Εργασία στο εξωτερικό και το «Πολιτισμικό Σοκ» για τη μητέρα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Εργασία στο εξωτερικό και το «Πολιτισμικό Σοκ» για τη μητέραΗ αναζήτηση ευκαιριών καριέρας στο εξωτερικό είναι σίγουρα από μόνη της μια σκληρή και δύσκολη διαδικασία, ιδιαίτερα εάν είσαι μητέρα και πρέπει να σκεφτείς και να προετοιμάσεις πολλά περισσότερα από ένα καλό βιογραφικό και μια βαλίτσα.

Παρόλα αυτά, τα αισθήματα άγχους, απογοήτευσης και ανασφάλειας δεν αναπτύσσονται μόνο κατά την αναζήτηση εργασίας με την αβεβαιότητα που τη συνοδεύει, αλλά πολλές φορές επανεμφανίζονται και μετά την εγκατάσταση στη νέα χώρα. Για αυτό το λόγο, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι.


Το πολιτισμικό σοκ εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως όρος το 1958 για να περιγράψει το άγχος που δημιουργείται όταν ένα άτομο κινείται σε ένα τελείως νέο περιβάλλον. Μπορούμε να το περιγράψουμε ως τη συναισθηματική και σωματική δυσφορία που εμφανίζεται όταν κάποιος ζει σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο καταγωγής του. Συχνά ο τρόπος που ζούσαμε δε γίνεται αποδεκτός ή δε θεωρείται «φυσιολογικός» στο νέο περιβάλλον. Τα πάντα είναι διαφορετικά, όπως η γλώσσα, τα μέσα μεταφοράς, ακόμα και ο τρόπος χρήσης κάποιων συσκευών και συνεπώς θα πρέπει να εκπαιδευτούμε από την αρχή στο πώς κάνουμε πράγματα που μέχρι τότε φαίνονταν απλά και δεδομένα.

Το πολιτισμικό σοκ αποτελείται από 4 στάδια τα οποία, λίγο πολύ όλοι περνάμε από την πρώτη μέρα της μετεγκατάστασης.

Αρχικός Ενθουσιασμός. Το στάδιο του ενθουσιασμού, γνωστό και ως «ταξίδι του μέλιτος» είναι το πρώτο στάδιο. Στη φάση αυτή αισθανόμαστε πολλές φορές τουρίστες, ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύψουν το νέο κόσμο και όλα φαίνονται καταπληκτικά.

Εκνευρισμός, Εχθρότητα. Η περίοδος του ενθουσιασμού τελειώνει και αρχίζει να εμφανίζεται θλίψη, άγχος για τη νέα δουλειά, νοσταλγία και δυσκολία στην καθημερινή επικοινωνία. Όλα μοιάζουν διαφορετικά. Το φαγητό, οι καθημερινές συνήθειες, ο τρόπος διασκέδασης. Είναι το στάδιο που παρατηρούμε πλέον μόνο τα αρνητικά του νέου τόπου και αρχίζουμε να αισθανόμαστε διαφορετικοί και συνεπώς μόνοι.

Σταδιακή προσαρμογή. Το δυσκολότερο μέρος έχει περάσει και αρχίζουμε σταδιακά να αισθανόμαστε ξανά θετικά συναισθήματα για τη νέα μας ζωή. Δεν είναι τα πάντα δυσάρεστα και δύσκολα. Έχουμε φτιάξει μια καθημερινότητα την οποία, εάν το επιτρέψουμε, μπορούμε να απολαύσουμε.

Πλήρης προσαρμογή. Ο νέος τ%C