Η καλύτερη δασκάλα στον κόσμο για το 2018 είναι Ελληνοκύπρια!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η Άντρια Ζαφειράκου, έλαβε το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου του Varkey Foundation και το χρηματικό έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το βραβείο θεσπίστηκε το 2015 με στόχο να αναδείξει το επάγγελμα του δασκάλου και να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς στο δύσκολο έργο τους.

Η 39χρονη ελληνοκύπρια είναι δασκάλα καλλιτεχνικών και υφασμάτων και εργάζεται στο κοινοτικό σχολείο Άλπερτον, στο Μπρεντ του Βόρειου Λονδίνου τα τελευταία πέντε χρόνια και παράγει σημαντικό έργο στο συγκεκριμένο σχολείο.


Η Ζαφειράκου ξεχώρισε και κέρδισε τον τίτλο της Παγκόσμιας Δασκάλας για το 2018, ανάμεσα σε 30.000 υποψηφίους δασκάλους απόο 173 χώρες.

 

Το σχολείο βρίσκεται σε ένα από τα φτωχότερα προάστια της Αγγλίας, στο οποίο φοιτούν κυρίως παιδιά μεταναστών, από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και αλλού. Οι μαθητές στην περιοχή εκτίθενται συχνα σε περιστατικά βίας από συμμορίες, ενώ η περιοχή έχει τον τρίτο υψηλότερο δείκτη δολοφονιών στη Μεγάλη Βρετανία.

Στην περιοχή ζουν 130 διαφορετικές εθνικότητες και η ίδια έχει μάθει εκφράσεις και χαιρετισμούς σε 35 διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους που μιλούν τα παιδιά στο σχολείο, για να μπορεί να επικοινωνεί μαζί τους και με τους γονείς τους. Ανάμεσα στις γλώσσες που έμαθε είναι τα πορτογαλικά, τα χίντι, τα ταμίλ, τα αραβικά, τα ρουμανικά, τα πολωνικά αλλά και τα ιταλικά. Η ίδια αναφορικά με την προσπάθειά της να επικοινωνήσει με τους άλλους στη γλώσσα τους είπε χαρακτηριστικά ότι " βοηθάει στην άρση των φραγμών και επιτρέπει στις οικογένειες να εμπλακούν περισσότερο στη σχολική κοινότητα".

Η καλύτερη δασκάλα στον κόσμο για το 2018 είναι Ελληνοκύπρια!

Η ίδια συχνά επισκέπτεται τους μαθητές και τις οικογένειές τους στα σπίτια τους για να νιώσουν πιο κοντά τους το σχολικό θεσμό, ενώ κάνει μαθήματα τα Σαββατοκύριακα και μετά το σχολείο στα παιδιά που δεν έχουν χώρο στο σπίτι τους για να διαβάσουν.

Στη τελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, η Άντρια Ζαφειράκου, δέχτηκε τα συγχαρητήρια της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζας Μέι, η οποία ανέφερε για την Ζαφειράκου και το έργο της: «Έχετε επιδείξει τεράστια αφοσίωση και δημιουργικότητα στη δουλειά σας. Το να είσαι καλός δάσκαλος απαιτεί αντοχή, εφευρετικότητα και γενναιόδωρη καρδιά. Αυτά τα χαρακτηριστικά μοιράζεστε καθημερινά με τους μαθητές σας. Οπότε, σας ευχαριστούμε για όλα όσα έχετε κάνει και συνεχίζετε να κάνετε».

 

Η καλύτερη δασκάλα στον κόσμο για το 2018 είναι Ελληνοκύπρια!

Κατά τη βράβευσή της, η ίδια αναφερόμενη στο σχολείο που διδάσκει είπε ότι «είναι μια κοινότητα όπου δυστυχώς πολλοί μαθητές μας ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Έχουν δύσκολη ζωή. Το καταπληκτικό είναι πως όσα προβλήματα κι αν έχουν στο σπίτιτ, ο,τιδήποτε κι αν τους λείπει από τη ζωή τους ή τους πονάει, το σχολείο μας τους ανήκει. Αν το σχολείο μας μπορούσε να ανοίξει στις 6 το πρωί, τότε σίγουρα θα υπήρχε μια ουρά παιδιών να περιμένουν απ' έξω από τις 5. Είναι φαινόμενο». Ενώ συνέχισε λέγοντας πως «θα ήταν σπουδαίο, εάν μπορούσα να βοηθήσω ώστε η τέχνη να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην κοινότητά μας».

Η καλύτερη δασκάλα στον κόσμο για το 2018 είναι Ελληνοκύπρια!

 

tags:






tags: