Θηλασμός στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μία ακόμη ψηφοφορία στο εθνικό κοινοβούλιο της Αυστραλίας. Τυπική έως και βαρετή διαδικασία. Δύο γυναίκες συζητούν, ίσως για το ζήτημα της ψηφοφορίας, μπορεί και για κάτι εντελώς άσχετο πάντως μοιάζουν να λογομαχούν, ένας άνδρας χαζεύει το κινητό του και μία γυναίκα θηλάζει το μωρό της. Καμία αντίδραση, ο περίγυρος συνεχίζει αυτό που έκανε.

Κι όμως ο θηλασμός δεν είναι κάτι συνηθισμένο στο εθνικό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας. Η γερουσιαστής των Πρασίνων Λαρίσα Γουότερς είναι η πρώτη γυναίκα πολιτικός που θηλάζει το μωρό της σε αυτή την αίθουσα.


Η Βουλή των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) της χώρας ενέκρινε τον θηλασμό εντός της αίθουσας τον περασμένο χρόνο, ύστερα από μια μεγάλη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα. Αλλά η Γερουσία (Ανω Βουλή) έχει ήδη εγκρίνει σχετική πρόβλεψη από το 2003! Κι όμως, τα τελευταία χρόνια καμία μητέρα δεν τολμούσε να θηλάσει το μωρό της ούτε στη Γερουσία ούτε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέχρις ότου η κυρία Γουότερς αποφάσισε να θηλάσει τη δύο μηνών κόρη της Αλια Τζόι, την Τρίτη.

«Είμαι τόσο περήφανη που η κόρη μου Αλια είναι το πρώτο μωρό που θήλασε μέσα στην εθνική Βουλή! Θέλουμε περισσότερες γυναίκες και γονείς στη Βουλή. Χρειαζόμαστε εργασιακούς χώρους φιλικούς προς οικογένειες, για όλους», έγραψε η ίδια στην προσωπική της σελίδα, επιλέγοντας τη φωτογραφία για το προφίλ της.

Και υπενθύμισε ότι μπορεί να μην μιλάμε για την εξάλειψη του σεξισμού από τον εργασιακό χώρο, αλλά ότι «πρέπει να αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια».

Η προηγούμενη πολιτικός που είχε θηλάσει, πριν από 14 χρόνια, το 2003, το 11 ημερών μωρό της στη Γερουσία, η Κρίστι Μάρσαλ, είχε αποβληθεί από την αίθουσα!

«Οι γυναίκες θα συνεχίσουν να κάνουν μωρά και αν θέλουν να εργάζονται και να φροντίζουν το μωρό τους, πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτήν την πραγματικότητα», σχολίασε η βουλευτίνα των Εργατικών Κέιτι Γκάλαγκχερ προσθέτοντας ότι γυναίκες θηλάζουν τα μωρά τους σε πολλά κοινοβούλια του κόσμου.

Πράγματι συμβαίνει. Αλλά όχι χωρίς αντιδράσεις. Το 2016, η ισπανίδα βουλευτίνα Καρολίνα Μπεσκάνσα από τους Podemos είχε θηλάσει το μωρό της πυροδοτώντας ολόκληρη συζήτηση. Αντίστοιχη συζήτηση είχε προκαλέσει η απόφαση μίας βραζιλιάνας βουλευτίνας να θηλάσει το μωρό της στη Βουλή, την ώρα που υπερασπιζόταν τη γραμμή του κόμματός της.

Στην Ελλάδα είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από την ενσωμάτωση αυτής της εικόνας στη Βουλή. Οχι μόνο επειδή από τους 300 βουλευτές μόνο οι 54 είναι γυναίκες. Οχι μόνο επειδή στους διαδρόμους της Βουλής «επιτρέπεται» το κάπνισμα αλλά δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο που να προστατεύει τον δημόσιο θηλασμό και να προβλέπει την παρουσία μωρών. Αλλά και επειδή οι ελληνίδες μητέρες δεν θηλάζουν όσο θα έπρεπε.

Πάνω από το 90% των νέων μητέρων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι επιθυμούν να θηλάζουν κατ’ αποκλειστικότητα, δηλαδή χωρίς να δίνουν συμπληρωματικά, το παιδί τους και όντως περίπου 9 στις 10 μητέρες αρχίζουν τον θηλασμό στο μαιευτήριο. Ωστόσο μόλις 3 στις 10 μητέρες συνεχίζουν να θηλάζουν το μωρό τους τον πρώτο μήνα. Και τελικά, 6 στις 10 Ελληνίδες εγκαταλείπουν πρόωρα τον αποκλειστικό θηλασμό.

Σημειώνεται ότι η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία προτείνει ότι το μωρό πρέπει να θηλάζει το πρώτο έτος της ζωής του. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο θηλασμός είναι σημαντικός για τα πρώτα δύο χρόνια.

Ειδικοί στην Ελλάδα έχουν επισημάνει ότι το μωρό πρέπει να θηλάζει τους έξι πρώτους μήνες και κατόπιν να συνεχίζει λαμβάνοντας συμπληρωματικά και άλλες τροφές.

Πηγή: protagon.gr