Ζούμε καλύτερα όταν μοιραζόμαστε!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ζούμε καλύτερα όταν μοιραζόμαστε!

Από τη Ζωή Κρονάκη, Founder του all4mama.gr


Η εθελοντική προσφορά στην Ελλάδα δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό κυρίως οφείλεται τόσο στην έλλειψη ενημέρωσης για δυνατότητες στην εθελοντική δράση όσο και στην έλλειψη προγραμματισμού για ουσιαστική εθελοντική συμμετοχή από την πλευρά των φορέων.
Είναι χρέος μας ως γονείς να μάθουμε στα παιδιά μας την έννοια του εθελοντισμού.
Γιατί ο εθελοντισμός είναι θέμα παιδείας.

Εθελοντισμός είναι να προσφέρω χωρίς αντάλλαγμα, να βοηθάω, να νιώθω χρήσιμος, να συμπάσχω, να μοιράζομαι!!!
Αν ρωτήσει κανείς τους περισσοτέρους εθελοντές τι είναι για αυτούς ο εθελοντισμός ή πως μπορούν να μεταφέρουν τη γνώση τους γύρω από τον εθελοντισμό, οι περισσότεροι θα απαντήσουν “πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις”.
Γιατί αυτό που νιώθεις όταν προσφέρεις δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. Έχει να κάνει με το ήθος, τα όνειρα , τις ανάγκες, τις αξίες της ζωής. Και τέτοιες αξίες θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας!

Θυμάμαι πριν ένα χρόνο περίπου όταν έπιασε η μεγάλη φωτιά στον Υμηττό. Ζούμε σε μια περιοχή δίπλα στο βουνό. Στην γειτονιά όλος ο κόσμος είχε αναστατωθεί αλλά συνάμα οι περισσότεροι λειτουργούσαν ως μια γροθιά προκειμένου να βοηθήσουν τα σπίτια των διπλανών τους που κινδύνευαν λίγο περισσότερο από τα δικά τους σπίτια και τις δικές τους περιουσίες. Η κόρη μου τότε ήταν παρούσα στο γεγονός. Δεν καταλάβαινε πολλά. Είδε όμως τον μπαμπά της και τους άλλους γείτονες να βοηθούν τους πυροσβέστες και να στέκονται στο πλευρό τους καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρόσβεσης στο βαθμό που μπορούσαν να βοηθήσουν.

Στο μυαλό μου γεννήθηκαν μνήμες από τη μεγάλη φωτιά στη Θάσο πριν πολλά χρόνια τότε που εγώ ήμουν παιδί και έβλεπα απλούς ανθρώπους, ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, να ανοίγουν απλόχερα τα σπίτια τους στους πυροσβέστες και να βοηθούν με ό,τι έχουν και δεν έχουν.
Αυτή η εικόνα και τα λόγια του πατέρα μου θα μου μείνουν για πάντα αξέχαστα: “Πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον αλλιώς είμαστε χαμένοι σ΄αυτήν τη ζωή¨

Αργότερα κατανόησα επακριβώς τα λόγια αυτά.
Και αυτά τα λόγια προσπάθησα να διδάξω και εγώ στην μικρή εκείνην τη δύσκολης στιγμή, τονίζοντάς της πόσο σημαντική είναι η συνεργασία και η προσφορά. Κι ας ήταν μόλις πέντε ετών!
Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε όλοι γύρω από θέματα σε σχέση με τον εθελοντισμό και συνάμα να ενημερωθούμε για αντίστοιχες δράσεις.

Πρόσφατα ενημερώθηκα για το πρόγραμμα αλληλεγγύης της Visa που πέρυσι υποστήριξε 15 ΜΚΟ με 1 εκατ ευρώ. Στην πρώτη χρονιά του προγράμματος, επωφελήθηκαν περίπου 300.000 συνάνθρωποί μας. Κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές ήταν η υποστήριξη 8.189 παιδιών και των οικογένειών τους με την προμήθεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Η εξασφάλιση παροχής καυσίμων θέρμανσης σε 35 οργανισμούς και σχολεία σε όλη την Ελλάδα και η θέρμανση περίπου 3.000 συνανθρώπων μας.
Φέτος η Visa στηρίζει μερικά από τα πιο μεγάλα Ιδρύματα στη χώρα. Ανάμεσα τους και το Χαμόγελο του Παιδιού που προασπίζει την έννοια του εθελοντισμού ακόμη και σε μαθητές μέσα από το YouSmile.gr. Στόχος να δοθεί η ευκαιρία σε εφήβους και νέους να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις, σε εκδηλώσεις για κινητοποίηση κι ευαισθητοποίηση για θέματα που αφορούν τα Δικαιώματα των Παιδιών.

Ας γίνει δικός μας στόχος αλλά και των παιδιών μας ο εθελοντισμός.
Γιατί όπως λέει και ο ποιητής Τάσος Λειβαδιτης «Όταν δεν ζούμε ο ένας για τον άλλον, είμαστε κιόλας νεκροί»