Εργαζόμενη Μητέρα! Time management tips για να οργανώσεις σωστά το χρόνο σου!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η ζωή μιας μαμάς είναι απρόβλεπτη ειδικά όταν προσπαθεί να συνδυάσει δουλειά και σπίτι. Στην προσπάθειά της να αποφύγει... το χάος πολλές φορές ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Και όμως, κάθε λεπτό μετράει! Και μπορείς να το αξιοποιήσεις προς όφελός σου, με μερικά τρικς που θα κάνουν τη ζωή σου πιο απλή!

1. Κατέγραψε πώς ξοδεύεις το χρόνο σου! Βασική αρχή πριν οργανώσεις το παραμικρό είναι να εντοπίσεις τι είναι αυτό που σου τρώει περιττό χρόνο και να το διορθώσεις.


2. Βάλε προτεραιότητες. Όσο κι αν σου ακούγεται... κάπως θα σε βοηθήσει να κερδίζεις καθημερινά χρόνο. Για παράδειγμα τι είναι πιο σημαντικό, να σιδερώνεις με τις ώρες ή να βάζεις το πρόγραμμα για λιγότερο τσαλάκωμα στο πλυντήριο και έτσι να κερδίζεις χρόνο και όλοι να έχουν ρούχα καθαρά; Χώρισε τις δουλειές σου σε επείγουσες, αυτές που μπορούν να γίνουν κάποια στιγμή στην εβδομάδα και σε αυτές που μπορούν να γίνουν... αργότερα.

3. Προετοίμασε! Για μια μαμά οι απρόβλεπτοι παράγοντες είναι πολλοί αλλά όσα περισσότερα προβλέπεις τόσο το καλύτερο. Για παράδειγμα από το προηγούμενο βράδυ ετοίμασε το κολατσιό των παιδιών, το πρωινό τους, συμφωνήστε για τα ρούχα τους ώστε να κερδίσεις χρόνο.

4. Έχε πάντα σε προσβάσιμο σημείο αυτά που χρειάζεσαι καθημερινά: τσάντες, παπούτσια, κλειδιά, τηλέφωνα ανάγκης ώστε να μην τα ψάχνεις τελευταία στιγμή μέσα στον πανικό.

5. Κουτιά παντού! Τα... κουτιά είναι ο σύμμαχος κάθε εργαζόμενης και μη μαμάς. Κουτί για τα παιχνίδια των παιδιών, κουτί για τα παπούτσια, κουτί για τα πράγματα που θα πάρουν την άλλη μέρα μαζί τους, κουτί για τα βιβλία, κουτί για τα dvd, κουτί για τα άπλυτα ανά κατηγορία (λευκά, χρωματιστά, κλπ) κ.ο.κ. Το βράδυ ο καθένας πρέπει να πάει στο κατάλληλο κουτί τα αντίστοιχα πράγματα και έτσι δεν θα παιδεύεσαι με τις ώρες.

6. Δώσε σε κάθε μέλος της οικογένειας από μία δραστήριότητα. Ακόμη και ένα παιδάκι 3 χρονών είναι σε θέση να εκτελέσει ένα απλό καθήκον αρκεί να το δει ως παιχνίδι. Δώσε στον καθένα από κάτι που πρέπει να κάνει στο τέλος της ημέρας ώστε να γλιτώσεις χρόνο.

7. Χρησιμοποίησε το διαδίκτυο. Για δουλειές όπως η πληρωμή λογαριασμών, η αγορά δώρων κ.ά. χρησιμοποίησε τις ευκολίες που σου προσφέρει το ίντερνετ για να γλιτώσεις χρόνο.

8. Έξτρα φαγητό: υπάρχουν φαγητά που μπορείς να κάνεις διπλές μερίδες ώστε να τα βάλεις στην κατάψυξη και να γλιτώσεις χρόνο μαγειρέματος τις δύσκολες μέρες, όπως για παράδειγμα μπιφτέκια, λαζάνια, παστίτσιο κ.ο.κ. Επίσης για τα βραδινά γεύματα κέρδισε χρόνο από το πλύσιμο χρησιμοποιώντας χάρτινα πιάτα που βγαίνουν σε πολλά σχέδια και ενθουσιάζουν τα παιδιά!

9. Ζήτα βοήθεια. Δεν είναι κακό μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά στις 15 να πάρεις μια βοηθό για τις δουλειές του σπιτιού ή να δεχτείς να κάνει babysitting μια καλή σου φίλη ή και ο μπαμπάς για να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού απερίσπαστη.

10. Εάν έχεις μωρό, να έχεις πάντα έτοιμη την βρεφική τσάντα με πάνες, γάλα, υγρά μαντηλάκια, δεύτερη αλλαξιά και όλα τα απαραίτητα ώστε να μην ψάχνεις τελευταία στιγμή.

11. Διάλεξε τις μάχες σου! Όσο κι αν σου ακούγεται περίεργο πρέπει να μάθεις να μην επιμένεις αν το παιδί σου μουλαρώσει το πρωί επειδή δεν θέλει να βάλει τα άσπρα παπούτσια αντί για τα κόκκινα που του διάλεξες. Επίσης μπορεί να είναι σημαντικό να είναι καθαρό το πάτωμα αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό αν μια μέρα τα κρεββάτια μείνουν άστρωτα!

12. Post it! Μη χάνεις χρόνο να προσπαθείς να θυμηθείς τι πρέπει να κάνεις! Βάλε το μαγικό κίτρινο χαρτάκι στην πόρτα του ψυγείου σου όπου θα είναι σημειωμένο τι δεν πρέπει να ξεχάσεις, από τα ψώνια, το ραντεβού στο γιατρό κ.ο.κ.

13. Σήκω λίγο πιο νωρίς από τα παιδιά για να προλάβεις να ετοιμαστείς για τη δουλειά και να μη δείχνεις σαν να πέρασε από πάνω σου τυφώνας.

14. Διάλεξε ένα κούρεμα που σου ταιριάζει αλλά παράλληλα είναι πρακτικό στο να το φιτάχνεις κάθε μέρα μέσα σε λίγα λεπτά και να δείχνεις πάντα περιποιημένη.

15. Ο καλύτερος σύμμαχος μιας μαμάς είναι... τα υγρά μαντηλάκια για μωρά! Καθαρίζουν τα πάντα, από το μωρό, μέχρι τις ζωγραφιές στον τοίχο, λίπη, πάγκους, βρώμικα χεράκια και μάλιστα σε χρόνο dt!

16. Η βόλτα του σκύλου είναι η στιγμή σου για να γυμναστείς, όπως επίσης η βόλτα με το καρότσι. Αντί να παιδεύεσαι να βρεις χρόνο για το γυμναστήριο, ανέλαβε να βγάζεις βόλτα το σκύλο ώστε παράλληλα να γυμνάζεσαι!