Η περίοδος μετάβασης από την παιδική στην ώριμη ηλικία

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Της  Σοφίας Χαλκίτη

Εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής, του ανθρώπου όπου αποτελεί μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στην παιδική ηλικία και στην ωριμότητα. Αρχίζει με την εμφάνιση της ήβης και τελειώνει με την πλήρη σωματική και ψυχολογική ωρίμανση του ατόμου.


Η ηλικία που ξεκινάει η εφηβεία είναι συνήθως από τα 10-13 ετών. Ωστόσο οι σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές μπορεί να εμφανιστούν και νωρίτερα κατα την διάρκεια της πρόεφηβειας (9-10 ετών).

Η μεταβατική περίοδος μπορεί να εμφανίσει θέματα ανεξαρτησίας και αναζήτηση ταυτότητας. Κατά την μεταβατική αυτή περίοδο οι φίλοι και η εξωτερική εμφάνιση αυξάνουν σε σημασία. Ο έφηβος νίωθει την ανάγκη να είναι αρεστός και σημαντικός στους συνομηλίκους του. Σε αντίθεση με τα παιδία οι έφηβοι καταναλώνουν αρκετό χρόνο στον εαυτό τους .

Τα παιδιά στην προεφηβεία έχουν την τάση να προσπαθούν να επιβληθούν σε όλους, ενώ όταν τα παιδιά βρίσκονται στην εφηβεία οι συγκρούσεις ανάμεσα στο παιδί και τον γονέα είναι κατά πολύ αυξημένες. Όμως όταν τα παιδιά που βρίσκονται στην περίοδος της εφηβείας έχουν να αντιμεντωπίσουν σημαντικά προβλήματα μοιράζονται τις αξίες και τις ίδιες στάσεις των γονιών τους.
Αρκετοί γονείς δεν μπορούν να ελέγξουν τον θυμό τους και τα νεύρα τους. Οι φωνές και οι χαρακτηρισμοί δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να βοηθήσουν την κατάσταση, το αντίθετο κιόλας, ούτε και η σύγκρουση και η διαφωνία δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα.
Επίσης η προσπάθεια να ελέγξουν οι γονείς το παιδί και να τον κάνουν υπόλογο για τις πράξεις τους θα φέρει συγκρούσεις και άμυνα απο το παιδί προς το γονέα. Καλό είναι οι γονείς να κρατήσουν απόσταση από την οποιαδήποτε κατάσταση και να αναρωτηθούν αν αξίζει να υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα σε εκείνο και το παιδί. Αν αισθάνεστε ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει αντιμετωπίστε το αργότερα αφού έχουν πέσει οι εντάσεις. Αυτές οι απότομες αλλαγές συμπεριφοράς συμβαίνουν είτε ορμονικών διαφοροποιήσεων είτε αλλαγής του σώματος του. Για έναν έφηβο η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντική προς το πρόσωπο του , για αυτό καλό είναι με την ειλικρίνεια να τεθούν όρια και να καταλάβει ότι η συμπεριφορά του δεν είναι σωστή και αποτελεσματική.

Η εφηβεία από τους περισσότερους γονείς θεωρείται μια δύσκολη περίοδος για τους ίδιους, όμως για τα παιδιά είναι μια ιδιαίτερη περίοδος της ζωής τους. Στην οποία θα κάνουν φίλους, θα νιώσουν συναισθήματα που δεν είχαν ξανανιώσει , θα ειρωνευτούν, θα πληγωθούν , θα διαμορφώσουν την ταυτότητά τους και θα κάνουν τα πρώτα όνειρα για το μέλλον τους.
Αξίζει σαν γονείς να βρίσκεστε δίπλα τους στην πιο γοητευτική περίοδο της ζωής τους, όμως με αρκετή κατανόηση, με σεβασμό,αποδοχή και να τους εμπνέεται θετικά.