Ιδιοφυΐα ετών 10 τίμησε το Ίδρυμα Ωνάση

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από νήπιο ήξερε την προπαίδεια. Στην πρώτη Δημοτικού έκανε κάθετες διαιρέσεις και δημιουργούσε τα δικά του προβλήματα. Σήμερα ο Ορέστης Λιγνός πάει πέμπτη Δημοτικού και κρατά στα χέρια του το χάλκινο μετάλλιο της 20ής Βαλκανικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας Νέων.

Ο 10χρονος Ορέστης ήταν ο βενιαμίν της παρέας των 24 μαθητών που κατάφεραν να διακριθούν στις Επιστημονικές Ολυμπιάδες το 2016 κατακτώντας κάποιο Μετάλλιο (Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο) ή Εύφημο Μνεία τους οποίους τίμησε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου (Των Τριών Ιεραρχών) το Ιδρυμα Ωνάση στο χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης (Αμαλίας 56).


«Μ’ αρέσουν τα Μαθηματικά, τα ευχαριστιέμαι. Μ’ αρέσει να λύνω ασκήσεις. Τα βλέπω σαν προκλήσεις. και χαίρομαι τρομερά για κάθε ένα πρόβλημα που λύνω. Από πολύ μικρός κατάλαβα ότι μ’ αρέσουν», λέει στο TheTOC ο Ορέστης. Αυτό είναι το επάγγελμα που θα ασχοληθεί στο μέλλον; «Οχι, δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω αλλά ξέρω ότι τα μαθηματικά θα με βοηθήσουν να σκέφτομαι». Την οικονομική κρίση πως τη σκέφτεται; «Α, είμαι μικρός για να με απασχολήσει ακόμα…»

Ηταν ο Γιάννης Μηλιώρης, μαθηματικός, που φύτεψε το σπόρο στην κόρη του. Η 15χρονη σήμερα, Ειρήνη Μηλιώρη, κάνει μπαλέτο, πολεμικές τέχνες και παίζει τις πιο δύσκολες ασκήσεις των μαθηματικών στα δάχτυλά της. Να γιατί πήρε το αργυρό μετάλλιο στη 20ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων, κι η επιτυχία της αυτή της δίνει φτερά να συνεχίσει, όπως μας λέει, ΄Οχι, δεν έχει αποφασίσει ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσει, αλλά σίγουρα θα είναι κάτι που θα περιέχει τα μαθηματικά. «Ναι, με απασχολεί το ότι μπορεί α δυσκολευτώ να βρω δουλειά, αλλά αυτή τη στιγμή είναι άλλοι οι στόχοι μου…», αναφέρει. Τι είναι αυτό που της χαρίζουν τα μαθηματικά; «Ευχαρίστηση».

Ολοι οι διακριθέντες με τους οικοδεσπότες και τον υπουργό Παιδείας. Μπροστά δίπλα στην κυρία Μόσχου ο βενιαμίν, Ορέστης Λιγνός.

upl588fb66de8677