώρα του φαγητού.

Βάλτε του λαχανικά που ξέρετε οτι τρώει

Το φαγητό στο σχολείο δεν είναι το κατάλληλο μέρος για εισαγωγή και δοκιμή νέων λαχανικών εκτός αν υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα όπου τα παιδιά υποστηρίζονται προκειμένου να μάθουν νέες γεύσεις. Χρησιμοποιείστε ενα δοχείο φαγητού με χωρίσματα και βάλτε σε χωριστή θήκη π.χ. 2-3 κομμάτια καρότου- αγγουριού & 2 τοματίνια.
Βάλτε μικρές ποσότητες

Οι ποσότητες είναι καλό να είναι μικρές, ανάλογες με την ηλικία του παιδιού αλλά και το χρόνο που δίνεται στα παιδιά από το σχολείο για να φάνε. Σκοπός είναι να μην τρώνε γρήγορα μεγάλες ποσότητες και να μη φουσκώνουν προκειμένου να φάνε καλύτερα στο κυρίως γεύμα. Επίσης αποφύγετε τα τυποποιημένα γλυκά, τις σφολιάτες και τα ζαχαρώδη. Αν θέλετε να βάλετε στο παιδί κάτι γλυκό για κολατσιό επιλέξτε ένα σπιτικό κέικ ή μάφιν, αλλείψτε ψωμί ολικής με λίγη σπιτική πραλίνα ή βάλτε δίπλα στο σάντουιτς μια μπάλα ενέργειας ή λίγη σοκολάτα με 70% κακαό. Έξυπνες, θρεπτικές & νόστιμες συνταγές για παιδικά σνακ

Επιλέξτε τα φρούτα με προσοχή

Αποφύγετε να διαλέξετε φρούτα που μαυρίζουν ή μυρίζουν άσχημα σε κλειστό δοχείο και προτιμήστε μια μερίδα από φρούτα εποχής ή αποξηραμένα. Συνδυάστε πάντα το φρούτο με λίγη πρωτεΐνη!

Βάλτε πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη θα κάνει το κολατσιό χορταστικό και ισορροπημένο και θα βοηθήσει στην αργή απορρόφηση του σακχάρου του αίματος. Το αυγό, το τυρί, το κοτόπουλο, οι ξηροί καρποί ή το άλειμμα καρπών π.χ. σπιτικό φυστικοβούτυρο είναι μια εναλλακτική για να αποφύγετε τα βλαβερά για την υγεία αλλαντικά.

Μαμάδες και μπαμπάδες, οι προσπάθειές σας έχουν μεγάλη σημασία!
Το είδος των γευμάτων που στέλνετε στο σχολείο καθορίζουν και ενισχύουν τις διατροφικές επιλογές της οικογένειάς σας και την ιδέα του πως μοιάζει να είναι το φυσιολογικό «παιδικό φαγητό».

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μάθετε από κοντά το Σάββατο 16/9 στο #HAPPYSCHOOLYEAR event που διοργανώνει το all4mama.gr στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlen από τις 11:00 έως τις 15:00 το μεσημέρι!

Η γνωστή διατροφολόγος Νάσια Πασχαλέρη θα μας ενημερώσει αλλά και θα μας δείξει tips για "Υγιεινά snack για το σχολείο"